Ελλάδα – ανατροπάρα και ραντεβού στους «16»! (vids)

Ελλάδα – ανατροπάρα και ραντεβού στους «16»! (vids)

Γιάννης Πάλλας 17:45 - 30.08.2023 / Ανανεώθηκε: 18:20 - 30.08.2023

Έριξε στο καναβάτσο τη Νέα Ζηλανδία η Ελλάδα και προκρίθηκε στους «16»! Με ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επέστρεψε από το -15 (28-43) και πήρε σπουδαία νίκη (83-74) σε ένα ματς που είχε στραβώσει από νωρίς. Συγκλονιστικός Παπαπέτρου (27π.), μίλησε στα δύσκολα ο Λαρεντζάκης (20π.), «κομπιούτερ» ο Ουόκαπ (10π., 9ασ.).

Χρειάστηκε χρόνος για να βρεθεί ο δρόμος προς τη νίκη και κατ’ επέκταση η πρόκριση. Υπήρξε πίεση, αγωνία και σε αρκετές στιγμές προβληματισμός. Όλα αυτά στο πρώτο ημίχρονο, γιατί στο δεύτερο η Εθνική μπήκε με δύναμη, πάθος και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Νίκησε τη Νέα Ζηλανδία με 83-74 και πήρε την πρόκριση στη φάση των «16» καλύτερων ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Οι διεθνείς μας βρέθηκαν ακόμα και με 15 πόντους πίσω στο σκορ (43-28 στο 17ο λεπτό), αλλά η απάντηση δεν ήταν απλά ηχηρή. Ήταν… εκκωφαντική! 

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος με 27 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ και μάλιστα έκανε ρεκόρ καριέρας με την «γαλανόλευκη» και την τριάδα των Ουόκαπ-Λαρεντζάκη-Παπανικολάου να κάνουν τη διαφορά, ήρθε η μεγάλη ομαδική επιτυχία. Ή έστω αποφεύχθηκε η αποτυχία. 

Πλέον, η Ελλάδα τοποθετείτε στον νέο όμιλο της δεύτερης φάσεις και θα έχει για ανταγωνιστές της τις ΗΠΑ (και πάλι), αλλά κυρίως τη Λιθουανία και το Μαυροβούνιο. Σε ένα γκρουπ που οι δύο πρώτοι θα προκριθούν στους «8» της διοργάνωσης. 

Η εξέλιξη του αγώνα

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης η Εθνική ομάδα λεδειξε να δυσκολεύεται στο μισό γήπεδο από την πίεση των Νεοζηλανδών. Παρ’ ολ’ αυτά με καλάθια από τους Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννη και Λαρεντζάκη είχε ισορροπία (12-12 στο 7’). Προσπάθησε να βρει καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό. Οι παίκτες της Νέας Ζηλανδίας με κινητήριο μοχλό τον Σι Ίλι μπόρεσε με δυο τρίποντα του Τζόρνταν Νγκατάι να αποκτήσει ένα προβάδισμα (15-20 στο 10’) στο τέλος της πρώτης περιόδου. Κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως η Εθνική ομάδα είχε 3/12 δίποντα με τρία χαμένα λέι απ!

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν το σημείο αναφοράς που ήθελε να έχει ο Δημήτρης Ιτούδης επιθετικά, καθώς ο Τόμας Ουόκαπ έχασε εύκολα καλάθια, όμως ήταν πολύ καλός οργανωτικά. Η Νέα Ζηλανδία όμως μέσα από την πίεση που άσκησε στο μισό γήπεδο και τα τρίποντα που πέτυχε με τους Ρούμπεν Τε Ράνγκι και Σι Ίλι μπόρεσε να ανοίξει το σκορ και να «χτίσει» μια σημαντική διαφορά (26-36 στο 16.40’’).

Η ελληνική ομάδα προσπαθούσε με τον Παπαπέτρου να βρει λύσεις, αλλά δεν υπήρχε δεύτερος παίκτης για να βοηθήσει με συνέπεια η διαφορά να «εκτοξευτεί» με τρίποντο του Τε Ράνγκι στο +15 (28-43 στο 18.20’’) για τους Νεοζηλανδούς που είχαν μέχει εκείνο το σημείο 7/12 τρίποντα και έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο με 50% και 7/14 σουτ από τα 6.75. Το δίδυμο Τε Ράνγκι και Ίλι αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική ομάδα που προσπαθούσε αλλά με 6/16 τρίποντα ήταν δύσκολο να μπορέσει να μειώσει τη διαφορά και να επιβάλλει το ρυθμό της.

