Τα νούμερα του Γιόκιτς, οι διεκδικήσεις του Αντετοκούνμπο και οι κούρσες για τα βραβεία της χρονιάς (vids)

Γιάννης Αντετοκούνμπο, Νίκολα Γιόκιτς

i

photo by Stacy Revere / Getty Images / Ideal Images

Τα νούμερα του Γιόκιτς, οι διεκδικήσεις του Αντετοκούνμπο και οι κούρσες για τα βραβεία της χρονιάς (vids)

Η κανονική διάρκεια της σεζόν φθάνει στο τέλος της και πέραν από τις ομαδικές διακρίσεις και τα εισιτήρια των play offs, υπάρχουν στο πρόγραμμα και στις σκέψεις τα ατομικά βραβεία. Σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο σπουδαίες επιδόσεις και λαμπρά αστέρια κάποιοι λαμβάνουν και τίτλους τιμής. Πάμε να δούμε ποιοι διεκδικούν τι…

Στις 9 του Απρίλη, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα (και λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες) ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια της σεζόν στο ΝΒΑ.

Μέχρι τότε αναμένονται πολλές μάχες, καθώς σχεδόν τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει με τα εξασφαλισμένα εισιτήρια των play offs και ειδικά με τις θέσεις που οδηγούν στα play in και από εκεί σε μια ύστατη προσπάθεια εισόδου στις τελικές οκτάδες των δύο περιφερειών. 

Πέραν όμως, των ομαδικών προσπαθειών και των συλλογικών διεκδικήσεων υπάρχουν και τα ατομικά βραβεία που σε ένα προσωποκεντρικό πρωτάθλημα -όπως αυτό του «μαγικού πλανήτη»- παίζουν κυρίαρχο ρόλο. 

Είναι οι λίγκα των παγκόσμιων αστέρων και ανά την υφήλιο περισσότεροι ασχολούνται με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρά με τους Μιλγουόκι Μπακς. Ομοίως και με τον Στέφεν Κάρι σε σχέση με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Προφανώς και περισσότεροι είναι οι fan του Κέβιν Ντουράντ, σε σχέση με τους οπαδούς των Φοίνιξ Σανς και ούτε ο καθεξής. 

Άρα, μπορεί να μην έχετε κάποιον γνωστό εγγεγραμμένο στο σύνδεσμο φιλάθλων Ντένβερ Νάγκετς, αλλά σίγουρα ίσως να έχετε δει, ακούσει ή συναντήσει ορκισμένο οπαδό του Νίκολα Γιόκιτς. Κάποιον ένθερμο υποστηρικτή του, έστω. 

Επειδή τα πρόσωπα καμιά φορά είναι πάνω από τις ομάδες είναι μία καλή (χρονικά) στιγμή για να δούμε ποιοι σούπερ σταρ διεκδικούν τις ατομικές διακρίσεις της φετινής σεζόν. Από τον δυο φορές συνεχόμενες MVP Νίκολα Γιόκιτς και τις διεκδικήσεις του Γιάννης Αντετοκούνμπο, στους πρωτοεμφανιζόμενους, τους καλύτερους παγκίτες και τον προπονητή της χρονιάς, ιδού τα δεδομένα… 

Πολυτιμότερος παίκτης

Ο Γιόκιτς είναι… μπροστά, αλλά δεν τρέχει μόνος του

Κανείς πλέον, δεν ποντάρει εναντίον του. Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει την καλύτερη επιθετική χρονιά του με 31,5 πόντους και οδηγεί τους Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή της κατάταξης. Και παρά το γεγονός ότι ο Τζοέλ Εμπίντ των Φιλαδέλφεια Σίξερς με 33,4 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα αποτελεί για διαδοχική σεζόν την πιο ασυγκράτητη δύναμη στον «μαγικό πλανήτη». 

Ο Νίκολα Γιόκιτς, έχει αντιπάλους στο κυνήγι του βραβείου για τον πολυτιμότερο παίκτη της κανονικής περιόδου, αλλά παραμένει το μεγάλο φαβορί. Αν καταφέρει να συντηρήσει τους μέσους όρους του σε επίπεδα triple double (24,7 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ) είναι πρακτικά αδύνατο να μην πάρει σπίτι του τρίτο αγαλματάκι. Μάλιστα, αν τα καταφέρει θα ονομαστεί MVP για τρίτη συνεχόμενη φορά, κάτι το οποίο κατά το παρελθόν κατάφεραν μόνο ο Μπιλ Ράσελ, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και ο Λάρι Μπερντ.  

