Νίκολα Μίροτιτς: «Υπάρχουν ευρωπαϊκές ομάδες που θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές στο ΝΒΑ»

O Νίκολα Μίροτιτς

i

Νίκολα Μίροτιτς/©Intime

Νίκολα Μίροτιτς: «Υπάρχουν ευρωπαϊκές ομάδες που θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές στο ΝΒΑ»

Γιώργος Γαβριλάκης 08:39 - 16.05.2023 / Ανανεώθηκε: 08:48 - 16.05.2023

Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Ευρώπης είναι ο Νίκολα Μίροτιτς, αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα, είναι έτοιμος για το Final Four του Κάουνας και μίλησε στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις εμπειρίες του. Έκανε σύγκριση της Euroleague με το ΝΒΑ και σημείωσε τα καλά και τα... στραβά!

Είναι ένας από τους μεγάλα αστέρια της Euroleague. Είναι πιθανότατα ο πιο επιδραστικός παίκτης της Μπαρτσελόνα και σίγουρα ο πιο ακριβοπληρωμένος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν ο Νίκολα Μίροτιτς, το 2019, αποφάσισε να εγκαταλείψει το ΝΒΑ, επέλεξε την ομάδα της Καταλονίας -αν και είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την Ρεάλ Μαδρίτης. 

Τώρα, ετοιμάζεται για το Final Four του Κάουνας, εκεί όπου η «Μπάρτσα» θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τους Μαδριλένους και ο νικητής θα διεκδικήσει τον πολύτιμο τρόπαιο στον τελικό, κόντρα στον Ολυμπιακό ή τη Μονακό που πλαισιώνουν το δεύτερο ζευγάρι της τελικής φάσης. 

Λίγο πριν ταξιδέψει στη Λιθουανική πόλη, ο Μίροτιτς παραχώρησε μία συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δεν επικεντρώθηκε σε ένα σημείο του παιχνιδιού, αλλά στο σύνολο των πραγμάτων που έχει στο μυαλό του. Ένα από αυτά αφορά την πίστη του ότι «κάποιες ομάδες της Euroleague είμαι σίγουρος πως μπορούν να ανταγωνιστούν ομάδες του ΝΒΑ» και επειδή έχει την εικόνα των δύο πρωταθλημάτων θεωρεί πως «το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πολύ πιο όμορφο σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το καλύτερο στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και όλοι παίρνουν το παιχνίδι στα σοβαρά. Στο ΝΒΑ για να δεις το επίπεδο και να το διακρίνεις ότι όντως είναι το καλύτερο πρωτάθλημα, πρέπει να περιμένεις μέχρι τα Play Offs».  

«Ο κόουτς Σάρας έχει εξελιχθεί!»

Στο μυαλό του πλέον, αφήνει πίσω τις συγκρίσεις, άλλωστε στα 32 του δεν πρόκειται να επιστρέψει στον «μαγικό πλανήτη». Έχει αφιερωθεί στην «Μπάρτσα» με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025. Διανύει την τρίτη του χρονιά στον σύλλογο και θεωρεί «πως φέτος οι συνθήκες είναι άριστες. Θα πρέπει βέβαια να πετύχουμε τους στόχους μας για να είμαστε όλοι χαρούμενοι, αλλά θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίσουμε ότι ο κόουτς Σάρας (Γιασικεβίτσιους) έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Ελέγχει πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και τις αγωνιστικές συνθήκες και εμάς τους παίκτες του. Έχουμε πολύ καλύτερη επικοινωνία όλοι μας, δεν χάνει την ψυχραιμία του, μας ηρεμεί και μας καθησυχάζει όταν πρέπει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό». 

Ο 32χρονος, γεννημένος στο Μαυροβούνιο, αλλά από έφηβος κάτοικος Ισπανίας, ευχαριστιέται την κάθε στιγμή φέτος, αλλά «το πιο σημαντικό είναι η τελική νίκη. Και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε στο Final Four της Euroleague, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα Play Offs του ισπανικού πρωταθλήματος», θύμισε, ενώ κατέληξε πως «ας έχουμε την υγεία μας και όλα θα πάνε καλά». Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο για τον Μίροτιτς «διότι οι σεζόν είναι πολύ απαιτητικοί και τα παιχνίδια συνεχόμενα. Θεωρώ πως οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό παίζει ρόλο το επιβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα». 

Πρόκειται για ένα στοιχείο που όπως είπε και ο Μίροτιτς «το έχουν σημειώσει αρκετοί προπονητές. Ο Μεσίνα, ο Σκαριόλο, ο Ιτούδης. Και έχουν δίκιο! Για μένα είναι ξεκάθαρο: Δεν τους ενδιαφέρουν οι παίκτες, τους νοιάζει μόνο ο ανταγωνισμός και οι μπίζνες. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να τροποποιήσουν το φορμά του πρωταθλήματος ή να αφαιρέσουν ομάδες. Διότι, οι ομάδες δεν παίζουν μόνο στην Euroleague. Εχουν τα εθνικά πρωταθλήματα, τα κύπελλα, ενώ θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος και τους αθλητές που ταυτόχρονα παίζουν και σε αγώνες με τις εθνικές του ομάδες. Είναι πολλές οι υποχρεώσεις και δεν είναι τυχαίο πως είναι δεκάδες οι σοβαροί τραυματισμοί».