Ο Κέμπα Ουόκερ στο Sportal: «Στον Παναθηναϊκό στο μέλλον; Θα δούμε...»

Ο Κέμπα Ουόκερ στο Sportal: «Στον Παναθηναϊκό στο μέλλον; Θα δούμε...»

Χρήστος Τσάλτας 12:02 - 11.01.2024 / Ανανεώθηκε: 12:02 - 11.01.2024

Ένας All-Star του ΝΒΑ στο Sportal. Ο Κέμπα Ουόκερ, ένας ζωντανός-θρύλος της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη, ανοίγει την καρδιά του, μιλώντας για τα μεγαλύτερα κίνητρα της παρουσίας του στην Μονακό, το προ μηνών ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, αλλά και τους στόχους που θέτει για την καριέρα του.

Όταν το καλοκαίρι του 2023 η Μονακό έριχνε την βόμβα του καλοκαιρού, ίσως και των τελευταίων πολλών ετών στην Ευρωλίγκα, η έκπληξη του μπασκετικού κόσμου ήταν τεράστια. Διότι το όνομα που πήρε το ταλέντο του και μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο δεν ήταν απλό, αλλά ένας παίκτης που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του την προηγούμενη 10ετία, παλεύοντας με τους κορυφαίους.

Η μεταγραφή του Κέμπα Ουόκερ στη Μονακό ακόμα και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις που έχουν γίνει. Διότι οι Μονεγάσκοι έβαλαν στη μηχανή τους έναν παίκτη με 4 παρουσίες σε All Star Game του NBA, τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία των Σάρλοτ Χόρνετς και πρωταθλητή του NCAA με το Κονέκτικατ. Όλα αυτά συνθέτουν έναν καμβά μιας υπέρλαμπρης καριέρας.

Στα ευρωπαϊκά παρκέ το impact δεν μοιάζει να είναι ανάλογο, μιας και ο ρόλος του είναι διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν, όμως ο ίδιος έχει ακόμα άσβεστη αγάπη για το παιχνίδι, αλλά και επιθυμία να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Κάτι που ξεκαθάρισε και στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal, παραμονές του μεγάλου αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο KW μάλιστα ξεκαθάρισε και τι είχε συμβεί ανάμεσα σε εκείνον και το «τριφύλλι» όταν υπήρξε ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022-23, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για το μέλλον του. Παράλληλα, παίρνει θέση για το ποιος είναι ο GOAT του ΝΒΑ, ενώ απαντάει στο δίλημμα κατάκτηση Euroleague, ή επιστροφή στο ΝΒΑ.

Αρκετά με τις εισαγωγές, ο λόγος στον απόλυτο πρωταγωνιστή...

Πρώτα απ' όλα, το περασμένο καλοκαίρι διάβασα ένα tweet που ανέφερε πως ο Κέμπα Ουόκερ άφησε τις ΗΠΑ για να παίξει σε ευρωπαϊκή ομάδα και κάποιος απάντησε πως το Μόντε Κάρλο είναι καλύτερο από το 95% από τις πόλεις του ΝΒΑ. Καθώς πέρασαν οι μήνες, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για το Μονακό και τη ζωή σου στο Μόντε Κάρλο;

«Είναι καλά, το απολαμβάνω, περνάω πολύ καλά. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος. Η κατάσταση είναι καλή, πάντα έχει ήλιο, η θέα είναι εξαιρετική και ο καιρός είναι πολύ καλός. Έχει κρύο, αλλά όχι τόσο κρύο, σε σύγκριση με άλλες πόλεις που πήγαμε σε εκτός έδρας παιχνίδι. Δεν έχω παράπονα».