Κατά τη διάρκεια της σεζόν είχε μπει στη συζήτηση και ο Τζέισον Τέιτουμ των Μπόστον Σέλτικς, αλλά ήδη και ο ίδιος έχει καταλάβει πως θα πρέπει να αναβάλει για το μέλλον έναν τέτοιον ατομικό στόχο. Αν κάτι δεν πάει καλά με τον Γιόκιτς, ο Εμπίντ αυτή τη στιγμή φαντάζει ως η πρώτη επιλογή και ο Γιάννης η επόμενη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή εμφανίστηκε στις top 5 επιλογές (πέραν του Λούκα Ντόντσιτς) και ο Τζα Μοράντ. Ο νεαρός γκαρντ όσο αγωνιζόταν με τους Μέμφις Γκρίζλις εντυπωσίασε τους πάντες, ενώ με την εξωγηπεδική του συμπεριφορά εντυπωσίασε τους… γκάνστερς. Με τους 26+ πόντους και τις 7+ ασίστ οδήγησε τις Αρκούδες μέχρι και το Νο 1 της Δύσης (στιγμιαία), αλλά πλέον είναι τιμωρημένος και υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην αγωνιστεί ξανά για φέτος. Προς το παρόν παρακολουθεί σεμινάρια αυτοβελτίωσης σε… ίδρυμα για να καταπολεμήσει (μεταξύ άλλων) το πάθος του για τα όπλα.

Καλύτερος αμυντικός

Το block party του Τζάρεν Τζάκσον και ο Γιάννης ως αουτσάιντερ

Σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΒΑ, μόνο τρεις παίκτες κατάφεραν να έχουν μέσους όρους στην καριέρα τους με περισσότερα από 3 μπλοκ ανά αγώνα. Ο Μαρκ Ιτον των Φοίνιξ Σανς (3,5 κοψίματα, 1982-1993), ο Μανούτε Μπολ, πατέρας του Μπολ Μπολ των Ορλάντο Μάτζικ και πρώην σέντερ της Ουάσινγκτον, του Γκόλντεν Στέιτ, της Φιλαδέλφεια και του Μαϊάμι (3,34 κοψίματα, 1985-1995) και ο Χακίμ Ολάζουον, δυο φορές πρωταθλητής με τους Χιούστον Ρόκετς και για μία χρονιά -την τελευταία του- παίκτης των Τορόντο Ράπτορς (3,09 κοψίματα, 1984-2002). 

Η καριέρα του Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ των Μέμφις Γκρίζλις ακόμα βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Βέβαια, στα 23 του αγωνίζεται για πέμπτη σεζόν στο πρωτάθλημα. Η έφεσή του στην… τάπα όμως, τον τοποθετεί σε επίπεδα που για να προσεγγίσουμε την εικόνα με ρεαλισμό μας κάνει να ανατρέχουμε στις σπάνιες επιδόσεις της ιστορίας -και της προϊστορίας. 

Φέτος, έχασε έχασε το ξεκίνημα της σεζόν εξαιτίας τραυματισμού, αλλά πλέον έχει αγωνιστεί σε 50 παιχνίδια και σε 13 από αυτά έχει κάνει τουλάχιστον 5 μπλοκ. Μάλιστα, στις 13 Δεκεμβρίου του 2022 κόντρα στους Ατλάντα Χοκς έσβησε τα φώτα σχεδόν σε όλα τα Γεράκια και είχε συνολικά 8 τάπες. Νούμερο που αποτελεί και ρεκόρ καριέρας. 

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτός είναι το μεγάλο φαβορί για το βραβείο του καλύτερου αμυντικού αφού έχει 3,1 τάπες ανά αγώνα (φέτος), ενώ συμπληρώνει τη στατιστική του με 1 κλέψιμο ανά αγώνα. 

Αν κάποιοι μπορούν να δυσκολέψουν το έργο του προς τη διάκριση, αυτός είναι ο Μπαμ Αντεμπάγιο των Μαϊάμι Χιτ και το μεγάλο αουτσάιντερ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! 

