Με τρίποντο – μαχαιριά του Σλούκα ο Παναθηναϊκός λύγισε τον Ολυμπιακό στο «καυτό» ΟΑΚΑ!

Με τρίποντο – μαχαιριά του Σλούκα ο Παναθηναϊκός λύγισε τον Ολυμπιακό στο «καυτό» ΟΑΚΑ!

Ηλίας Λαλιώτης 22:23 - 15.04.2024 / Ανανεώθηκε: 22:53 - 15.04.2024

Ο Σλούκας υπέγραψε για πρώτη φορά στην «πράσινη» καριέρα του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό (77-71) κι έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στον Παναθηναϊκό AKTOR!

Το τρίτο ντέρμπι για την φετινή Basket League είχε και πάλι «πράσινο» χρώμα, με τον Παναθηναϊκό AKTOR να επικρατεί 77-71 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική του TOP-6 και να εξασφαλίζει ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, μιας και θα πρέπει να χάσει και στα τρία ματς που του απομένουν

Αυτή τη φορά, όμως, η νίκη των Πράσινων είχε την υπογραφή του Κώστα Σλούκα. Ο αρχηγός του Τριφυλλιού με τρίποντο-μαχαιριά στα 33 δευτερόλεπτα από το τέλος, καθόρισε το ντέρμπι και αποθεώθηκε από τους 15.000 φιλάθλους στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει νωρίτερα να επιστρέψει από το -17 του δεύτερου δεκαλέπτου (34-17) με πρωταγωνιστές τους Πίτερς και Ουίλιαμς-Γκος, «απαντώντας» στο έξυπνο σχήμα του Εργκίν Αταμάν με Μήτογλου και Ερνανγκόμεθ, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε με δύο εκπλήξεις στην αρχική πεντάδα, καθώς επέλεξε τους Μήτογλου και Ερνανγκόμεθ ταυτόχρονα στο παρκέ, με τον Έλληνα άσο σε θέση σέντερ, ενώ μαζί τους ήταν οι Σλούκας, Ναν και Παπαπέτρου. Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήγε στο κλασικό σχήμα με Ουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς και Φαλ.

Ο Τούρκος τεχνικός δικαιώθηκε πανηγυρικά στο πρώτο δεκάλεπτο, με το δίδυμο των Ερνανγκόμεθ και Μήτογλου να ξεκινούν εντυπωσιακά έχοντας τους 13 πόντους και τα 6 ριμπάουντ του Παναθηναϊκού στο πρώτα 7 λεπτά (13-11), χάρη στην εξαιρετική κίνησή τους μακριά από την μπάλα και τη δημιουργία του Σλούκα (4 ασίστ σε 7 λεπτά). Ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν στην επίθεση, αλλά βρήκε λύσεις από την περιφέρεια με τον Κάνααν για το προσπέρασμα (15-16, 1:37 πριν το τέλος της περιόδου).

Με τους Ναν και Γκριγκόνις να μπαίνουν στην εξίσωση του σκοραρίσματος, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +7 στο τέλος του δεκαλέπτου (23-16), ενώ το σερί έφτασε το 13-0 για το 28-16 στο 12'. Όλα αυτά χάρη στην τρομερή ενέργεια που έβγαλε το Τριφύλλι στην άμυνα (είχε 7 κλεψίματα σε 13 λεπτά), με τη διαφορά να εκτοξεύεται στο +17 (34-17 στο 14').

Σε εκείνο το σημείο βγήκαν για πρώτη φορά από το παρκέ οι Σλούκας, Ναν και Μήτογλου, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός κρατήθηκε στο παιχνίδι χάρη στις συνεχείς βολές από τα φάουλ που σφύριζαν οι Μαγκλογιάννης (κατά κύριο λόγο) και Πιτσίλκας (1-12 οι βολές στο πρώτο ημίχρονο), με αποτέλεσμα να χρεωθεί νωρίς με τρία και ο εξαιρετικός Ερνανγκόμεθ. Είναι χαρακτηριστικό πως για 9 ολόκληρα λεπτά ήταν ο μόνος τρόπος για να σκοράρει.

