Οι Έλληνες της Φενέρμπαχτσε στο επίκεντρο - Η ιστορία του Ντόρσεϊ και η πιθανή αποχώρηση του Καλάθη (vids)

Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ

i

© Intime

Οι Έλληνες της Φενέρμπαχτσε στο επίκεντρο - Η ιστορία του Ντόρσεϊ και η πιθανή αποχώρηση του Καλάθη (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:48 - 18.07.2023 / Ανανεώθηκε: 16:24 - 18.07.2023

O Γιώργος Παπαγιάννης πήγε να συναντήσει τον Δημήτρη Ιτούδη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το θέμα είναι ποιοι ακόμα συμπατριώτες του θα βρίσκονται στην Φενέρμπαχτσε με την έναρξη της σεζόν - Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Νικ Καλάθης έχουν συμβόλαιο, αλλά ένας από τους δύο ίσως να μετακομίσει σε άλλη... χώρα!

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, στον οργανισμό της Φενέρμπαχτσε εργάζονται έξι Έλληνες. Ο κόουτς Δημήτρης  Ιτούδης, ο συνεργάτης του, Στέφανος Δέδας, ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος, οι Ελληνοαμερικάνοι γκαρντ, Νικ Καλάθης και Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Γιώργος Παπαγιάννης. Τόσοι ήταν και πέρσι. Οι πέντε πρώτοι και όχι ο Παπαγιαννης, ο οποίος πριν από μερικές ώρες επέλεξε τον τούρκικο σύλλογο έναντι του Παναθηναϊκού, αλλά ο Κώστας Αντετοκούνμπο, ο οποίος ανήκει ήδη στους «πράσινους» κάνοντας την αντίθεση διαδρομή. 

Βέβαια κανένας δεν μπορεί να ορκιστεί πως τη σεζόν που θα ξεκινήσει και οι έξι θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Στην πραγματικότητα μόνο οι δύο (και ο Χατζηχρήστος τρεις) είναι σίγουροι! Ο Γιώργος Παπαγιάννης, που προσφάτως αποκτήθηκε και ο Δημήτρης Ιτούδης. Για τον Δέδα υπάρχει η περίπτωση να αποχωρήσει, αν τελικά προκύψει κάποια συμφωνία από το Ισραήλ, καθώς από εκεί έχει προσφορές για να γίνει (ξανά) head coach.

Όλη η ουσία όμως, εστιάζεται στον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Νικ Καλάθη. Δύο παίκτες που έχουν συμβόλαιο με την ομάδα και για τη σεζόν 2023-24, αλλά χωρίς να είναι δεδομένο πως και οι δύο θα εμφανιστούν στο πρώτο τζάμπολ. Ο κόουτς Ιτούδης, έχει εξηγήσει -με τον τρόπο του- ότι ο Ντόρσεϊ ναι μεν δεν θα είναι στην τελική επιλογή της Εθνικής ομάδας -και επειδή προτιμήθηκε ο Τόμας Ουόκαπ και επειδή ο παίκτης δεν είχε σκοπό να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο-, αλλά για τη Φενέρμπαχτσε είναι ένας κομβικός παίκτης που δεν έχει σκοπό να τον αφήσει να φύγει. 

Ο Παναθηναϊκός προσέγγισε τον παίκτη και μάλιστα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, υπήρξε συμφωνία σε όλα τα διαδικαστικά, τα οικονομικά και τα αγωνιστικά, αλλά αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς στην πράξη η δέσμευσή του με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης δεν επιτρέπει καθοριστηκές κινήσεις. Ο Ιτούδης σκέφτεται πως με τους Νικ Καλάθη, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Μάρκο Γκούντουριτς και Γιαμ Μάνταρ υπάρχει ποικιλία και ποιότητα την περιφέρεια, αλλά αν κάποιος αποχωρήσει από εκεί τότε αυτός μάλλον θα είναι ο Καλάθης και όχι ο Ντόρσεϊ! 

Για τον 34χρονο γκαρντ, πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και κατακτητή της Euroleague το 2011 με το τριφύλλι στο στήθος, έχουν δημιουργηθεί αρκετά σενάρια περί μετακίνησής του. Η αποδέσμευσή του από τη Φενέρμπαχτσε συγκεντρώνει πιθανότητες. Οι «πράσινοι» πάντως, θα προτιμούσαν τον Ντόρσεϊ από αυτόν, ίσως και ο Ολυμπιακός. 

Αλλά τι γίνεται με την Παρτίζαν; Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι στην διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταγραφής του Νίκολα Μίροτιτς, αλλά στις σκέψεις υπάρχει και ο Καλάθης για την περιφέρεια. Όπως υπάρχει και στον προγραμματισμό της Αρμάνι Μιλάνο. Ο κόουτς Ετόρε Μεσίνα θα ήταν ευτυχισμένος με την προσθήκη του Ελληνοαμερικάνου γκαρντ σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Κέβιν Πάνγκος (κάτι που φάνηκε αρχικά πως θα συμβεί, αλλά πλέον δεν είναι δεδομένο), την ώρα που ο Ολυμπιακός αναζητά σουτέρ γκαρντ αλλά αν ο Καλάθης κυκλοφορήσει ως ελεύθερος στην αγορά τότε δεν αποκλείεται οι «ερυθρόλευκοι» να ασχοληθούν μαζί του.