Οι δύο επιτυχημένες χρονιές του Ολυμπιακού κι ο λόγος που δεν θα... τινάξει την μπάνκα στον αέρα

Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος

i

©Intime

Οι δύο επιτυχημένες χρονιές του Ολυμπιακού κι ο λόγος που δεν θα... τινάξει την μπάνκα στον αέρα

Νίκος Καλαμπάκας 13:05 - 14.07.2023 / Ανανεώθηκε: 13:17 - 14.07.2023

Παραδοσιακά τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι η χαρά των οπαδών. Οι ομάδες σε όλα τα αθλήματα κάνουν μεταγραφές και χτίζουν τα ρόστερ της επόμενης ημέρας και οι φίλαθλοι βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη και κάνουν refresh προκειμένου να μάθουν ποιος παίκτης θα γίνει το νέο τους είδωλο. Φυσικά το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον... κανόνα!

Φέτος το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων έχει εστιάσει στο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός βγήκε στην αγορά με πολύ χρήμα προκειμένου να φτιάξει μια ομάδα αντάξια του ονόματος του συλλόγου και οι μέχρι τώρα κινήσεις του, με πρώτη και καλύτερη τη μεταγραφή του Σλούκα, έχουν προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους του.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός έχοντας ήδη έτοιμο κορμό από τις προηγούμενες σεζόν, χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να καλύψει τα κενά των Σλούκα και Βεζένκοφ, που έφυγαν για Παναθηναϊκό και ΝΒΑ αντίστοιχα. Οι φίλοι της ομάδας δεν δείχνουν και τόσο... ζεστοί, αφού η αλήθεια είναι ότι οι απώλειες τόσο του Σάσα, όσο και του Έλληνα γκαρντ, αλλάζουν άρδην το πλάνο των Πειραιωτών, οι οποίοι καλούνται τη νέα σεζόν να παρουσιάσουν μια ομάδα αντάξια αυτής που τα δύο τελευταία χρόνια έχει σαρώσει όλους τους τίτλους στην Ελλάδα και έχει αναγκάσει την Ευρώπη να υποκλιθεί!

Το παράδειγμα της σεζόν 2011-2012

Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς, Σπανούλης, Βασιλόπουλος, Πρίντεζης, Μπουρούσης, Κέσελι, Πελεκάνος, Μαυροκεφαλίδης, Γλυνιαδάκης, Νίλσεν, Παπανικολάου, Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς, Κατσίβελης, Χαλπερίν και Τζαμόν Γκόρντον! Η σεζόν 2010-2011 είχε βρει τον Ολυμπιακό γεμάτο με παίκτες πρώτης γραμμής που θα μπορούσαν να σταθούν σε κάθε ευρωπαϊκή ομάδα. Το ρόστερ της ομάδας του Πειραιά ήταν ονειρικό, όμως τελικά ολοκλήρωσε τη σεζόν κατακτώντας μόνο το κύπελλο Ελλάδας. Η επόμενη σεζόν είναι περίοδος μεταβατική. Οι πρόεδροι είχαν σκεφτεί μέχρι και να τα παρατήσουν, ωστόσο επικράτησε η απόφασή τους να πάνε με μειωμένο μπάτζετ και έτσι βλέπουν την πόρτα της εξόδου ονβόματα όπως οι Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς, Μπουρούσης και Γκόρντον. Στη θέση τους έρχονται αθλητές με μικρότερα συμβόλαια, ενώ οι δύο κινήσεις του χειμώνα, όταν και αποκτήθηκαν οι Λο και Τζοε Ντόρσεϊ, αποδεικνύονται... ματ και τελικά ο Ολυμπιακός κατακτά την Euroleague. 

Ακολουθεί μια γεμάτη 8ετια, που η ομάδα του Πειραιά με τους Σπανούλη και Πρίντεζη να είναι τα πρώτα ονόματα, σαρώνει τα πάντα. Μια ακόμα Euroleague και πέντε συμμετοχές σε Final Four μέχρι το 2019, συνθέτουν το σκηνικό της επιτυχίας για τους Πειραιώτες.

Το μοντέλο με τα μικρότερα μπάτζετ και την ομοιογένεια δείχνει να δουλεύει άψογα στον Πειραιά. Μοναδικές εξαιρέσεις οι χρονιές που οι ερυθρόλευκοι είχαν εγκαταλείψει τις ελληνικές διοργανώσεις, δεν είχαν καθόλου ρυθμό στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια κι έτσι μοιραία δεν μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν. Αυτό συνέβη με την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα στη δεύτερή του θητεία στο λιμάνι του Πειραιά. 

Ο Έλληνας κόουτς έχοντας απόλυτη γνώση της νοοτροπίας στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, καταφέρνει να επαναφέρει τους ερυθρόλευκους στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πλέον όλη η Ευρώπη παραδέχεται ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής την τελευταία διετία, ενώ έχει αναγάγει τον φετινό Ολυμπιακό σε παράδειγμα προς μίμηση.

Χωρίς να ξοδεύει πολλά χρήματα, με στοχευμένες κινήσεις και με ένα μπασκετικό πλάνο που πλέον έχει πείσει και τον τελευταίο που αρνούνταν να δει την αλήθεια, ο Ολυμπιακός έχει κάνει μια ομάδα που πολλοί θα ζήλευαν.

Βούκτσεβιτς: Τα δεδομένα και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:03 - 13.07.2023

Βούκτσεβιτς: Τα δεδομένα και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Λουκ Σίκμα και πλέον οι Πειραιώτες στρέφουν την προσοχή τους σε δύο ακόμα παίκτες που θα καλύψουν τις θέσεις των γκαρντ και του «5», με τον Τρίσταν Βούκσεβιτς να βρίσκεται στο... κάδρο.

Είναι λοιπόν δικαιολογημένη η γκρίνια των οπαδών της ομάδας; Η απάντηση δική σας...