Μια ολοκαίνουργια εμπειρία για σένα στην Ευρώπη, παίζοντας για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Πως θα ήθελες να σε θυμούνται εδώ;

«Δεν ξέρω, έχει να κάνει περισσότερο με τον εαυτό μου για να είμαι ειλικρινής. Θέλω να παίζω μπάσκετ, να παίζω το παιχνίδι που αγαπώ από μικρό παιδί. Δεν θέλω να τα παρατήσω. Αυτή η ευκαιρία ήρθε σε μένα και ένιωσα ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία για μένα, ειδικά για να συνεχίσω να παίζω το παιχνίδι που αγαπώ. Πραγματικά δεν νοιάζομαι για το τι πιστεύει ο κόσμος, είναι πιο πολύ για τον εαυτό μου και να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σκοπός που παίζεις μπάσκετ σε αυτή τη φάση της καριέρας σου και ποια ιστορία θες να μοιραστείς με την στάση σου;

«Είναι η αγάπη. Η συντροφικότητα, το πάθος, τα πάντα που σχετίζονται με το παιχνίδι, σχετίζονται με μένα. Το να περνάω αυτό το μονοπάτι με τραυματισμούς στο γόνατο και τέτοια θέματα, το να δείχνω πως εάν θες να κάνεις κάτι μπορείς, αρκεί να προχωράς. Είναι δύσκολος δρόμος, αλλά έχει τέλος. Εχω θέσει στο μυαλό μου έναν συγκεκριμένο στόχο που είναι να παίζω. Είμαι χαρούμενος που το κάνω».

Έχεις ήδη κάποια εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Ποια είναι η εντύπωση σου για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και ποια προσαρμογή έχεις κάνει στο παιχνίδι σου;

«Το μπάσκετ είναι μπάσκετ. Αναμφίβολα κάπως διαφορετικό, αλλά είναι ανταγωνιστικό. διασκεδαστικό. Το απολαμβάνω. Ειδικά εκτός έδρας είναι πολύ καλά. Το να βλέπεις τις ατμόσφαιρες που δημιουργούν οι φίλαθλοι των ομάδων. Και τα εντός έδρας παιχνίδια είναι διασκεδαστικά επίσης. Απολαμβάνω τα πράγματα. Όσον αφορά τις προσαρμογές είναι διαφορετικός ο ρόλος μου τον οποίο είχα στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Είναι ένας ρόλος που έχω αποδεχτεί και έχω αγκαλιάσει. Όποτε έχω την ευκαιρία προσπαθώ να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει, να φέρνω ενέργεια, να προσπαθώ να ανεβάσω τους συμπαίκτες μου. Είναι στη φύση μου αυτά. Κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθάω».

Πόσο ικανοποιημένος είσαι μέχρι στιγμής από το παιχνίδι σου, τον ρόλο σου και όσα έχεις περάσει στη Μονακό;

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί είμαι εκεί και μπορώ να ανταγωνίζομαι. Αυτό μου φέρνει ευτυχία με λύνει και το να πηγαίνω πάνω-κάτω είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό θα μπορούσα να έχω».

Θα αντιμετωπίσετε τον Παναθηναϊκό, έναν διεκδικητή του Final 4. Τους αντιμετωπίσατε μια φορά, ηττηθήκατε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι κάποιου είδους κίνητρο για να πάρετε τη νίκη;

«Αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ. Αυτό δίνει λίγο παραπάνω κίνητρο γιατί ήταν το τελευταίο παιχνίδι που χάσαμε στην έδρα μας. Είναι δύσκολο όταν χάνεις. Οπότε σίγουρα θέλουμε να βγούμε στο παρκέ και να εκτελέσουμε το πλάνο μας. Αναμφίβολα θα θέλαμε να κερδίσουμε».

Μιλώντας για τον Παναθηναϊκό, πρόσφατα είπες πως προσπάθησαν να σε υπογράψουν όταν έφυγες από τους Ντάλας Μάβερικς. Πόσο κοντά βρέθηκες στο να υπογράψεις;

«Δεν ήμουν καθόλου κοντά να υπογράψω. Δεν ένιωθα έτοιμος εκείνη την περίοδο. Ήταν πολύ νωρίς, δεν ένιωθα και στα καλύτερά μου. Ένιωθα ότι δεν ήταν η σωστή στιγμή για μένα».

Άρα τώρα η πόρτα είναι πιο ανοιχτή για το μέλλον;

«Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον μου. Εξαρτάται από το πώς θα τελειώσει η σεζόν, πώς θα νιώθω, πώς θα νιώθει η ομάδα για μένα. Θα δούμε».

