Ο Ιωαννίδης, ο Πούτιν και η Νέα Δημοκρατία - Από τους πάγκους των γηπέδων στα έδρανα της Βουλής
i

© Intime

Ο Ιωαννίδης, ο Πούτιν και η Νέα Δημοκρατία - Από τους πάγκους των γηπέδων στα έδρανα της Βουλής

Γιώργος Γαβριλάκης 11:50 - 05.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:03 - 05.10.2023

Την πρώτη φορά που ο Γιάννης Ιωαννίδης έπιασε τη μπάλα κατάλαβε ότι θα γίνει παίκτης. Κι όταν έπαιζε ήξερε πως σύντομα θα γίνει προπονητής. Όταν αποσύρθηκε από τους πάγκους, αποφάσισε να γίνει βουλευτής και εξελέγη. Η Νέα Δημοκρατία τον έκανε Yπουργό, ενώ για την γενικότερη προσφορά του τού απονεμήθηκε ένας τίτλος τιμής που έχει αποδοθεί μέχρι και στον Βλαδίμηρο Πούτιν, τον Νικολά Σαρκοζί και τη Σιμόν Λε Μπαρόν.

Ο κύκλος της ζωής του Γιάννη Ιωαννίδη ολοκληρώθηκε και ήταν ένας βίος γεμάτος και μία πολιτεία ιδιαίτερη. Κοινό χαρακτηριστικό και του βίου και της πολιτείας του, ήταν η... περιπέτεια. 

Αγωνίστηκε ως αθλητής για 18 χρόνια σε μία ομάδα: Τον Άρη. Είχε μία πορεία ως προπονητής από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι το 2003. Ξεκίνησε τη δράση του στους πάγκους, όταν ήταν ακόμα αθλητής (το 1977 ανέλαβε τον Εργοτέλη), ενώ με τον Άρη και τον Ολυμπιακό στιγμάτισε την πορεία του στο... λειτούργημα της καρδιάς του, που ναι μεν ξεκίνησε από την Κρήτη, εκτοξεύθηκε όμως, στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε στον Πειραιά, σε επίπεδο συλλόγων και στην Εθνική ομάδα, καθώς αυτή αποτέλεσε την τελευταία του εργασία ως προπονητής (το 2003). Εκεί συνειδητοποίησε και την «εκκολαπτόμενη» για χρόνια διάθεσή του να προσφέρει στη χώρα ολόκληρη. Έξω από τα παρκέ. 

Γι' αυτό και όταν αποφάσισε να αποσυρθεί ως προπονητής, ασχολήθηκε μονομιάς με την ενεργή πολιτική. Από χούι, από πάθος ή από λάθος, αλλά κυρίως για να καλύψει την αγωνία που τον... έτρωγε ώστε να βοηθήσει σε βάθος. Όχι μία ομάδα ή ένα σύνολο παικτών αυτή τη φορά, αλλά την κοινωνία ολόκληρη. 

Η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα του και το 2004, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου που προηγήθηκαν των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δήλωσε υποψηφιότητα και η Α' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης τον τίμησε δεόντως. Αυτή τη φορά δεν είχε κάποιον πρόεδρο-επιχειρηματία πάνω από το κεφάλι του, αλλά τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα ως Πρωθυπουργός μετέτρεψε την εκλογή του ως βουλευτής στην τοποθέτησή του σε Υπουργείο. 

Διορίστηκε ως Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητες στα θέματα αθλητισμού και παρέμεινε σε αυτό το πόστο μέχρι που ο Καραμανλής το 2009 προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ήρθε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ιωαννίδης, επανεξελέγη βουλευτής και ανέλαβε τα καθήκοντα του υπεύθυνου της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού. 

Το 2012 επέστρεψε στο Υπουργείο, αφού μετά τις (επίσης πρόωρες) εκλογές και υπό την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δημιουργήθηκε η κυβερνητική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά πλέον, μαζί με ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου) και ο «Ξανθός» τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού και παρέμεινε εκεί έως τον Ιούνιο του 2013. 

Ακολούθως, σιγά σιγά... απομακρύνθηκε από την κεντρική εξουσία, αλλά παρέμεινε στην κοινή δράση. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ηγήθηκε με τον συνδυασμό «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Παράλληλα, διατέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σε όλη αυτή τη πορεία το έργο του αξιολογήθηκε, όλοι όσοι τον συμπάθησαν ή τον αντιπάθησαν στα παρκέ, τον αποδέχθηκαν σίγουρα ως μία μεγάλη μορφή, η οποία επεκτάθηκε έξω από τα γήπεδα και εκπροσώπησε όλη τη χώρα. 

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών του προσέφερε τον τίτλο τιμής Homo Hellenicus («Έλληνας Άνθρωπος»). Έναν τίτλο που απονέμεται σε προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο για την προσφορά και τις υπηρεσίες τους και για το έργο και τη ζωή τους βασισμένες στις αξίες του ελληνισμού. Έναν τίτλο βέβαια που το τελευταία φορά απονεμήθηκε (το 2015) στην Σιμόν Λε Μπαρόν, της Γαλλίδας φιλοσόφου και συγγραφέα, που έχει επικεντρώσει το έργο της στην Ελλάδα, ενώ τον έχουν λάβει (μεταξύ άλλων) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το 2008, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (2009) και ο 5ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος το 2007, μία χρονιά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.