Εργκίν Αταμάν: Με 11 εκατομμύρια ευρώ έχτισε την αυτοκρατορία της Εφές

Ο Εργκίν Αταμάν πανηγυρίζει τη 2η σερί Euroleague με την Εφές

i

© Intime

Εργκίν Αταμάν: Με 11 εκατομμύρια ευρώ έχτισε την αυτοκρατορία της Εφές

Ηλίας Λαλιώτης 08:17 - 22.04.2023 / Ανανεώθηκε: 08:18 - 22.04.2023

Ο Εργκίν Αταμάν έρχεται στον Παναθηναϊκό και το Sportal αναλύει πώς ο Τούρκος προπονητής έφτιαξε μέσα σε ένα καλοκαίρι την καλύτερη ομάδα της προηγούμενης 5ετίας.

Ο Εργκίν Αταμάν είναι οριστικά από το βράδυ της Παρασκευής (21/4) ο προπονητής που θα έχει ο Παναθηναϊκός στον πάγκο του από τη σεζόν 2023-24.

Οι δύο πλευρές ήρθαν σε οριστική συμφωνία για διετές συμβόλαιο συνεργασίας και ο Τούρκος προπονητής θα αναλάβει από το καλοκαίρι την αποστολή να φτιάξει από την αρχή μια ομάδα άκρως ανταγωνιστική. Κάτι που έχει ξανακάνει στο πρόσφατο παρελθόν με την Εφές.

Ο Αταμάν είχε αναλάβει την Αναντολού τον Νοέμβριο του 2017, αντικαθιστώντας τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς μετά από μια ήττα στην Ευρωλίγκα από τη Μπασκόνια. Πρώτο παιχνίδι του ήταν η συντριβή με 86-68 στη Ρωσία από τη Χίμκι. Η τουρκική ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 7 νίκες (οι 4 με αυτόν στον πάγκο).

Το καλοκαίρι πήρε το ελεύθερο και ένα ικανοποιητικό μπάτζετ 11 εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσει σε ολική αναδόμηση του ρόστερ. Κράτησε μόλις τρεις παίκτες (Ντάνστον, Σιμόν και Μπαλμπάι) και απέκτησε τους Μίτσιτς, Λάρκιν, Μπομπουά, Μοερμάν, Μότουμ, Άντερσον, Σανλί, Πλάις, Τουντσέρ και Μπιρσέν.

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ
EUROLEAGUE

23:47 - 21.04.2023

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ

Ο Παναθηναϊκός ήρθε σε οριστική συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν για τα επόμενα δύο χρόνια και πλέον οι «πράσινοι» φουλάρουν για να κλείσουν κομμάτια του ρόστερ της νέας σεζόν.

Η νέα χρονιά βρήκε την Εφές ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Τερμάτισε στη 4η θέση της regular season και πήρε πλεονέκτημα έδρας. Αντιμετώπισε την ισχυρή Μπαρτσελόνα, με τη σειρά να πηγαίνει σε 5ο ματς (από ένα break κάθε ομάδα) και τους Τούρκους να επικρατούν και να επιστρέφουν σε Final 4. Στον ημιτελικό καθάρισαν εύκολα τη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά στον τελικό λύγισαν στο τέλος από την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη.

Η συνέχεια ακόμα πιο εντυπωσιακή... Την επόμενη σεζόν η τουρκική ομάδα έπαιζε εντυπωσιακό μπάσκετ και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί κατά γενική ομολογία, ωστόσο ο Covid της χάλασε τα σχεδία και η χρονιά ακυρώθηκε. Η απόλυτη δικαίωση ήρθε τις δύο επόμενες σεζόν με back to back κατάκτηση της Euroleague. Παίκτες όπως οι Μίτσιτς και Λάρκιν έγιναν φόβος και τρόμος κάθε αντίπαλης ομάδας κι έφτασαν να αμείβονται με αστρονομικά ποσά, αλλά ο Εργκίν Αταμάν ήταν αυτός που τους πήρε και τους διαχειρίστηκε ιδανικά για να βρεθούν στο κορυφαίο επίπεδο.

Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει να κάνει και στον Παναθηναϊκό από αυτό το καλοκαίρι...