Είσαι ένας άνθρωπος που έχει πάντα χαμόγελο στο πρόσωπό του, πάντα προσπαθεί να παίζει με ευχαρίστηση, να φέρνει την ευχαρίστηση στον κόσμο. Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο στην Μονακό και φέρνει ευχαρίστηση στο παιχνίδι σου;

«Απλώς το να παίζω. Όπως είπα και νωρίτερα ήταν δύο δύσκολα χρόνια για μένα, οπότε δούλεψα πολύ για αν είμαι σε θέση να είμαι στο παρκέ κάθε μέρα, κάθε βράδυ. Αυτό είναι που μου φέρνει ευχαρίστηση. Το να είμαι στη Γαλλία, το να είμαι στη Μονακό, να είμαι στην Ελλάδα, τη Λιθουανία είναι πραγματικά απίστευτο συναίσθημα για μένα, το να είμαι σε θέση να ταξιδεύω σε όλη την Ευρώπη και να βλέπω διαφορετικά μέρη που δεν είχα φανταστεί ποτέ. Αυτό μου φέρνει μεγάλη ευχαρίστηση. Έχω παίξει στο ΝΒΑ για πολύ καιρό και εδώ είμαι σήμερα και είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ».

Μια πιθανή επιστροφή στο ΝΒΑ βρίσκεται στο πίσω μέρος ρου μυαλού σου ή είναι κάτι που έχει περάσει στο παρελθόν;

«Δεν είναι στο μυαλό μου γιατί προσπαθώ να ζω το παρόν. Ό,τι κι αν συμβεί θα συμβεί, αλλά δεν παραπονιέμαι που είμαι εδώ, σίγουρα».

Αναφέρθηκες στα δύσκολα χρόνια, νιώθεις πως ίσως ο κόσμος να έχει παρεξηγήσει το ποιος είναι ο πραγματικός Κέμπα Ουόκερ;

«Δεν είμαι σίγουρος, να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι σίγουρος τι λέει ο κόσμος για μένα. Δεν είμαι σίγουρος τι σκέφτονται. Δεν είμαι τύπος που ασχολείται με τα social media ή κάποιος που κοιτάζει ειδήσεις και σχόλια. Δεν είμαι σίγουρος να είμαι ειλικρινής. Δεν με ξέρουν, δεν ξέρουν τι άνθρωπος είμαι, τι δουλειά έχω ρίξει καθημερινά πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο παρκέ. Δεν θα μπορούσα να νοιαστώ λιγότερο για το τι πιστεύει ο καθένας, θέλω απλά να παίξω μπάσκετ».

Έχω μια ερώτηση από φίλαθλο, γιατί είχαμε ερωτήσεις από τον κόσμο και μια ερώτηση είναι το παρακάτω βίντεο. Επειδή η συζήτηση για τον GOAT είναι πάντα ανοιχτή, ποια είναι η γνώμη σου; Ποιος είανι ο GOAT;

«Είμαι φαν του MJ. Πάντα θα λέω τον MJ. Γιατί ήμουν φαν του Μάικλ Τζόρνταν από τότε που ήμουν παιδί. Όλοι έχουν τις απόψεις τους. Είναι δύσκολο να μην πω τον ΛεΜπρόν γιατί ο άνθρωπος κάνει τα πάντα για να μείνει στην κορυφή. Από τότε που ήταν στο High School είχε όλη την πίεση να γίνει σπουδαίος παίκτης ΝΒΑ και το κατάφερε. Είναι ηγέτης, σκόρερ, έχει όλες αυτές τις διακρίσεις και ακόμα παίζει ως και σήμερα που είναι απερίγραπτο, ειδικά το επίπεδο που παίζει. Είναι πολύ ξεχωριστό. Είναι δύσκολο. Όλοι έχουν τη δική τους γνώμη αλλά είναι δύσκολο. Εάν πας με αριθμούς τότε προφανώς ο ΛεΜπρόν κερδίζει τους πάντες, αλλά είναι πιο πολύ τίνος φαν είσαι». 

Θα προτιμούσες να κερδίσεις την Euroleague ή ένα εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ;

«Να κερδίσω την Euroleague, σίγουρα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τίτλο θέλω να το κερδίσω».

Sportal Euroleague Show με Παναθηναϊκός - Μονακό και όλη τη δράση της Πέμπτης