Μέγα show από τον Αντετοκούνμπο - Έβαλε 64 πόντους, έσπασε τα ρεκόρ και οι Μπακς νίκησαν τους Πέισερς (vids)
i

@ photo by Stacy Revere / Getty Images / Ideal Images

Μέγα show από τον Αντετοκούνμπο - Έβαλε 64 πόντους, έσπασε τα ρεκόρ και οι Μπακς νίκησαν τους Πέισερς (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 06:20 - 14.12.2023 / Ανανεώθηκε: 07:30 - 14.12.2023

Η ημερομηνία σημειώθηκε και υπογραμμίστηκε. Ήταν βράδυ Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα), όταν στο Μιλγουόκι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε ρεκόρ καριέρας, σημείωσε 64 πόντους και φυσικά αυτή τη φορά οι Ιντιάνα Πέισερς δεν μπόρεσαν να αντισταθούν (140-126). Ο 29χρονος σούπερ σταρ είχε 20/28 σουτ κι αν έβαζε μερικές βολές ακόμα θα «έσπαγε» το ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν!

Την προηγούμενη φορά που συνάντησε τους Ιντιάνα Πέισερς ήταν για τους προημιτελικούς του In-season tournament. Και τότε ήταν που οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλείστηκαν. Μπορεί να μην το έδειξε, αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο… πειράχτηκε και ήθελε να δώσει μία απάντηση στους Ινδιάνους. 

Τώρα, που τους βρήκε ξανά μπροστά του για τον 24ο αγώνα της κανονικής διάρκειας πήρε το αίμα του πίσω, σε μία βραδιά που θα μείνει αλησμόνητη. Όχι γιατί προσέφερε στα Ελάφια μία ακόμα νίκη, με ένα εντυπωσιακό σκορ: 140-126. Θα μείνει αξέχαστη γιατί ο Greek Freak στα 29 του χρόνια και κατά τη διάρκεια της δέκατης σεζόν του στο NBA έκανε ένα απίστευτο προσωπικό ρεκόρ: Έβαλε 64 πόντους και… συνέτριψε την προηγούμενη κορυφαία του επίδοση. Είχε σημειώσει 55 πόντους, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Στον αγώνα της 4η Ιανουαρίου κόντρα στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. 

Αυτή τη φορά έβαλε 9 παραπάνω και το έκανε έχοντας 20/28 σουτ και 24/32 βολές. Αστόχησε οκτώ φορές και αν είχε βάλει άλλες 6 θα έσπαγε και το ρεκόρ καριέρας του Μάικλ Τζόρνταν, που ήταν οι 69 πόντοι που έβαλε στις 28 Μαρτίου του 1990. Ξεπέρασε όμως, τους 57 που είχε βάλει το 2006 ο Μάικλ Ρεντ, ο οποίος ήταν ο ρέκορντμαν για τον οργανισμό των Μιλγουόκι Μπακς. Τώρα, ο Αντετοκούνμπο κατέκτησε και αυτή την κορυφή των Ελαφιών. 

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα τρεις ενενεργεία αστέρες της λίγκας έχουν βάλει 70+ πόντους και έχουν ξεπεράσει την επίδοση του Τζόρνταν. Συγκεκριμένα, ο συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο, Ντέιμιαν Λίλαρντ, τον καιρό που έπαιζε στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς είχε βάλει 71 πόντους (26/2/2023). Όσους δηλαδή έβαλε και ο Ντόνοβαν Μίτσελ με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς (2/1/2023), ενώ ο Ντέβιν Μπούκερ των Φοίνιξ Σανς είχε σημειώσει 70 πόντους στις 24 Φεβρουαρίου του 2017. 

Κανένας βέβαια, πέραν του Κόμπε Μπράιαντ και των 81 πόντων του σε αγώνα των Λέικερς με τους Ράπτορς (22/1/2006), δεν έχει προσεγγίσει τους 100 πόντους του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν που έβαλε με τη φανέλα των Σίξερς στους Νιου Γιορκ Νικς στις 2 Μαρτίου του 1962.

Παραλίγο... επεισόδια 

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το σπουδαίο ρεκόρ καριέρας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόμπι Πόρτις, εκτός του ότι ήταν ένας από τους συμπαραστάτες του Greek Freak στην πορεία προς τη νίκη και έβαλε 19 πόντους, μπλέχτηκε και σε έναν καυγά παρέα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Για τα... μάτια του Γιάννη! 

Δέκα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, ο Άρον Νίσμιθ των Ιντιάνα Πέισερς έκανε ένα πολύ σκληρό φάουλ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και έγινε χαμός! Ο Θανάσης πετάχτηκε από τον πάγκο των Μπακς και... όρμησε στο αγωνιστικό χώρο. Τελικά συγκρατήθηκε από τους πιο ψύχραιμους, ενώ ταυτόχρονα ο Πόρτις, που είναι δυσκολότερο να συγκρατηθεί ως άνθρωπος και ως ιδιοσυγκρασία, επιτέθηκε και παραλίγο να ξεσπάσει... θύελλα. 

Όλα όμως καθησύχασαν, οι διαιτητές μοίρασαν τεχνικές ποινές, ο Πόρτις αποβλήθηκε και το παιχνίδι συνεχίστηκε χωρίς πρόβλημα, αλλά ολοκληρώθηκε με ένα ακόμα... ζήτημα. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το τέλος της αναμέτρησης πήγε να πάρει την ιστορική πλέον μπάλα. Ήθελε να την κρατήσει όπως και δικαιούταν από άγραφους νόμους. Κάθε φορά κάποιος παίκτης κάνει ρεκόρ, κρατάει κάποιο αναμνηστικό. Και η μπάλα είναι το προφανές και το πιο… ουσιαστικό. 

Μόνο που ένας προπονητής από το τιμ των Πέισερς την είχε πάρει και φάνηκε πως δεν ήταν διατεθειμένος να τη δώσει. Τουλάχιστον στην αρχή. Ο Γιάννης εκνευρίστηκε και άρχισε να το εκφράζει, ώσπου τελικά συνειδητοποίησε πως ήταν η βραδιά του και δεν χρειαζόταν εκνευρισμός. Έπρεπε να το απολαύσει…