O Παναθηναϊκός του Αταμάν πήρε... φωτιά: Ο πλουραλισμός στην επίθεση και το «μηδέν» του Γκάι
i

© Intime

O Παναθηναϊκός του Αταμάν πήρε... φωτιά: Ο πλουραλισμός στην επίθεση και το «μηδέν» του Γκάι

Ο Παναθηναϊκός στο Βερολίνο πέρασε στην πρακτική εφαρμογή των περισσότερων ιδεών που έχει στο μυαλό του ο Εργκίν Αταμάν. Και η νίκη επί της Άλμπα ήρθε με την μεγαλύτερη παραγωγή πόντων (99) στη φετινή EuroLeague και με τους πέντε από τους εννέα παίκτες που χρησιμοποίησε ο Τούρκους κόουτς να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων!

Το καλοκαίρι και ειδικά τις θερμές μέρες που ο Παναθηναϊκός «έσκαβε» τα θεμέλια, έπαιρνε παίκτες και δημιουργούσε στο μυαλό τις φιλοδοξίες και το όραμά του, η εικόνα που αντικατοπτριζόταν ήταν ξεκάθαρη. 

Οι απαιτήσεις, με τη σειρά τους, έφθαναν σε μεγάλα υψόμετρα και η προοπτική της ομάδας δημιουργούσε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές και πίεση στους αντιπάλους. Όχι αρτηριακή, αλλά σίγουρα μια κάποια αγωνιστική πίεση, λόγω του ανταγωνισμού που προβλεπόταν -ιδιαίτερα μετά από μερικά «πράσινα» χρόνια έντονου… κνησμού. 

Ο ερχομός του Εργκίν Αταμάν δημιούργησε μονομιάς την πεποίθηση ότι ο Τούρκος πρόκειται να φτιάξει ένα σύνολο που στην επίθεση θα πετάει... σπίθες. Και όχι λόγω βλάβης, αλλά λόγω αποτελεσματικότητας. Άλλωστε, αυτό έκανε και τα προηγούμενα χρόνια η «δική του» Αναντολού Εφές. Έτσι, έβαλε όσα στοιχεία χρειαζόταν στο ρόστερ και τα κουβαλούσαν οι παίκτες που επέλεξε να αποκτηθούν και στη συνέχεια προσπάθησε να τα συνθέσει εντός παρκέ. 

Ακόμα σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται, καθώς είμαστε στο ξεκίνημα μιας μακράς σεζόν με ανηφορική κλίση. Μόνο που στην έβδομη αγωνιστική της EuroLeague ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά στην πρακτική εφαρμογή όσον θεωρητικά από την πρώτη μέρα φάνηκε πως μπορεί να πράξει πάνω στο παρκέ. 

Για να βάλουν έστω 80 πόντους στην επίθεση, οι «πράσινοι» χρειάστηκαν τέσσερα παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Κι όταν τα κατάφεραν, στις 20 Οκτωβρίου κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, ηττήθηκαν, γιατί δέχτηκαν πέντε περισσότερους. Η άμυνα εξ αρχής ήταν ένα κομμάτι του παιχνιδιού που ο Αταμάν ήξερε πως χρειάζεται συντονισμό, άρα και χρόνο. Οπότε, ο επιθετικός προσανατολισμός ήταν αυτός που θα προσέφερε τις πρώτες σημαντικές νίκες. 

Έτσι, αφού έβαλε 81 στου Ισραηλινούς, αλλά δεν πάρθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την αμέσως επόμενη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ΟΑΚΑ την Μπασκόνια και ήταν η πρώτη φορά που έβαλε πάνω από 90 πόντους. Έφθασε τους 95 για την ακρίβεια, αλλά κανένα έργο του μέχρι στιγμής και καμία πράξη, δεν συγκρίνεται με την εμφάνιση στο Βερολίνο

Στην Mercedes-Benz Arena, το βράδυ της Παρασκευής (10/11), ο Παναθηναϊκός εκτός του ότι άγγιξε τους 100 πόντους και σταμάτησε στο τελευταίο διψήφιο νούμερο (99), παρουσίασε εντός του αγωνιστικού χώρου τις διαδρομές, τον ρυθμό και τα χαρίσματα των παικτών του, αλλά και τις δομές, τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του κόουτς Αταμάν. 

Παρά τις απουσίες του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και του Ιωάννη Παπαπέτρου, την ανετοιμότητα του Κέντρικ Ναν (που έκανε ντεμπούτο) και την παρουσία του σε εκτός έδρας αγώνα, ο Παναθηναϊκός εκτός του ότι έβαλε 99 πόντους, αυτοί ήρθαν με ποικιλία και από πολλά… χέρια.

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν για μία ακόμα φορά ο πρωταγωνιστής, αλλά και ο πρώτος σκόρερ. Έβαλε 24 πόντους (με 11/15 σουτ!), ενώ για πρώτη φορά φέτος συνολικά πέντε παίκτες της ομάδας είχαν διψήφιο αριθμό στην επιθετική τους παραγωγή. Εκτός του Έλληνα φόργουορντ, ο Μάριους Γκριγκόνις συνέχισε με συνέπεια το έργο του. Είχε 16 πόντους, δύο περισσότερους από τον Κώστα Σλούκα, ενώ ο Λούκα Βιλντζόζα σταμάτησε στους 13 (με 4/4 τρίποντα) και ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι πρόσθεσε άλλους 11, αν και δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο

Από τη 12άδα που είχε διαθέσιμη ο Αταμάν, χρησιμοποίησε ένα… στενό rotation. Για να δώσει τη μπάλα στον Σλούκα και σουτ στον Βιλντόζα, κράτησε τον Κάιλ Γκάι μόνιμα στον πάγκο, ο Μαντζούκας παρά την απουσία του Χουάντσο έπαιξε λίγο (3’55’’), κυρίως όμως, γιατί ο Μήτογλου ήταν ασταμάτητος και «έπρεπε» να μείνει στο παρκέ σχεδόν για ολόκληρο το παιχνίδι (36’05’’). 

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο, επίσης δεν χρησιμοποιήθηκε, το ίδιο και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, άρα στην ουσία από τους 8 παίκτες που πήραν χρόνο (αφαιρώντας το τετράλεπτο του Μαντζούκα), οι πέντε είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ ο Κέντρικ Ναν στο πρώτο παιχνίδι της καριέρας του στην Ευρώπη είχε 6 πόντους σε 7’45’’. Δείγμα θετικό, παρά την αρνητική στατιστική εντύπωση των πέντε άστοχων σουτ τριών πόντων. 

Πάμε ΟΑΚΑ! To Sportal προσφέρει σε δύο τυχερούς από μία διπλή πρόσκληση για το Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις
EUROLEAGUE

12:41 - 11.11.2023

Πάμε ΟΑΚΑ! To Sportal προσφέρει σε δύο τυχερούς από μία διπλή πρόσκληση για το Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις

Η αγωνιστική δράση της EuroLeague συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και το Sportal έχει εξασφαλίσει για εσάς δύο διπλά εισιτήρια για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ζαλγκίρις Κάουνας στις 15 Νοεμβρίου. Μία επίσκεψη στο Instagram του Sportal, αλλά και του Panathinaikos24, σας... δείχνει τον δρόμο για το ΟΑΚΑ.

Sportal Euroleague Show: Παρά ένα «κατοστάρα» για τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο, με «βουνό» Μήτογλου

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!