Παναθηναϊκός 4άδας, άστραψε και βρόντηξε στην Μπαρτσελόνα με ηγέτη Σλούκα και «killer» Ναν!

Παναθηναϊκός 4άδας, άστραψε και βρόντηξε στην Μπαρτσελόνα με ηγέτη Σλούκα και «killer» Ναν!

Ηλίας Λαλιώτης 23:20 - 22.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:40 - 22.03.2024

Το ΟΑΚΑ ήταν ηφαίστειο, ο Κώστας Σλούκας... λάβα και ο Παναθηναϊκός AKTOR «έκαψε» την Μπαρτσελόνα από το -16 και παρότι έχασε το +9 από ένα σφύριγμα στο τέλος (89-81), πάει στην Μπολόνια για να σφραγίσει το πλεονέκτημα και πιθανότατα και τη δεύτερη θέση στην EuroLeague.

ΑΥΤΟΣ είναι ο Παναθηναϊκός! ΑΥΤΟ είναι το ΟΑΚΑ! ΑΥΤΟΣ είναι ο Κώστας Σλούκας!

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 16 πόντους, μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Αλλά για μια ακόμα φορά απέδειξε πως μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που μπαίνει στον διάβα της.

Με συγκλονιστική εμφάνιση στο δεύτερο μέρος και ηγέτη τον ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ Κώστα Σλούκα (που είχε 16 από τους 18 πόντους του και 4 από τις 8 ασίστ του σε αυτό το διάστημα) έκανε την ανατροπή και επικράτησε με 89-81 της Μπαρτσελόνα μπροστά σε 20.000 αφηνιασμένους φιλάθλους, που ζητούσαν το 7ο ευρωπαϊκό.

Κάλυψε έτσι τη διαφορά με την οποία είχε χάσει στη Βαρκελώνη, αλλά δεν την ξεπέρασε, λόγω ενός σφυρίγματος στο τέλος (φάουλ του Σλούκα στον Λαπροβίτολα, αν και μοιάζει να βρίσκει μόνο μπάλα). Ωστόσο, με την εικόνα που έχει ο Παναθηναϊκός δείχνει ικανός να πάει με νίκες... μέχρι τέλους και να σφραγίσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs και ακόμα και τη δεύτερη θέση.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε τον αγώνα με την αγαπημένη του στο δεύτερο γύρο πεντάδα (Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ). Γρήγορα όμως, διέγνωσε το πρόβλημα που υπήρχε στη δημιουργία απέναντι στην ασφυκτική πίεση των Σατοράνσκι και Γιοκουμπάιτις και μετά από μόλις 2 λεπτά, πέρασε τον Σλούκα στη θέση του Γκραντ, που μόλις είχε σκοράρει τους πρώτους πόντους της ομάδας του.

Η Μπαρτσελόνα πήρε από νωρίς τα ηνία στο σκορ με έναν πολύ απλό, αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Το πικ εν ρολ του Σατοράνσκι, είτε με τον Βέσελι αρχικά, είτε με τον Βίλι Ερνανγκόμεθ στη συνέχεια. Παράλληλα, πήρε εύκολους πόντους στο τρανζίσιον μετά από άστοχα σουτ των Πράσινων. Κάπως έτσι οι Καταλανοι βρέθηκαν στο +8 (11-19) μετά από 7 λεπτά αγώνα. Το επιθετικό ξέσπασμα του Ναν κι ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Λεσόρ επέστρεψαν, ωστόσο στον Παναθηναϊκό να κλείσει την πρώτη περίοδο στο -3 (20-23).

Το τριφύλλι προσπέρασε με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (24-23), αλλά η Μπαρτσελόνα επιστράτευσε ακόμα πιο σκληρή άμυνα και έτρεξε ένα εντυπωσιακό 0-17 σε 4:40. Αρχικά με τον Ερνανγκόμεθ να κυριαρχεί στη ρακέτα, εν συνεχέια με τον γρήγορο ρυθμό που έδωσε ο Ρίκι Ρούμπιο, μετά από τα λάθη των πράσινων. Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν και δύο δύσκολα τρίποντα από Αρμπρίνες και Λαπροβίτολα για να βρεθεί η Μπαρτσελόνα στο +16 (24-40) μετά από 15 λεπτά αγώνα.

Πέντε σερί πόντοι του Μήτογλου έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» του Παναθηναϊκού στην επίθεση, αλλά παρά τις συνεχόμενες καλές άμυνες, τα λάθη (10 στο ημίχρονο, με 6 ασίστ) και η αστοχία (0/6 τρίποντα στη δεύτερη περίοδο) στην επίθεση συνεχίστηκαν. Μαζί με κάποια απίθανα σφυρίγματα από τους Ντιφάλα, Βίλιους και Ρόσι, που είχαν ως αποτέλεσμα να πάρει τεχνική ποινή ο έξαλλος Αταμάν, μετά από λάθος απόφαση για μπρος-πίσω του Γκριγκόνις, η Μπαρτσελόνα διατήρησε τα ηνία (29-44). Το ΟΑΚΑ πήρε «φωτιά» και με καλάθι του Γκραντ στην εκπνοή, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 34-46.

