O ελληνικής καταγωγής πρόεδρος των Ουίζαρντς και η επένδυση των 2 δισεκατομμυρίων για το νέο γήπεδο

Τεντ Λιόνσις

i

© photo by Win McNamee / Getty Images / Ideal Images

O ελληνικής καταγωγής πρόεδρος των Ουίζαρντς και η επένδυση των 2 δισεκατομμυρίων για το νέο γήπεδο

Γιώργος Γαβριλάκης 10:50 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:00 - 16.12.2023

O Τεντ Λιόνσις, γεννήθηκε πριν 66 χρόνια στη Νέα Υόρκη, είναι εγγόνος Ελλήνων που πήγαν στην Αμερική τη δεκαετία του '30 για να γίνουν εργάτες και σερβιτόροι και ο απόγονος τους έγινε επιχειρηματίας και από το 2010 πρόεδρος των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς. Τώρα, δίνει δισεκατομμύρια για να φτιάξει νέο γήπεδο στους «Μάγους».

Οι φίλαθλοι της Ουάσινγκτον δεν είναι και τόσο χαρούμενοι, αλλά ο Τεντ Λιόνσις είναι ενθουσιασμένος. Η κατάθεση του πλάνου του για νέο γήπεδο πέρασε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, πήρε όλες τις κυβερνητικές και πολιτειακές υπογραφές και το μόνο σίγουρο πλέον είναι ένα: Το 2028 θα είναι έτοιμο να νέο γήπεδο των Ουίζαρντς, κάτι που ανακοίνωσε επίσημα ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης τους, αλλά αυτό θα βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά από τον νυν «σπίτι» τους, την Capital One Arena

Συγκεκριμένα θα ανεγερθεί στην περιοχή Αλεξάνδρεια της Βόρειας Βιρτζίνιας. Δηλαδή, θα βρίσκεται πέραν από το αόρατο σύνορο που χωρίζει την Ουάσινγκτον DC με την γειτονική Βιρτζίνια και οι πρώτες διαμαρτυρίες των φαν της ομάδας έχουν εκφραστεί. Την ίδια ώρα και οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας έχουν εκφράσει από ανησυχίες μέχρι διαμαρτυρίες για την ανέγερση σε μία περιοχή, μέρος της οποίας θα απαλλοτριωθεί και θα επηρεάσει τα σπίτια τους, τα ενοίκια και τις ζωές τους συνολικά. 

Μόνο που όλα αυτά θα περάσουν στα... ψηλά γράμματα των «μεγάλων κεφαλιών», διότι το project του Τεντ Λιόνσις (Τεντ από... Θεόδωρος) είναι μεγαλεπήβολο και έχει προκαλέσει μεγάλη χαρά στη διοίκηση του ΝΒΑ. Μάλιστα προέκυψαν και οι πρώτες εικόνες για τη μορφή του. Η αλήθεια είναι ότι οι μακέτες είναι εντυπωσιακές... 

Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα αγγίζει -μπορεί και να ξεπεράσει- τα 2 διασεκατομμύρια δολάρια, ενώ δεν θα δημιουργηθεί απλώς ένα γήπεδο, αλλά ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, που όπως το χαρακτηρίζει ο Λιόνσις «ανήκει στο πλαίσιο της υπερκοινότητα, μιας θεωρία που θέλουμε να κάνουμε πράξη»

Θα συνδέει δηλαδή, πολλές δραστηριότητες πέραν από αυτές των Ουίζαρντς του NBA και των Κάπιταλς του NHL (χόκεϊ επί πάγου), θα υπάρχουν εμπορικά κέντρα, βιβλιοθήκες και χώροι για πολλαπλές δραστηριότητες. Που κάποιοι τις βλέπουν με καλό... επενδυτικό μάτι και κάποιοι άλλοι ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες που προβλέπεται πως θα τους επηρεάσουν. Μάλιστα, με το που κατοχυρώθηκε το πλάνο, άρχισαν μονομιάς και τα έργα, που για αρχή τουλάχιστον γίνονται την ώρα που οι κάτοικοι διαμαρτύρονται.  

Ποιος είναι ο Τεντ Λιόνσις

Γεννήθηκε πριν από 66 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του είχαν εγκατασταθεί στη Μασαχουσέτη και ήταν παιδιά Ελλήνων εργατών που έφθασαν με πλοίο στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Πήγαν εκεί ως εργάτες, τα τέκνα τους ήταν σερβιτόροι και όλοι μαζί βοήθησαν τον Τεντ να ανοίξει τα φτερά του. 

Κατάφερε να ενταχθεί στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα του Τζορτζτάουν και με το που αποφοίτησε απέκτησε επιχειρηματικό δαιμόνιο. Δεν το... κληρονόμησε, αλλά το δημιούργησε μόνος του. Αρχικά συμμετείχε ως στέλεχος αρκετών επιχειρήσεων στη Μασσαχουσέτη και στη Νέα Υόρκη, ενώ το highlight της πρώιμης πορείας του ήταν η συμμετοχή του στην AOL, μίας από της κορυφαίες ιντερνετικές πλατφόρμες, που έχει παράλληλη πορεία και συνεργασίες με την Yahoo! από το ξεκίνημα του διαδικτυακού κόσμου. Εργάστηκε για 13 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκεκριμένου... κολοσσού και το επόμενο βήμα του το έκανε στον κόσμο των σπορ. 

Αναστάτωση στο Κλίβελαντ: Εκτός δράσης οι Μόμπλεϊ, Γκάρλαντ - Φήμες για ανταλλαγή του Ντόνοβαν Μίτσελ
NBA

09:07 - 16.12.2023

Αναστάτωση στο Κλίβελαντ: Εκτός δράσης οι Μόμπλεϊ, Γκάρλαντ - Φήμες για ανταλλαγή του Ντόνοβαν Μίτσελ

Ο Ίβαν Μόμπλεϊ τραυματίστηκε και θα απουσιάσει από 6 έως 8 εβδομάδες, ενώ ο Ντάριους Γκάρλαντ αναμένεται να επιστρέψει το νέο έτος. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς υποφέρουν αγωνιστικά και δημιουργούνται σενάρια περί αποχώρησης με trade του Ντόνοβαν Μίτσελ.

Ίδρυσε το Monumental Sports & Entertainment και μέσα του ενέταξε (το 2010) τους Ουάσινγκτον Κάπιταλς, την επαγγελματική ομάδα του Xoκεϊ επί Πάγου (NHL), τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς του ΝΒΑ, τις Ουάσικγντον Μίστικς του WNBA, αλλά και τους Κάπιταλ Σίτι Γκοου-Γκόου της G-League. 

Έγινε δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το 2018 κι ενώ ήταν ήδη γνωστός στον «μαγικό πλανήτη», ενώ αυτή τη στιγμή το net worth του είναι τριπλάσιο.