Η ενέργεια που έβγαλε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους έδωσε άλλη ψυχολογία στο τρίτο 10λεπτο όπου η Εθνική ομάδα μείωσε στους 5 πόντους (38-43 στο 22’) με καλάθι του Γιώργου Παπαγιάννη, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία της μπάλας των Νεοζηλανδών.

Όμως, τα τέσσερα φάουλ που έφτασε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο τον οδήγησαν στον πάγκο και ο αντίπαλος έδειξε μετά το αρχικό σοκ από την ελληνική πίεση μπόρεσε να αντιδράσει και να ανεβάσει τη διαφορά στους 9 πόντους (40-49 στο 25’) με κινητήριο μοχλό επιθετικά τον Σι Ίλι.

Η απάντηση πάντως των διεθνών, ήρθε και πάλι με το Ιωάννη Παπαπέτρου. Με το τρίτο του προσωπικό τρίποντο μείωσε στον πόντο (51-50) τρία λεπτά και 45 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου. Σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα έπαιξε καλή άμυνα, δέχθηκε μόνο τρεις πόντους, μόνο που στην επίθεση δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε έναν! Έτσι έληξε το τριαντάλεπτο με την ομάδα από τη χώρα της Ωκεανίας να προηγείται με 54-50.

Στα τελευταία 10 λεπτά λοιπόν, κρίθηκαν τα πάντα και στο 31’10’’ ήρθε η ισοφάριση με καλάθι του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και ο γκαρντ του Ολυμπιακού αμέσως μετά με μακρινό τρίποντο έδωσε το προβάδισμα: 57-54. 

Μετά ήρθε και πάλι ο Παπαπέτρου και με δικό του καλάθι έκανε το +5 για την Ελλάδα (59-54). Τότε η ομάδα απέκτησε την αυτοπεποίθηση που της έλειπε και απλώς έπρεπε να την διατηρήσει μέχρι το τέλος. 

Ο Παπαπέτρου ήταν πολύ αποφασισμένος. Όσο και ο Λαρεντζάκης. Ο πρώτος «ξαναχτύπησε»με τρίποντο στο 68-61 και ο δεύτερος με καλάθι και φάουλ έκανε το +10 (71-61) 4:30 πριν το τέλος. 

Εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά είχε κατακτηθεί ολοκληρωτικά ο έλεγχος του παιχνιδιού και η σπουδαία εμφάνιση του δεύτερου ημιχρόνου είχε ανατρέψει μια και καλή την κακή εικόνα των πρώτων δύο περιόδων. 

Στον εναπομείναντα χρόνο οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα με το προβάδισμα δικό τους. Όπως και η πρόκριση! 

ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ, Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 83-74. Η Εθνική μας ομάδα πήρε τη νίκη απέναντι στη Νέα Ζηλανδία και μαζί την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023

  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 80-74 στο 39': Μια ανάσα από τη νίκη η Εθνική μας
  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 75-69 στο 38': Οι αντίπαλοί μας αντέδρασαν και μείωσαν, όμως η Εθνική κρατά τα ηνία
  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 73-61 στο 37': Παπαγιάννης δίνει λύσεις και για πρώτη φορά η Εθνική στο +12
  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 68-61 στο 35': Παπαπέτρου σε τρομακτική κατάσταση φτάνει τους 24 πόντους
  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 59-54 33': Ένα μεγάλο τρίποντο του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και ένα σουτ του Παπαπέτρου βάζουν την Ελλάδα μπροστά για τα καλά!
  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 54-54 στο 32': Παπανικολάου και Λαρεντζάκης φέρνουν το ματς στην ισοπαλία!

ΤΕΛΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 50-54. Η Εθνική επέστρεψε στο ματς με υπομονή και χάρη στην άμυνά της, όμως ακόμα έχει να διαβεί δρόμο. Είχε δύο ευκαιρίες να περάσει μπροστά στο 50-51 αλλά δεν τις αξιοποίησε. Το τέταρτο δεκάλεπτο θα είναι σκυλομαχία.

