Φόβος και τρόμος ο Παναθηναϊκός, ρεσιτάλ Αταμάν: Διέλυσε τη Φενέρ και επιστρέφει σε τελικό 13 χρόνια μετά τη Βαρκελώνη

Φόβος και τρόμος ο Παναθηναϊκός, ρεσιτάλ Αταμάν: Διέλυσε τη Φενέρ και επιστρέφει σε τελικό 13 χρόνια μετά τη Βαρκελώνη

Χρήστος Τσάλτας 21:15 - 24.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:51 - 29.05.2024

Ένας επιβλητικός Παναθηναϊκός έκανε... σκόνη την Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό (73-57), έκλεισε θέση στον μεγάλο τελικό της Euroleague και πάει για να ράψει το έβδομο αστέρι. Ρεσιτάλ Αταμάν, έδεσε κόμπο τον Γιασικεβίτσιους.

Στο πιο μεγάλο παιχνίδι της φετινής σεζόν στην Euroleague ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε τρομερά σοβαρός και συνεπής από τα πρώτα λεπτά. Το τριφύλλι, παρά την 25λεπτη καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα, δεν έχασε ποτέ την πνευματική του διαύγεια, κάτι που φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στο παρκέ της Uber Arena, κόντρα στην Φενέρμπαχτσε (12-0, 5'). Το τριφύλλι κράτησε τον έλεγχο, παρά τα ξεσπάσματα των Τούρκων, που έφεραν τη διαφορά ακόμα και στον πόντο (51-50, 26').

Οι παίκτες του Αταμάν επιστράτευσαν την άμυνά τους για να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τους παίκτες του Γιασικεβίτσιους. Κάτι που έφερε αποτέλεσμα ως το φινάλε του αγώνα, με τους παίκτες του Εργκίν Αταμάν να καταφέρνουν να παίρνουν τη νίκη στον ημιτελικό και μαζί την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Euroleague, κάτι που είχε να συμβεί από το 2011 στην Βαρκελώνη. Την τελευταία φορά μάλιστα που αγωνίστηκαν σε παιχνίδι τίτλου στέφθηκαν πρωταθλητές!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στον αγώνα ήταν πολύ aggressive και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ναν και Γκραντ έδωσαν τον τόνο επιθετικά και με το «καλημέρα» οι πράσινοι μπήκαν σε θέση οδηγού (10-0, 4'), με την Φενέρ να έχει μπλοκάρει πλήρως. Ο Μήτογλου φώναξε παρών, η άμυνα του «τριφυλλιού» παρέμενε σε πολύ υψηλό επίπεδο και το πρώτο τάιμ άουτ του Γιασικεβίτσιους ήρθε με το σκορ στο 12-0! Χρειάστηκε ένα πεντάλεπτο στην Φενέρ για να αντιδράσει και έδειξε σημάδια αντίδρασης με τον Χέιζ και και τον Μπιμπέροβιτς (14-6, 7'). Ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στο πλάνο του και δεν άφησε την Φενέρ να πλησιάσει, χάρη σε Γκριγκόνις και Λεσόρ (22-11, 9'). Ο Σανλί έγραψε τον επίλογο του δεκαλέπτου για το 22-13, το οποίο άνηκε εξ ολοκλήρου στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν.

Μια σαφώς πιο βελτιωμένη Φενέρμπαχτσε μπήκε στο παρκέ στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι Τούρκοι οδήγησαν τους «πράσινους» σε βεβιασμένες επιλογές επιθετικά και με τους Γκούντουριτς και Ουίλμπεκιν να αναλαμβάνουν δράση κατάφερε να πλησιάσει στο σκορ (24-20, 12'). Ο Κέντρικ Ναν φώναξε και πάλι παρών όμως και με δικό τους σουτ οι «πράσινοι» πήγαν στο +7 (27-20, 13'). Ο Σέστινα προσπάθησε να μειώσει, αλλά ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ φώναξε παρών και ο Παναθηναϊκός κράτησε τη διαφορά (32-23, 15'). H Φενέρ προσπάθησε να ανεβάσει την ένταση στην άμυνα και με τους Χέιζ-Ντέιβις και Γκούντουριτς να βγαίνουν μπροστά στην επίθεση, εκμεταλλευόμενη και τα ριμπάουντ της, κατάφερε να πλησιάσει (36-31, 18'). Οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους συνέχισαν να ανεβάζουν τον βαθμό πίεσης, ο Χέιζ-Ντέιβις παρέμενε συνδεδεμένος με το καλάθι και το πρώτο μέρος έκλεισε με την ομάδα του Αταμάν στο +2 για το 38-36.

O Παναθηναϊκός μπήκε με ενέργεια στο παρκέ για ακόμα μια φορά και με τους Παπαπέτρου και Λεσόρ να μπαίνουν στην εξίσωση κατάφερε να χτίσει ξανά διαφορά (45-38, 22'). Ο Νικ Καλάθης ανέλαβε δράση για την Φενέρμπαχτσε, η άμυνα της ομάδας του Γιασικεβίτσιους έφερε αποτέλεσμα και το παιχνίδι έγινε ντέρμπι ξανά (47-45, 24'). Γκραντ και Λεσόρ φώναξαν παρών αμφότεροι στην επίθεση, όμως η Φενέρ ανέβασε την ένταση και ο Ντόρσεϊ έφερε το παιχνίδι στον πόντο (51-50, 26'). Η άμυνα του Παναθηναϊκού από εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετική. Ο Καλαϊτζάκης ήρθε από τον πάγκο και για ακόμα μια φορά έκανε τη διαφορά, με το τριφύλλι να κλείνει το δεκάλεπτο με διαφορά για το 56-50 του δεκαλέπτου.

Με την ίδια συνέπεια και την ίδια ενέργεια μπήκε και στο τέταρτο δεκάλεπτο η ομάδα του Αταμάν. Το «τριφύλλι» κράτησε τη σοβαρότητα σε υψηλά επίπεδα και με τον Παπαπέτρου να μπαίνει στην εξίσωση, επιθετικά,. η διαφορά έμεινε σε υψηλά επίπεδα (62-52, 34'). Ο Γκούντουριτς σκόραρε μετά από ώρα και προσπάθησε να δώσει ώθηση στην Φενέρ, όμως ο Λεσόρ ήταν και πάλι εκεί και έδωσε λύση στην ομάδα του (67-55, 37'). Η κατάσταση δεν άλλαξε ως το τέλος με τον Παναθηναϊκό να φτάνει σε νίκη και επιβλητική πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Euroleague.

MVP

Πνευματικά όλοι οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ήταν... εκεί από το πρώτο δευτερόλεπτο, δείχνοντας έτοιμοι να δώσουν το κάτι παραπάνω. Εκείνος που ξεχώρισε όμως ήταν ο Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ κέρδισε πάρα πολλές μάχες κάτω από τα καλάθια, έχοντας 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, αλλά και τρομερή ενέργεια στην άμυνα βγάζοντας μεγάλη συνέπεια σε όλο το διάστημα που έμεινε στο παρκέ.

TO ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός αντέδρασε από το 51-50 στο 26ο λεπτό. Το τριφύλλι μέσα από την άμυνά του κατάφερε να ελέγξει το τέμπο και με μεθοδικό τρόπο να βρει λύσεις στην επίθεση χωρίς να πληγωθεί από το παιχνίδι της ομάδας του Γιασικεβίτσιους.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57.