Από το Κιμπούτς της Γαλιλαίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ - Οι περιπέτειες του Ντένι Αβντίγια τώρα δικαιώνονται (vids)
i

© photo by Alika Jenner / Getty Images / Ideal Images

Από το Κιμπούτς της Γαλιλαίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ - Οι περιπέτειες του Ντένι Αβντίγια τώρα δικαιώνονται (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:19 - 15.02.2024 / Ανανεώθηκε: 18:27 - 15.02.2024

Ο Ντένι Αντίγια γεννήθηκε σε μία... ουτοπική κοινότητα στα βόρεια του Ισραήλ πριν από 23 χρόνια, αγωνίστηκε πριν καν ενηλικιωθεί στην EuroLeague και από το 2020 βρίσκεται στο ΝΒΑ με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (15/2) έκανε το καλύτερο παιχνίδι της ζωής του και οι 43 πόντοι του με τα έξι τρίποντα (και τα 14 ριμπάουντ) έγραψαν... ιστορία!

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Οθωμανική Παλαιστίνη, άρχισαν να δημιουργούνται τα κιμπούτς. Δηλαδή, μικροί οικισμοί που αποτελούσαν μία κοινότητα που λειτουργούσε με χαρακτηριστικά που συνδύαζαν τον σοσιαλισμό με τον σιωνισμό. Βασίζονταν στις αγροτικές εργασίες, στη λυτή ζωή, στις κολεκτίβες και γενικά στις συνεργασίες. 

Το 2010 στο Ισραήλ υπήρχαν 270 κιμπούτς με συνολικό πληθυσμό τους 126.000 κατοίκους (που σιγά σιγά μειόνονται) και σε ένα από αυτά, το Μπέιτ Ζερά, στα βόρεια της χώρας, στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2001, ο Ντένι Αβντίγια

Μεγαλώνοντας δεν ασχολήθηκε όμως, με τα χωράφια, τις καλλιέργειες και ό,τι είχε αναπτυχθεί στην κοινότητά του. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ ως κληροδότημα του Σέρβου πατέρα του, Ζούφερ Αβντίγια, ο οποίος στα νιάτα του έπαιζε στον Ερυθρό Αστέρα και αργότερα, για χρόνια, στο πρωτάθλημα του Ισραήλ με διάφορες ομάδες. 

Το τέκνο του πάντως, εκτοξεύθηκε από νωρίς. Πριν καν ενηλικιωθεί εμφανίστηκε στην EuroLeague. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2017 (στα 16 του δηλαδή) τον παρουσίασε στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μόνο που τα φτερά του είχαν φτιαχτεί για να πετάξει ακόμα πιο ψηλά. 

Τα προσόντα του αξιολογήθηκαν με fast track διαδικασίες από το ΝΒΑ και την ίδια χρονιά (2017), οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς τον επέλεξαν στο Νο 9 του Draft. Τόσο πολύ πίστεψαν στο ταλέντο του. 

Βέβαια μιας και ήταν άγουρος, ακατέργαστος και αδύναμος σωματικά, του επέτρεψαν να παραμείνει στη Μακάμπι για τρία χρόνια, αλλά το 2020 τον κάλεσαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και οι Ουίζαρντς δεν του έδωσαν απλώς ένα συμβόλαιο. Του εξήγησαν πως υπολογίζουν σε αυτόν, πως αποτελεί μία σημαντική επένδυση για τον οργανισμό τους και ακολούθως περίμεναν να δουν την ανταπόκρισή του. 

Πήρε ευκαιρίες από την πρώτη του μέρα στους Μάγους και είναι εξόχως εντυπωσιακό πως από το ρόστερ της σεζόν 2020-21 μέχρι σήμερα (ούτε τέσσερα χρόνια αργότερα) μόνο αυτός έχει «επιβιώσει». Στα 23 του χρόνια είναι ο... παλιός της Ουάσινγκτον και από τα ξημερώματα της Πέμπτης (15/2) έγινε ο πρώτος παίκτης των Ουίζαρντς με 40+ πόντους, 12+ ριμπάουντ και 5+ τρίποντα σε ένα ματς. 

Ο Ισραηλινός φόργουορντ είχε 43 πόντους, 14 ριμπάουντ και 6 εύστοχα τρίποντα και ναι μεν οι Ουίζαρντς βίωσαν μία (ακόμα) ήττα, από τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς αυτή τη φορά, αλλά η παρουσία του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Συνολικά στη σεζόν, ο 23χρονος έχει 13,2 πόντους με σχεδόν 40% στα μακρινά σουτ (39,2), επίσης μαζεύει 6,4 ριμπάουντ και μοιράζει 3,8 ασίστ. Και το project των Ουίζαρντ αποκτά πραγματική αξία και για καλή του τύχη τον έχουν δεσμεύσει με συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2028. Μάλιστα από του χρόνου ο ετήσιος μισθός του θα εκτιναχθεί στα 15,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φέτος για την προσφορά του θα εισπράξει 6,2 εκατομμύρια.