Το ασύγκριτο triple double του Γιόκιτς και το... ταπεινό του Μάρεϊ (vid)

Τζαμάλ Μάρεϊ, Νίκολα Γιόκιτς

i

© photo by AAron Ontiveroz / Getty Images / Ideal Images

Το ασύγκριτο triple double του Γιόκιτς και το... ταπεινό του Μάρεϊ (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 07:57 - 08.06.2023 / Ανανεώθηκε: 07:58 - 08.06.2023

Δύο παίκτες της ίδιας ομάδας δεν είχαν φθάσει ποτέ στην ιστορία των τελικών σε... τριπλή επίδοση, ώσπου ο Νίκολα Γιόκιτς έσπασε όλα τα κοντέρ με 32 πόντους, 21 ριμπάουντ και 10 ασίστ, τη μέρα που ο Τζαμάλ Μάρεϊ είχε 34-10-10 και οι Χιτ παρακολουθούσαν ανήμποροι να αντιδράσουν στο Game 3.

Στο ημίχρονο του τρίτου τελικού του NBA ο Νίκολα Γιόκιτς είχε ήδη... προσεγγίσει το triple double. Του απέμεναν τρεις τελικές πάσες και το θέμα δεν ήταν το αν θα τις πραγματοποιήσει, αλλά το... πότε! 

Ο Σέρβος σέντερ όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά συνέχισε να παράγει πόντους και ασίστ με μεγάλη συχνότητα καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή, παρά μόνο όταν τον κάλεσε ο κόουτς Μάικ Μαλόουν στον πάγκο για τα τελευταία ανούσια λεπτά της αναμέτρησης. 

Είχε ήδη εξασφαλιστεί η νίκη και το 2-1 των Νάγκετς έναντι των Χιτ, ενώ και ο Joker είχε κατοχυρώσει τη μοναδικότητα της επίδοσης του. Είχε ήδη γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των NBA Finals με περισσότερους από 30 πόντους, 20 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Συγκεκριμένα κατέγραψε 32-21-10 και σε αυτά τα επίπεδα δεν έχει φθάσει ποτέ... κανένας! 

Κι ενώ ο Γιόκιτς έπαιρνε τις ανάσες του στον πάγκο, ο Τζαμάλ Μάρεϊ παρέμεινε στο παρκέ σχεδόν μέχρι το τέλος του χρόνου και τελικά ολοκλήρωσε το έργο του ως ο πρώτος σκόρερ του αγώνα (34 πόντοι) συνδυάζοντας όμως για το Ντένβερ και ένα δεύτερο triple double. Είχε επίσης 10 ριμπάουντ και άλλες τόσες ασίστ. 

Έτσι, δύο παίκτες της ίδιας ομάδας έφθασαν για πρώτη φορά στην ιστορία σε επίπεδα «τριπλών» επιδόσεων. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει κάνει 11 φορές στην καριέρα του triple double σε τελικούς, αλλά ποτέ δεν υπήρξε έναν συμπαίκτης του (στους Καβαλίερς, τους Χιτ και τους Λέικερς) που να τον ακολούθησε σε ένα παιχνίδι. Ούτε ο Μάικλ Τζόρνταν με τον Σκότι Πίπεν τα κατάφεραν ποτέ, ούτε ο Λάρι Μπρερντ με κάποιον άλλον Κέλτη. Μηδέ ο Μάτζικ Τζόνσον με έναν Λιμνάνθρωπο ακόμα. Ο Τζον Στόκτον και ο Καρλ Μαλόουν απέτυχαν, αλλά ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Τζαμάλ Μάρεϊ έχουν δημιουργήσει κάτι... μοναδικό! 

Τώρα τους απομένουν άλλες δύο νίκες για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και το Game 4 και πάλι στο Μαϊάμι θα γίνει τα ξημερώματα του Σαββάτου (10/6, 03:30).