Ο Greek Freak δεν είναι τρόμος για τον αντίπαλο μόνο στην επίθεση, καθώς όταν αμύνεται αποδίδει 11,9 ριμπάουντ, 0,7 κλέψιμο και 0,8 μπλοκ. Η εν γένει παρουσία του στην άμυνα πάντως (όπως και του Αντεμπάγιο) πέραν στατιστικής είναι εμβληματική για την ομάδα του. Όπως και του συμπαίκτη του Μπρουκ Λόπεζ, ο οποίος στα 35 του χρόνια έχει ρεκόρ καριέρας με 2,5 τάπες στα 67 ματς που έχει αγωνιστεί. Μάλιστα, ο Λόπεζ βρίσκεται ακόμα και ως πρόταση σε στοιχηματικές εταιρίες για το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς. 

Καλύτερος έκτος παίκτης

Ο Ουέστμπρουκ… αποσύρθηκε οι Μπρόγκντον και Κουίκλι μονομαχούν

Μέχρι τη στιγμή που ο Ράσελ Ουέστμπτρουκ έγινε ανταλλαγή από τους Λος Άντζελες Λέικερς (και κατέληξε στους Κλίπερς μέσω των Τζαζ) ήταν η νούμερο ένα επιλογή για το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη. Δεν έκανε τη ζωή της ομάδας του καλύτερη, αλλά τα στατιστικά του καλύπταν όλους τους όρους του φαβορί. 

Πλέον, αγωνίζεται ως μέλος της πρώτης πεντάδας των Κλίπερς και έχει βγει από τη συζήτηση. Ο Μάλκολμ Μπρόγκντον όμως, των Μπόστον Σέλτικς με 14,7 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 3,6 ασίστ, ερχόμενος από τον πάγκο και στα 58 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με μέσο όρο 25,7 λεπτά, βρίσκεται πλέον μπροστά στην κούρσα. 

Σε αυτήν ωστόσο, έχει… ξεπεταχτεί ο Ιμάνιουελ Κουίκλι των Νιου Γιορκ Νικς. Ο 23χρονος έχει ανεβάσει τα νούμερά του σε 13,5 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ. Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει και ο τραυματισμός του Τζέιλεν Μπράνσον, με τον Κουίκλι να έχει αγωνιστεί σε 14 από τα 69 παιχνίδια ως βασικός. Και με μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από τα 28,4 λεπτά ανά αγώνα που καταγράφει η συνολική στατιστική του. 

Οι δυο τους αναμένεται να δώσουν μάχη μέχρι… εσχάτων. Μέχρι τον τελευταίο αγώνα των ομάδων τους, που παρεμπιπτόντως και οι δύο βρίσκονται σε άνετη βαθμολογική θέση στην περιφέρειά τους. Οι Σέλτικς διεκδικούν το καλύτερο ρεκόρ, ενώ αποκλείεται να πέσουν κάτω από το Νο 3, ενώ οι Νικς είναι πέμπτοι αυτή τη στιγμή και κυνηγάνε τους Καβαλίερς στο Νο 4 για να πάρουν τη θέση τους και το πλεονέκτημα έδρας στους πρώτους γύρους των play offs. 

Πιο βελτιωμένος παίκτης

Η Φινλανδική πτήση προς τα αστέρια

Η… εκτόξευση του Λάουρι Μάρκανεν με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ τον έστειλε μέχρι το All-Star Game. Ήταν η πρώτη του παρουσία ανάμεσα στους επίλεκτους του ΝΒΑ και δεν θα μπορούσε να μην είχε συμβεί αυτό, αφού ο Φινλανδός καταγράφει φέτος 24,4 πόντους ανά αγώνα με 40,3% στα σουτ τριών πόντων. Δηλαδή, 11,4 πόντους περισσότερους από την περασμένη σεζόν όταν και αγωνίστηκε για μία και μοναδική χρονιά με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. 

Πέραν από την παραγωγή του στην επίθεση ο Μάρκανεν προσθέτει 8,5 ριμπάουντ (πέρσι είχε 5,7) και δεν χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να αντιληφθεί κανείς πως σύντομα το αγαλματάκι του πιο βελτιωμένου παίκτη θα αναγράφει πάνω το όνομά του. 

Οι Τζέιλεν Μπράνσον (Νιου Γιορκ Νικς), Ταϊρίς Χαλιμπάρτον (Ιντιάνα Πέισερς) και ο φανταστικός Σάιλ Τζίλτζεους Αλεξάντερ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) κάνουν ό,τι μπορούν για να νικήσουν τον Μάρκανεν, αλλά δεν δείχνουν ικανοί να τον… κλέψουν. Βέβαια, ο τελευταίος εκτός του ότι έχει 31,2 πόντους (σε σχέση με τους 24,5 της σεζόν 2021-22) οδηγεί προς έκπληξη όλων τους Θάντερ στα play in, ενώ έχουν ελπίδες ακόμα και για την πρώτη εξάδα που οδηγείται κατευθείαν στα play offs. Πάντως, η παρουσία του θυμίζει περισσότερο MVP παρά πιο βελτιωμένο παίκτη. 