Στο τελευταίο τρίλεπτο όμως, ο Ναν πήρε τραβηγμένες από τα μαλλιά προσπάθειες στην επίθεση και οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν προβλήματα αμυντικά στο πικ εν ρολ των Ουίλιαμς-Γκος και Φαλ, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να επιστρέψουν για τα καλά στο τέλος του ημιχρόνου (38-33).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με προσήλωση στο επιθετικό του παιχνίδι στο τρίτο δεκάλεπτο και προηγήθηκε 45-36 με τρίποντο του Χουάντσο. Στη συνέχεια όμως, οι κακές περιστροφές στην άμυνα των Πράσινων έδωσαν ανοιχτά σουτ και επιθετικά ριμπάουντ (6 στην περίοδο από τα 3 ολόκληρου του πρώτου ημιχρόνου) στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με κάποιες κακές επιθετικές επιλογές στο τελευταίο δίλεπτο, το 45-36, να γίνει 47-48 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πίτερς και σημαντικές βοήθειες από τον «καυτό» Κάνααν.

Το ντέρμπι είχε γίνει... ντέρμπι για τα καλά, με τον Βιλντόζα να προσφέρει βοήθειες από τον πάγκο σε άμυνα κι επίθεση (αφού ο Ναν χρεώθηκε με 4 φάουλ), με τρομερή ασίστ στον Λεσόρ για το 57-53, ενώ ο Παπαπέτρου έκανε το 59-53, πριν ο Ουίλιαμς-Γκος κάνει το 59-55 του τρίτου δεκαλέπτου με βολές από το τρίτο φάουλ του Σλούκα.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού χρεώθηκε και 4ο φάουλ με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, απόφαση που έκανε έξαλλο τον Αταμάν, ο οποίος βρέθηκε μέσα στο παρκέ για να διαμαρτυρηθεί στον Πιτσίλκα και να δέχεται τεχνική ποινή. Το παιχνίδι πήγαινε καλάθι-καλάθι, με τον Ερνανγκόμεθ να χρεώνεται κι αυτός με τέσσερα φάουλ και το ντέρμπι να μπάινει στο τελευταίο 5λεπτο με τρίποντο του Μήτογλου για το 68-63. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα και με σερί 0-5 ισοφάρισε 68-68 με τρίποντο του Λαρεντζάκη μέσα σε τρομερές διαμαρτυρίες από τους γηπεδούχους για φάουλ του ΜακΚίσικ στον Γκριγκόνις, πριν φτάσει η μπάλα στον παίκτη των Ερυθρόλευκων.

Σε εκείνο το σημείο το παιχνίδι διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά, λόγω προβλήματος στο χρονόμετρο του γηπέδου, με τα 3 τελευταία λεπτά να είναι πλέον ένα... νέο παιχνίδι. Γκριγκόνις και Ναν έδωσαν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 72-68, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός απάντησε για το 72-71 με 1:51 να απομένει. Ακολούθησαν δύο... airball από Χουάντσο και Ουόκαπ και μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό ο Κώστας Σλούκας με τρίποντο χάρισε ουσιαστικά τη νίκη στον Παναθηναϊκό!

MVP

Η στατιστική δείχνει τον... Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που είχε 11 πόντους, 8 ριμπάουντ και 18 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, αλλά σε ένα ντέρμπι που κρίνεται στην προτελευταία επίθεση MVP δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Κώστα Σλούκα που πέτυχε το νικητήριο καλάθι ουσιαστικά, έχοντας επίσης 10 πόντους και 7 ασίστ.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η απόφαση του Αταμάν να πάει σε μεγάλο μέρος του αγώνα με το δίδυμο των Ερνανγκόμεθ και Μήτογλου έδωσε σημαντικό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό και το περιθώριο να έχει το πάνω χέρι, ακόμα κι όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-13, 38-33, 59-55, 77-71

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Σλούκας 10 (2τ., 7ασ.), Παπαπέτρου 4, Ναν 17 (1), Ερνανγκόμεθ 11 (1τρ., 8ριμπ.), Μήτογλου 15 (3τρ., 6ριμπ.), Καλαϊτζάκης, Βιλντόσα 2, Μωραΐτης, Λεσόρ 13, Γκριγκόνις 5 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 5 (1τρ., 5ριμπ.), Κάναν 15 (4), Φαλ 10 (9ριμπ., 5ασ.), Παπανικολάου 4 (6ριμπ.), Πίτερς 10 (6ριμπ.), Ουίλιαμς-Γκος 18 (1), Ράιτ 3, Λαρεντζάκης 3 (1), Μήτρου-Λονγκ, ΜακΚίσικ 3.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