O Άντριου Μπόγκουτ είναι αντίθετος στη συμμετοχή τρανς παίκτριας στο γυναικείο πρωτάθλημα της Αυστραλίας

Άντριου Μπόγκουτ

i

© photo by Matt King / Getty Images / Ideal Images

O Άντριου Μπόγκουτ είναι αντίθετος στη συμμετοχή τρανς παίκτριας στο γυναικείο πρωτάθλημα της Αυστραλίας

Η είσοδος τρανς μπασκετμπολίστριας στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Αυστραλίας κάποιους του έχει χαροποιήσει, κάποιους τους έχει προβληματίσει και τον πρώην σταρ του ΝΒΑ, Άντριου Μπόγκουτ, τον έχει… εκνευρίσει.

Η ομοσπονδία μπάσκετ της περιφέρειας Βικτόρια προσανατολίζεται στο να επιτρέψει τη συμμετοχή τρανς παίκτριας στο γυναικείο πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Η αίτηση της ομάδας Καλίστ Κόμπρας, που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία (ΝBL1) έχει κατατεθεί και η διοργανώτρια αρχή έχει περάσει στην φάση της τελικής έγκρισης.

Ο πρώην ΝΒΑer Άντριου Μπόγκουτ, No 1 στο Draft του 2005 από τους Μιλγουόκι Μπακς και βασικός σέντερ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2015, είναι… κάθετα αντίθετος με αυτή την εξέλιξη. Ο Μπόγκουτ, ο οποίος έχει επιστρέψει στην πατρίδα του την Αυστραλία (έχει καταγωγή και από την Κροατία) όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του στις ΗΠΑ το 2019 απάντησε επί του θέματος μέσω twitter. 

«Γυναικεία ομάδα του NBL1 θα έχει στη σύνθεσή της έναν βιολογικό άνδρα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό για να απευθύνει το ερώτημα: «Είστε εντάξει με τη θυσία του ιερού γυναικείου αθλητισμό στο όνομα της “συμπερίληψης”;». 

Κι ενώ πάρα πολλοί διαφωνούν με τον Μπόγκουτ, όπως για παράδειγμα ο θρύλος του αυστραλέζικου μπάσκετ, Άντριου Γκέιτζ, πρωταθλητής ΝΒΑ το 1999 με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και παίκτης του Απόλλων Πατρών το 1995, υπάρχουν και αυτοί που τον πλαισιώνουν. Όπως ο Άντονι Ντίρμιτς, νυν παίκτης του NBL και ο πρώην σταρ του πρωταθλήματος, Ματ Σάναχαν. 

Η Ομοσπονδια της Αυστραλίας πάντως, αισθάνεται «περηφάνια που εκπροσωπούμε ένα άθλημα για όλους. Που ενθαρρύνουμε όλες τις συμμετοχές, όλοι και όλες είναι ευπρόσδεκτοι».

Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη ματιά. Αυτή των… αδιάφορων. Η Κλόι Μπίμπι από την πλευρά τις δεν έχει κανέναν προβληματισμό. «Δεν με νοιάζει ποιον, ποιά, ποιο ή τι θα έχουν απέναντί μου στο γήπεδο. Έτσι κι αλλιώς θα παίξω για τη νίκη και μόνο για τη νίκη», είπε 24χρονη σέντερ των Περθ Λινξ και μία από τις πιο ταλαντούχες παίκτριες του γυναικείου πρωταθλήματος της Αυστραλίας.   

Στην πράξη, πριν την οριστική απόφαση των αρμόδιων αρχών, μία επιτροπή αποτελούμενη και από ανθρώπους του μπάσκετ, αλλά και από ιατρούς θα μελετήσουν βιοχημικά, αλλά και φυσικά, συγκρίνοντας ορμονολογικές εξετάσεις και τεστ σωματικής δύναμης και διάπλασης, για το αν είναι λειτουργικό και δίκαιο η συμμετοχή να πάρει την τελική έγκριση. 

Η ενημέρωση πάντως, από τη διοίκηση ομοσπονδίας αναφέρει πως «καταλαβαίνουμε ότι είναι μία σύνθετη διαδικασία και απόφαση, πολλοί άνθρωποι ακόμα είναι δυστακτικοί, αλλά βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της απόφασης». Κι όλα αυτά λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αγωνιστική δράση…