Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με τον Ολυμπιακό και «αγκάλιασε» το πλεονέκτημα έδρας

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με τον Ολυμπιακό και «αγκάλιασε» το πλεονέκτημα έδρας

Ηλίας Λαλιώτης 22:24 - 22.01.2024 / Ανανεώθηκε: 22:45 - 22.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε το δύο στα δύο στη Basket League επί του Ολυμπιακού, επικρατώντας με 85-80 στο καυτό ΟΑΚΑ, έχοντας ψυχραιμία στα τελευταία δευτερόλεπτα και αγκαλιάζοντας το πλεονέκτημα έδρας στα play offs

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ξεκάθαρα ανώτερος στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά στο τέλος έκανε τα εύκολα δύσκολα, απειλήθηκε από το χαμηλό σχήμα του Μπαρτζώκα, αλλά διατήρησε τη ψυχραιμία του και πήρε τη νίκη με 85-80 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για την 15η αγωνιστική της Basket League.

Ένα αποτέλεσμα που τον φέρνει αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας στα play offs, μιας και το ματς του τρίτου γύρου θα γίνει στο ΟΑΚΑ και θα πρέπει να κάνει τρεις νίκες λιγότερες από τον αιώνιο αντίπαλό του για να το χάσει.

Το ντέρμπι σημαδεύτηκε από τους τραυματισμούς που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τον Σλούκα να τραυματίζεται στο πρώτο μέρος και τον Μιλουτίνοφ στο ξεκίνημα του δεύτερου. Καπως έτσι ο Τζέριαν Γκραντ ανέλαβε ηγετικό ρόλο -καθώς και ο Κέντρικ Ναν (16 πόντους, 15 στο πρώτο μέρος) φορτώθηκε από νωρίς με φάουλ και βγήκε εκτός αγώνα ουσιαστικά- και με 19 πόντους (5 ασίστ) ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού. Κομβικός όμως ήταν ο Μάριους Γκριγκόνις, σημειώνοντας 10 από τους 18 πόντους του στην τέταρτη περίοδο (μαζί και 2 καθοριστικές βολές), αλλά και ο Ντινος Μήτογλου με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Για τον Ολυμπιακό έκανε μεγάλη εμφάνιση ο Φιλίπ Πετρούσεφ (18 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), αλλά αποβλήθηκε με 5 φάουλ. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος ήταν επίσης πολύ καλός (16 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα), αλλά στο τέλος έχασε μια κομβική βολή, ενώ ο Άλεκ Πίτερς είχε 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε τον αγώνα με τη σύνθεση των τελευταίων ματς στην EuroLeague, δηλαδή τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έκανε επίσης κάποια έκπληξη, επιλέγοντας τους Ουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Μιλουτίνοφ. Ο Γκραντ ανέλαβε τον Κάνααν και ο Ουόκαπ τον Ναν στα πιο ενδιαφέροντα ματσαρίσματα αμυντικά, με τον Παναθηναϊκό να βγάζει απίστευτη ενέργεια με τη στήριξη 18.000 φιλάθλων του.

Το ξεκίνημα για τους «πράσινους» ήταν εκρηκτικό, με τον Γκραντ να ηγείται των αμυντικών προσπαθειών, αλλά να δίνει και λύσεις στην επίθεση μαζί με τον Γκριγκόνις και τον Μήτογλου, με αποτέλεσμα το τριφύλλι να βρεθεί στο +14 (20-6) μετά από 6 λεπτά αγώνα. Το δεύτερο rotation ήταν αυτόν που ξελάσπωσε τον Ολυμπιακό σε μια δύσκολη στιγμή, με τον Πετρούσεφ να αντικαθιστά τον αρνητικό Μιλουτίνοφ, που φορτώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ και να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του μέχρι τώρα. Παράλληλα, για τον Παναθηναϊκό χάθηκε η ενέργεια αμυντικά με το που έκατσε ο Γκραντ στον πάγκο και με επί μέρους 3-14, οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν (23-20) με την έναρξη της δεύτερης περιόδου.