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος

Το σπριντ του Τζέιλεν Ουίλιαμς και ο πρωτοπόρος rookie Μπαντσέρο

Εδώ έχουμε μία ξεχωριστή δύναμη που έκανε αίσθηση από την πρώτη του εμφάνιση στο ΝΒΑ, έναν που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και μία είσοδο της τελευταίας στιγμής. Έναν τύπο που έχει ανακατέψει μία τράπουλα που για μήνες έδειχνε να είναι σημαδεμένη από τον Πάολο Μπαντσέρο των Ορλάντο Μάτζικ. 

Ο Αμερικάνος με ιταλική καταγωγή ήταν το Νο 1 του Draft και η ομάδα της Φλόριντα έχει επενδύσει πάνω του. Του έχει δώσει όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν και αυτός τις έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Αγωνίζεται 33’49’’ ανά αγώνα και προσφέρει 20 πόντους, 6,6 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ. Οι Μάτζικ δεν πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα, αλλά αυτός -σε προσωπικό επίπεδο- το κάνει. 

Ο Μπένεντικτ Μαθουρίν πριν κανει το επαγγελματικό του ντεμπούτο, λίγο αφότου είχε επιλεγεί στο Νο 6 του Draft από τους Ιντιάνα Πέισερς είχε δηλώσει πως στόχος του είναι… «να γίνω καλύτερος από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς». Αρχικά φάνηκε υπερβολικός, αλλά μάλλον το εννοούσε. Όχι ότι θα γίνει, αλλά ο Καναδός γκαρντ/φόργουορντ έχει απίστευτα προσόντα και τα οποία στην rookie σεζόν του τον έχουν οδηγήσει στους 16,6 πόντους ανά αγώνα σε λιγότερο από 28 λεπτά συμμετοχής. 

Ο τρίτος της παρέας, ο τελευταίος της «μονομαχίας», αλλά όχι ο καταϊδρωμένος, είναι ο Τζέιλεν Ουίλιαμς. Ο 22χρονος, Νο 12 στο Draft από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ξεκίνησε με πολλά σκαμπανευάσματα τη χρονιά. Εψαχνε να βρει τον ρόλο του και τον βρήκε μετά από δύο, τρεις αμήχανους μήνες. Αυτή τη στιγμή έχει φθάσει τους μέσους όρους σε 13,4 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στα τελευταία οκτώ ματς, έχει 22,2 πόντους, 4,9 ριμπάουντ, 5,5 ασίστ και 2,1 κλεψίματα. Αν το πάει σε αυτό το tempo και στα υπόλοιπα 14 παιχνίδια που απομένουν τότε ίσως να μιλάμε για την… κλοπή του αιώνα. 

Προπονητής της χρονιάς

Ελπίδες χωρισμένες στα τρια

Ίσως η μεγαλύτερη αμφιβολία γεννάται στον τίτλο του καλύτερου προπονητή. Διότι, ο Μάικ Μαλόουν με τη δουλειά που έχει κάνει στο Ντένβερ μόνο έκπληξη δεν μπορεί να αποτελέσει μία βράβευσή του. 

Από την άλλη, ο Μάικ Μπράουν έκανε το Σακραμέντο και πάλι χαρούμενο, οι Κινγκς παίζουν το πιο επιθετικό μπάσκετ σε ολόκληρη τη λίγκα και στη Δύση ο ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός. Μάλιστα ο Μπράουν, που το 2009 είχε τιμηθεί με τον συγκεκριμένο τίτλο ως κόουτς των Καβαλίερς, θεωρείται πως έχει τον πρώτο λόγο στην κούρσα.  

Και τον τρίτο λόγο, τον έχει ο Τζο Ματζούλα των Μπόστον Σέλτικς, ο οποίος στα 38 είναι πρωτοεμφανιζόμενος και μάλιστα ανέλαβε την ομάδα αντί του Ιμέ Ουντόκα, ο οποίος μετά το σκάνδαλο με την… παράνομη σχέση του με διοικητική υπάλληλο της ομάδας, τιμωρήθηκε, απομακρίνθηκε και πλέον δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει. Διότι, ο Τζο Ματζούλα φαίνεται πως θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα προπονητής της Βοστώνης.