O Αντετοκούνμπο και ο Μοράντ τραυματίστηκαν εξαιτίας ενός... κανονισμού, που πλέον είναι υπό αμφισβήτηση (vids)

Γιάννης Αντετοκούνμπο

i

© photo by Stacy Revere / Getty Images / Ideal Images

O Αντετοκούνμπο και ο Μοράντ τραυματίστηκαν εξαιτίας ενός... κανονισμού, που πλέον είναι υπό αμφισβήτηση (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:06 - 18.04.2023 / Ανανεώθηκε: 14:12 - 18.04.2023

Ο Τζα Μοράντ ίσως χάσει το υπόλοιπο των play offs, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη... γλίτωσε και το πιθανότερο είναι να αγωνιστεί στο δεύτερο παιχνίδι των Μπακς με τους Χιτ. Και οι δύο χτύπησαν με παρόμοιο τρόπο και λόγω της επιτρεπόμενης προσπάθειας των αμυντικών να πάρουν επιθετικό φάουλ έξω από το ημικύκλιο της ρακέτας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα των play offs τα δεδομένα αλλάζουν και το... θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Σε σημείο που η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει και γίνεται απειλητική. 

Ήδη έχουμε δει δεκάδες μονομαχίες, εντυπωσιακά highlights, δύο νίκες των Κινγκς στο Σακραμέντο, brake των Νικς στο Κλίβελαντ και των Κλίπερς στο Φοίνιξ. Όπως είδαμε και δύο τραυματισμούς. Αυτόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς και του Τζα Μοράντ των Μέμφις Γκρίζλις

Ήταν δύο... τρομακτικές στιγμές για τους ίδιους και τις ομάδες τους, που δημιουργήθηκαν από πανομοιότυπες φάσεις. Οι δύο σούπερ σταρς χτύπησαν πέφτοντας άτσαλα στο παρκέ εξαιτίας της αντίπαλης άμυνας που προσπαθούσε να τους αποτρέψει να φθάσουν μέχρι το λέι απ. 

Στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο, ο Κέβιν Λοβ των Μαϊάμι Χιτ μπήκε στο διάβα του. Βλέποντας τον Greek Freak να ξεκινάει το drive, έκανε ένα βήμα προς τα δεξιά και στήθηκε ακριβώς έξω από το ημικύκλιο της ρακέτας, με σκοπό ο αντίπαλός του να πέσει πάνω και να του κάνει επιθετικό φάουλ. 

O Αντετοκούνμπο χτύπησε στη μέση και στο χέρι, προσπάθησε να συνεχίσει τον αγώνα, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ομάδα του έχασε, ο ίδιος έκανε ακτινογραφίες και εξετάσεις που ήταν καθησυχαστικές. Ετοιμάζεται για την επιστροφή του για το δεύτερο παιχνίδι, την ίδια ώρα που ο Τζα Μοράντ πονάει ακόμα. 

Ο 23χρονος γκαρντ των Γκρίζλις χτύπησε κι αυτός στο πρώτο του παιχνίδι στα play offs. Όπως ο Γιάννης, έτσι και ο Μοράντ έκανε διείσδυση και όπως ο Λοβ στην περίπτωση του πρώτου, έτσι και Άντονι Ντέβις των Λος Άντζελες στη... δική του φάση, προσπάθησε να πάρει επιθετικό φάουλ. Μπήκε ξαφνικά μπροστά του και το ίδιο ξαφνικά βρέθηκε γκρεμισμένος στο παρκέ. 

Κατά την προσγείωσή του ο Μοραντ έβαλε... λάθος το χέρι του και εξάρθρωσε τον καρπό του, πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε 2-3 μέρες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει να επιστρέψει στη σειρά με τους Λέικερς -ενδεχομένως και στο υπόλοιπο της post season. 

Ο προβληματισμός όμως, που δημιουργείται έχει να κάνει με τον κανονισμό του ΝΒΑ που οδηγεί την άμυνα στην επιλογή να κερδίσει μία κατοχή, ρισκάροντας ουσιαστικά τον τραυματισμό ενός παίκτη. 

Τα τεράστια αθλητικά προσόντα των παικτών του σήμερα (όπως ο Αντετοκούνμπο και ο Μοράντ) καθιστούν παλαιομοδίτικο τον κανονισμό που δημιουργήθηκε το 1997 στο ΝΒΑ -και αργότερα ήρθε στην Ευρώπη- με τον οποίο εγκαταστάθηκε ένας χώρο κάτω από το καλάθι που ορίζεται με ένα ημικύκλιο μέσα στον οποίο δεν... σφυρίζονται επιθετικά φάουλ. Αυτό ευνοεί τους αθλητικούς παίκτες και τους κάνει να μην διστάζουν να εφορμούν στην αντίπαλη ρακέτα, την ίδια ώρα όμως, οι αμυντικοί προσπαθούν απότομα και αποφασιστικά να... στήνονται έξω από το ημικύκλιο και αυτό δημιουργεί προβλήματα και τραυματισμούς σαν τους πρόσφατους. 

Μάλιστα ο αναλυτής του The Athletic, Ζακ Χάρπερ, σημειώνει πως πλέον «αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να τον σκεφτούν ξανά. Στη λίγκα υπάρχουν δεκάδες παίκτες που παίζουν με την ταχύτητα και το άλμα τους. Κάθε φορά που κάνουν ένα drive αμυντικοί κάνουν ένα βήμα για να βγουν από το ημικύκλιο και περιμένουν να πέσουν πάνω τους», σημειώνει και σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανότητα τραυματισμού έχει πλέον μεγαλώσει επικίνδυνα. Σε τέτοιο βαθμό που θεωρεί πως «το ΝΒΑ θα πρέπει να το ξανασκεφτεί και ίσως να προσαρμόσει τον κανονισμό. Προς το παρόν αυτή η κατάσταση μου φαίνεται πολύ επικίνδυνη!».