Η επιστροφή του Γκραντ στο παρκέ και το επιθετικό ξέσπασμα του Ναν ξεσήκωσαν εκ νέου το ΟΑΚΑ κι έδωσαν και πάλι στους γηπεδούχους διψήφιο προβάδισμα (40-26) μετά από 15 λεπτά αγώνα. Για δεύτερη φορά ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη διαφορά των 14 πόντων. Ο Ολυμπιακός τον χτύπησε στο πικ εν ρολ με τους Ουίλιαμς-Γκος και Πετρούσεφ, ειδικά από τη στιγμή που ο Ναν έφτασε τα τρία φάουλ και ο Αταμάν επέλεξε να τον αφήσει στο παρκέ. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η διαφορά στο καλάθι 44-42, με μεγαλύτερο πονοκέφαλο τον τραυματισμό του Σλούκα στον προσαγωγό που τον έθεσε εκτός συνέχειας.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Αταμάν να επιλέγει τον Καλαϊτζάκη για την αρχική πεντάδα, ως λύση για την απουσία του Σλούκα. Η ενέργεια στην άμυνα έφερε σερί 6-0 για τον Παναθηναϊκό, με το ντέρμπι να σημαδεύεται όμως από έναν ακόμα τραυματισμό. Αυτή τη φορά ο Μιλουτίνοφ γύρισε το πόδι του και αποχώρησε σφαδάζοντας από τους πόντους. Με τον Μήτογλου να δίνει λύσεις επιθετικά οι γηπεδούχοι έφτασαν ξανά σε διψήφια διαφορά (56-46 στο 26'). Ο Πετρούσεφ όμως ήταν ασταμάτητος και με προσωπικό σερί 5-0 κρατούσε κοντά στο σκορ τον Ολυμπιακό. Ο Αταμάν επιστράτευσε σχήμα με Μήτογλου και Χουάντσο στη front line, με τον καθένα τους να πετυχαίνει από ένα καλάθι για να διαμορφωθεί το 63-54 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Με τον Γκριγκόνις να πετυχαίνει 6 σερί πόντους και τον Λεσόρ να μπαίνει σε beast mode και να βγάζει εκτός αγώνα τον Πετρούσεφ με 5 φάουλ, ο Παναθηναϊκός βρήκε τη μεγαλύτερη διαφορά του στο παιχνίδι (73-58 στο 33'). Για μια ακόμα φορά οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να τη διαχειριστούν για να φτάσουν με ασφάλεια στη νίκη. Ο Ολυμπιακός έκανε τη δική του αντεπίθεση, αναγκαστικά με χαμηλό σχήμα (λόγω του τραυματισμού του Μιλουτίνοφ και της αποβολής του Πετρούσεφ) και τους Παπανικολάου, Πίτερς στη front line. Κάτι που έφερε αποτέλεσμα με τρία τρίποντα και καλάθια στον αιφνιδιασμό μετά από καλές άμυνες. Ένα καλάθι του Ουίλιαμς Γκος, 1:45 από το τέλος, έριξε μάλιστα τη διαφορά στους 4 (80-76).

Η άμυνα για τους Ερυθρόλευκους βγήκε, αλλά το ίδιο έγινε και στην απέναντι πλευρά. Ο Ναν αστόχησε στη συνέχεια για τρεις και ο Πίτερς με μεγάλο τρίποντο έφερε το ντέρμπι στον πόντο με 28,1 δευτερόλεπτα να απομένουν και το σερί του Ολυμπιακού να φτάνει το 0-10 μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε να κάνει φάουλ και δικαιώθηκε μιας και ο Γκραντ έχασε μία (81-79), αλλά το ίδιο συνέβη και στα 10,7 δεύτερα πριν το τέλος με τον Ουίλιαμς-Γκος. Ο Γκριγκόνις ήταν ψύχραιμος με τη σειρά του (83-80), με τους Πειραιώτες να έχουν την τελευταία επίθεση με 10 δεύτερα. Η επαναφορά του Ουόκαπ ήταν πάνω στα χέρια του Καλαϊτζάκη και ο -κομβικός με την άμυνά του στο δεύτερο μέρος- Έλληνας άσος σφράγισε τη νίκη με 2 εύστοχες βολές.