Με τον Σλούκα να μπαίνει αφηνιασμένος στο δεύτερο ημίχρονο, σκοράροντας και δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του και τον Παναθηναϊκό να έχει 5 ασίστ για 0 λάθη στα πρώτα 4 λεπτά, η διαφορά έπεσε στους 6 (44-50), αναγκάζοντας τον Γκριμάου να πάρει τάιμ άουτ. Με το ΟΑΚΑ να «βράζει» πλέον και το δίδυμο Σλούκας-Λεσόρ να κυριαρχεί επιθετικά, το Τριφύλλι ροκάνιζε όλο και περισσότερο τη διαφορά, με τον Γκριγκόνις να δίνει προβάδισμα με καλάθι και φάουλ, 2 λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου (56-55), αλλά οι διαιτητές με δύο ανύπαρκτα φάουλ στον Γκριγκόνις, επέτρεψαν στη Μπαρτσελόνα να μείνει μπροστά στο σκορ με συνεχόμενες βολές του Ερνανγκόμεθ (ο μόνος τρόπος που σκόραρε για 4 λεπτά). Ο Αρμπρίνες με τρίποντο μετά από επιθετικό ριμπάουντ, έδωσε μικρή ανάσα στους Καταλανούς, αλλά ο Λεσόρ έκλεισε την περίοδο στο 60-61.

Ο Αρμπρίνες πέτυχε ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο με την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου, αλλά ακόμα πιο μεγάλα ήταν τα τρίποντα των Μήτογλου και Σλούκα που έδωσαν προβάδισμα 68-66 στον Παναθηναϊκό. Για να ακολουθήσει η φάση της χρονιάς, με τον Ναν να «σπάει» τους αστραγάλους του Πάρκερ και να σκοράρει για τρεις και να στέλνει το Τριφύλλι για πρώτη φορά στο +5 (73-68) με έξι λεπτά να απομένουν. Ο Μητογλου έστειλε την ομάδα του και στο +6 (76-70), αλλά ο Πάρκερ απάντησε με τρίποντο (76-73).

To «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ, όμως, δεν μπορούσε να το σταματήσει κανείς και με τους Σλούκα, Ναν και Μήτογλου να πετάνε φωτιές, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +10 με δύο λεπτά να απομένουν για το τέλος (83-73). Ένα καλάθι (που δεν έπρεπε να μετρήσει) και φάουλ, έριξε τη διαφορά στους 7, αλλά ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ Κώστας Σλούκας με ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ τρίποντο ανέβασε και πάλι τη διαφορά πάνω από το +8 που ήθελε το Τριφύλλι για να έχει και την ισοβαθμία με την Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο, ένα λάθος σφύριγμα (φάουλ του Σλούκα στον Λαπροβίτολα) μετά από επίτηδες χαμένη βολή του Αργεντινού, ολοκλήρωσε το ματς στο +8 (89-81) και στην (μονή ισοβαθμία) με την Μπαρτσελόνα θα μετρήσει η καλύτερη συνολικά διαφορά σε επίθεση και άμυνα.

MVP

Ο Κώστας Σλούκας έκανε μια μυθική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Πέτυχε 16 από τους 18 πόντους του, μοίρασε τις 4 από τις 8 ασίστ του και μάζεψε τα 3 από τα 4 συνολικά ριμπάουντ του. Μαζί με 2 κλεψίματα και μόλις δύο λάθη συγκέντρωσε 25 πόντους αξιολόγησης.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η τρομερή αλλαγή εικόνας στο δεύτερο ημίχρονο. Και αμυντικά, αλλά ακόμα περισσότερο επιθετικά. Από τα 1/8 τρίποντα στο πρώτο 20λεπτο, σούτερα 6/12 στο δεύτερο και από 6-10 αναλογία ασίστ-λαθών, πήγε στο 12-4.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-23, 34-46, 60-61, 89-81

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Βιλντόζα, Μπαλτσερόφσκι , Σλούκας 18 (4/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη), Γκραντ 9 (1/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ναν 22 (7/11 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 λάθη), Λεσόρ 13 (7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκριγκόνις 8 (1/1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου 19 (6/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4/6 βολές, 10 ριμπάουντ)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γκριμάου): Ντα Σίλβα 2 , Βέσελι 13 (1), Ρούμπιο 4 (3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κάλινιτς 4 , Σατοράνσκι 12 (5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Ερνανγκόμεθ 13 (5 ριμπάουντ) , Λαπροβίτολα 6 (1/6 τρίποντα, 5 ασίστ) , Αμπρίνες 12 (3) , Πάρκερ 9 (1) , Γιοκουμπάιτις 6 (3 ασίστ)

Δείτε πατώντας εδώ αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ταξιδεύει στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, όπου θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη (29/3, 21:30) την Βίρτους Μπολόνια, ενώ η Μπαρτσελόνα παίζει μια μέρα νωρίτερα (28/3, 21:30) στο Μόναχο με την Μπάγερν.