Με άμυνα γρανίτη και ισοπεδωτικό Ράιτ ο… πλεονέκτης Ολυμπιακός «δίπλωσε» τον Παναθηναϊκό

Με άμυνα γρανίτη και ισοπεδωτικό Ράιτ ο… πλεονέκτης Ολυμπιακός «δίπλωσε» τον Παναθηναϊκό

Ηλίας Λαλιώτης 21:40 - 14.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:27 - 14.03.2024

«Αιχμαλώτισε» τον Παναθηναϊκό με την άμυνα και τον νίκησε με Μόουζες Ράιτ! Ο Ολυμπιακός επικράτησε 71-65 των «πρασίνων» στο ΣΕΦ και με τον Αμερικανό σέντερ να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του (19π., 9/9 δίπ.), εξασφάλισε το πλεονέκτημα σε πιθανή ισοβαθμία κόντρα στο «τριφύλλι».

Με τον Μόουζες Ράιτ να είναι ασταμάτητος ο Ολυμπιακός «δίπλωσε» τις νίκες του επί του Παναθηναϊκού AKTOR (71-65) και πήρε προβάδισμα στη μεταξύ τους ισοβαθμία, αλλά και για το πλεονέκτημα έδρας στην EuroLeague.

Οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν τις βάσεις με την δυναμική τους άμυνα, τη στιγμή που οι «πράσινοι» μετά το εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο (18 συνολικά για 9 ασίστ).

Ο Κέντρικ Ναν είχε 7 από αυτά τα λάθη, αν και στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου επιχείρησε σχεδόν μόνος του να γυρίσει το ντέρμπι (τελείωσε με 17 πόντους με 4/5 τρίποντα), αλλά εν τέλει ο Ράιτ ήταν εκεί στα κρίσιμα σημεία, με σημαντικά καλάθια που εξασφάλισαν στον Ολυμπιακό τη νίκη και τον φέρνουν σε θέση ισχύος για το πλεονέκτημα έδρας.

Πέρα από τον Αμερικανό σέντερ, σημαντική συμβολή είχε και ο Τόμας Ουόκαπ στο αμυντικό κομμάτι, καθώς παρότι προερχόταν από τραυματισμό, τελείωσε το ματς με 4 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα και μόλις 1 λάθος σε 26:28 χρόνο συμμετοχής. Για τον Παναθηναϊκό ο Ντίνος Μήτογλου είχε 11 πόντους και 16 ριμπάουντ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον αγώνα με τους Ουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς και Φαλ, με τον Εργκίν Αταμάν να βάζει τον Μπαλτσερόφσκι πάνω στον Γάλλο σέντερ και τους

Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις και Μήτογλου. Το παιχνίδι ήταν πολύ νευρικό στα πρώτα λεπτά με τον Παναθηναϊκό να πιέζει σε όλο το γήπεδο από την πρώτη επίθεση του Ολυμπιακού για να «χτυπήσει» στο γεγονός ότι ο Ουόκαπ προερχόταν από τραυματισμό και να τον κουράσει.

Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος που σκόραρε για τους Πειραιώτες, αλλά χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 3 λεπτά. Οι «πράσινοι» έβγαλαν μεγάλη ενέργεια στην άμυνα για όλο το δεκάλεπτο και δέχθηκαν μόλις 7 πόντους, ένα τρίποντο του Κάνααν στο «5 εναντίον 5» και τους υπόλοιπους 4 στο τρανζίσιον μετά από λάθη. Ταυτόχρονα με δύο τρίποντα του Ναν οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να κλείσουν την περίοδο στο +10 (7-17).

Η είσοδος των ΜακΚίσικ, Μήτρου-Λονγκ και Ράιτ έφερε ενέργεια στο παρκέ για τον Ολυμπιακό, που άρχισε να βγάζει άμυνες, με τον Ράιτ να τελειώνει φάσεις στην επίθεση και να πετυχαίνει 11 πόντους φέρνοντας το ματς στον πόντο στο 16’ (25-26). Ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στη δημιουργία στο πρώτο ημίχρονο (6 ασίστ για 8 λάθη), με τους Σλούκα και Γκριγκόνις να πετυχαίνουν διαδοχικά τρίποντα, αλλά κάθε φορά ο Ολυμπιακός είχε απάντηση με τους Παπανικολάου και Μπραζντέικις, με το πρώτο μέρος να ολοκληρώνεται σε απόλυτη ισορροπία (33-33), μιας και η «πράσινη» άμυνα του πρώτου δεκαλέπτου πήγε περίπατο στο δεύτερο.

Με φόρα από το τελείωμα του πρώτου μέρους και συνεχίζοντας να παίζει σκληρά στην άμυνα, κράτησε τον Παναθηναϊκό χωρίς σκορ για 3,5 λεπτά και με τον Πίτερς να μπαίνει «καυτός» στην τρίτη περίοδο, όχι μόνο προσπέρασε για πρώτη φορά στο ματς, αλλά βρέθηκε και στο +10 μετά από 5,5 λεπτά (45-35). Με το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο οι παίκτες του Αταμάν σκόραραν εντός παιδιάς και πάλι με τον Λεσόρ μετά από 4 ολόκληρα λεπτά, με τον Ολυμπιακό να έχει τα ηνία του αγώνα, αλλά τον Κέντρικ Ναν να μειώνει στο τέλος του δεκαλέπτου με τρίποντο και το τρίτο φάουλ του Ουόκαπ (48-42).

Με τον Αμερικανό να πετυχαίνει άλλους 5 πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο (48-47), αλλά τα λάθη συνεχίστηκαν και μαζί με κάποια διαιτητικά λάθη, ο Ολυμπιακός διατήρησε το προβάδισμά του με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο 5λεπτο (57-52). Ο Μήτογλου με τρίποντο μείωσε στο καλάθι (61-59), με τρία λεπτά να απομένουν, αλλά ο Ράιτ ήταν ασταμάτητος και οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη.

MVP

Ο Μόουζες Ράιτ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρμπι. Ο Αμερικανός σέντερ ήταν κυρίαρχος με 19 πόντους, έχοντας 9/9 δίποντα και 22 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα 19 λάθη του Παναθηναϊκού και οι μόλις 9 ασίστ είναι ενδεικτικές της αδυναμίας των Πράσινων να βρουν λύσεις απέναντι στη σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού. Αυτά ήταν εν τέλει καταδικαστικά, με τον Κέντρικ Ναν να έχει τα 7.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 7-17, 33-33, 48-42, 71-65

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο πρώτο μέρος της «διαβολοβδομάδας» την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη Τρίτη (19/3, 19:30), ενώ ο Παναθηναϊκός AKTOR φιλοξενείται στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα μια μέρα αργότερα (20/3, 21:00).