  • 50-51 στο 27'. Παπαπέτρου για τρεις!
  • 46-49 στο 26'. Η Εθνική επέστρεψε. Ο Παπαπέτρου σκόραρε (15π.) και πλησιάζουμε πλέον σε απόσταση ενός σουτ. 
  • 43-49 στο 25'. Ο Ουόκαπ με καλάθι και φάουλ μείωσε στους 6. 4 φάουλ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.
  • 40-48 στο 24'. Ο Ίλι δίνει λύση στη Νέα Ζηλανδία σε ένα διάστημα που η Εθνική προσπάθεί να πάρει το μομέντουμ.
  • 38-43 στο 21'. Ο Παπανικολάου ανέβασε στροφές και η Εθνική μείωσε στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Η άμυνά της γίνεται η σταθερά στο παιχνίδι της.

ΗΜΙΧΡΟΝΟ. Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 32-43. Η Εθνική είχε κακή εικόνα στη μεγαλύτερη διάρκεια. Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 15 πόντους. ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει βγει μπροστά και κρατάει την Εθνική στο ματς.

  • 32-43 στο 19' Μείωσε με βολές ο Παπαπέτρου.
  • 28-43 στο 18'. Ο Τε Ράνγκ με τρίποντο ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη διαφορά. 
  • 28-38 στο 17'. Ο Παπαπέτρου κρατάει μόνος του την Εθνική στο ματς ως ώρας.
  • 23-36 στο 16' Ο Ιλι με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά και στη συνέχεια οι Νεοζηλναδοί πήραν κατοχή μετά από φάουλ του Παπανικολάου. Ο Ουόκαπ εν συνεχεία κέρδισε επιθετικό φάουλ.
  • 20-33 στο 16'. Το τρίποντο του Ίλι στέλνει τη Νέα Ζηλανδία στο +13. Η Εθνική φαίνεται να μην έχει λύσεις στην επίθεση αυτή την ώρα, έχει μπλοκάρει 100% από την άμυνα των Νεοζηλανδών.
  • 20-30 στο 15'. Τα πράγματα δεν κυλάνε καθόλου καλά για την Εθνική που έχει παραδοθεί στο ρυθμό των παικτών του Κάμερον.
  • 18-27 στο 13'. Ο Φοτού στέλνει τη Νέα Ζηλανδία στο +9
  • 15-23 στο 11'. Ο Ίλι ανεβάζει τη διαφορά. Για πρώτη φορά στο +8 η Νέα Ζηλανδία. Η Εθνική εξακολουθεί να μην έχει ρυθμό στην επίθεση. Τάιμ άουτ του Ιτούδη.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 15-20. Δεν έχει ρυθμό στην επίθεση η Εθνική, που στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κυνηγάει στο σκορ. Οι Νεοζηλανδοί σούταραν με 50% στα τρίποντα (3/6).

  • 15-20 στο 9' . Ο Σμιθ-Μίλνερ απάντησε στο τρίποντο του Παπαπέτρου. Στο +5 η Νέα Ζηλανδία. Η Εθνική δεν έχει ρυθμό επιθετικά.
  • 12-16 στο 8'.. Με βολές του Τε Ράνγκι η Νέα Ζηλανδία στο +4
  • 12-12 στο 7'. Ο Λαρεντζάκης ισοφαρίζει με τρίποντο για την Εθνική.
  • 9-12 στο 6'. Ο Φότου στέλνει τη Νέα Ζηλανδία στο +3
  • 7-8 στο 4'.. Ο Νγκατάι βάζει τη Νέα Ζηλανδία μπροστά
  • 5-5 στο 3'. Παπαγιάννης και Λούντζης σκόραραν για την Εθνική

Το παιχνίδι αρχίζει

Αρχική πεντάδα για την Εθνική: Ουόκαπ, Λούντζης, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης.

  • Σε ακόμα ένα παιχνίδι οι διεθνείς δεν είναι μόνοι, καθώς ο κόσμος της Εθνικής, οι «Πελαργοί» βρίσκονται στο πλευρό της.
  • Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δίνει κανονικά το παρών, όπως ανέφερε από το πρωί το Sportal με σχετικό ρεπορτάζ. Ο εκρηκτικός φόργουορντ βγήκε κανονικά για ζέσταμα άλλωστε περίπου 1,5 ώρα πριν από το τζάμπολ και θα ενισχύσει την Εθνική στο μεγάλο παιχνίδι.
  • Τζάμπολ στις 15.40 στην Mall of Asia Arena
  • H Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει τη Νέα Ζηλανδία σε αγώνα-τελικό για την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA