Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αξίζουν 7,56 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι η πιο… πολύτιμη ομάδα του ΝΒΑ
i

Η πόλη του Γκόλντεν Στέιτ και η Chase Arena των Ουόριορς / © DBM vircon

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αξίζουν 7,56 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι η πιο… πολύτιμη ομάδα του ΝΒΑ

Γιώργος Γαβριλάκης 12:18 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 13:39 - 13.12.2022

Οι πρωταθλητές σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα αξίζουν περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που ο μέσος όρος τους «μαγικού πλανήτη» είναι τα τρία δισεκατομμύρια.

Μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ήταν κάτω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια: 3,5 για την ακρίβεια. 

Έτσι, οι Νιου Γιορκ Νικς για χρόνια, άσχετα με την αγωνιστική τους μετριότητα (sic), αποτελούσαν την ομάδα με τους πιο κερδοφόρους δείκτες στο οικονομικό παιχνίδι της λίγκας. 

Οι επιτυχίες και τα πρωταθλήματα των Πολεμιστών, σε συνδυασμό με την παρουσία του Στέφεν Κάρι, ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο είδωλο και ταυτόχρονα παγκόσμιο brand, έχουν αναβαθμίσει την πόλη του Γκόλντεν Στέιτ, τον οργανισμό των Ουόριορς και τις επιχειρήσεις που τους ακολουθούν. 

Την χρονιά που ολοκληρώνεται, το 2022 δηλαδή, οι πρωταθλητές του «μαγικού πλανήτη» είχαν ακαθάριστα έσοδα της τάξης των 800.000.000 δολαρίων. Περίπου τα διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος και σημαντικά περισσότερα ακόμα και από τους Νιου Γιορκ Γιάνκις (μπέιζμπολ) και τους Ντάλας Κάουμπόις (φούτμπολ). Βέβαια οι τελευταίοι εκπροσωπούν την πιο... ακριβή ομάδα σε ολόκληρο τον αθλητικό τομέα των ΗΠΑ. 

Οι Ουόριορς όμως, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ όσον αφορά στο μπάσκετ. Πλέον, η αξία τους είναι στα 7,56 δισεκαρομμύρια δολάρια. Για να αντιληφθείτε το χάσμα οι Νικς αξίζουν 6,1 και οι Λέικερς 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μέσος όρος της λίγκας είναι τα 3.000.000.000 με τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς (1,6 δις) να βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας.

Κάτι σαν την Disney

«Η ομάδα του μπάσκετ ήταν πάντα οι προτεραιότητά μας», είπε ο ιδιοκτήτης Τζο Λέικομπ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρώτη θέση σύμφωνα με την κατάταξη του Sportico, που αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα οικονομικής ανάλυσης στον χώρο των σπορ. 

Ο Λέικομπ πάντως, εντόπισε και σημείωσε το γεγονός ότι «βλέπω τον οργανισμό μας ως ένα σημείο συνάντησης του ΝΒΑ με τη διασκέδαση, τα μίντια και την τεχνολογία», όπως είπε. Στην πραγματικότητα οραματίζεται «κάτι σαν την Disney με επίκεντρο τους Ουόριορς φυσικά». 

Οι πολλαπλές του δράσης περιλαμβάνουν ακόμα και τον κινηματογράφο. Άλλωστε, στα γραφεία της ομάδας, υπάρχει τα τελευταία χρόνια ειδική ομάδα που ασχολείται και με τον κινηματογράφο, παράγοντας ταινίες animation και μικρού μήκους. Όλες αυτές οι διαδικασίες ωφέλησαν την ομάδα ώστε να εισπράξει τα περισσότερα, από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό, χρήματα από τηλεοπτικά δικαιώματα, για VIP εισιτήρια, αλλά και από χορηγίες.