MVP

Ο Τζέριαν Γκραντ ήταν ο κορυφαίος από μια υπέροχη τετράδα παικτών που πρωταγωνίστησαν στο ντέρμπι. Είχε 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης με 19 πόντους, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Παναθηναϊκός έδειχνε ανά διαστήματα πολύ ανώτερος του αντίπάλου του, παίρνοντας εύκολα διψήφιες διαφορές, αλλά τις έχανε επίσης με μεγάλη ευκολία. Στα τελευταία δευτερόλεπτα έδειξε ψυχραιμία, έβαλε τις βολές που έπρεπε και επικράτησε δίκαια.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-18, 44-42, 63-54, 85-80

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Γκραντ 19 (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 8/11 βολές, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Ναν 16 (5/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3/3 βολές, 2 ασίστ), Λεσόρ 11 (4/7 δίποντα, 3/5 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ), Γκριγκόνις 18 (2/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5/5 βολές), Μήτογλου 13 (5/7 δίποντα, 3/4 βολές, 9 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 2 (2/2 βολές, 2 κλεψίματα), Σλούκας (0/4 σουτ), Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο 4, Ερνανγκόμεθ 2 (4 ριμπάουντ) 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Oυόκαπ 11 (4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 6 λάθη), Κάνααν 2, Παπανικολάου 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 λάθη), Πίτερς 14 (4/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μιλουτίνοφ 4, Ουίλιαμς-Γκος 16 (4/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη), Λαρεντζάκης 6 (2/4 τρίποντα), Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις 4, Πετρούσεφ 18 (5/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ)

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσαρούχα, Πιτσίλκας, Συμεωνίδης

Sportal Studio Live για το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ

Η έκτακτη εκπομπή Sportal Studio Live έρχεται με όλο το ρεπορτάζ μετά τη λήξη του ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για την 15η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Ζωντανές συνδέσεις με το ΟΑΚΑ. Παρουσιάζουν οι Χριστίνα Βραχάλη και Παύλος Κουστέρης.

Τέλος αγώνα: Παναθηναϊκός AKTOR - Ολυμπιακός 85-80

  • 85-80 με 2/2 βολές του Καλαϊτζάκη
  • Ο Ολυμπιακός κάνει λάθος επαναφορά, ο Παναθηναϊκός κερδίζει φάουλ 9 δεύτερα πριν το τέλος
  • 83-80 με 2/2 βολές του Γκριγκόνις, 10 δεύτερα πριν το τέλος
  • 81-80 με 1/2 βολές του Γκος, 10 δεύτερα πριν το τέλος
  • 81-79 με 1/2 βολές του Γκραντ
  • 80-79 τρίποντο του Πίτερς, 28 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς
© Intime
  • 80-76 με τον Γκος, 1:40 πριν το τέλος του αγώνα
  • 80-74 με τρίποντο του Ουόκαπ
© Intime
  • 78-69 με τρίποντο του Παπανικολάου
  • 78-66 ο Παναθηναϊκός με τον Γκραντ
  • 76-64 με τρίποντο του Λαρεντζάκη
  • Ο Πετρούσεφ βγαίνει εκτός αγώνα με πέντε φάουλ. Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί 6;30 χωρίς κλασικό σέντερ

Αχιλλέας Μαυροδόντης: «Η ανατροπή, βάσει του πώς παίζει ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο, μοιάζει μάλλον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας…»

© Intime
  • 71-58 με καλάθι και φάουλ του Γκριγκόνις
  • 65-58 με 2/2 βολές του Ουίλιαμς - Γκος. Αυτό ήταν το τέταρτο φάουλ του Ναν στο ντέρμπι
  • Ο Παναθηναϊκός AKTOR κατέθεσε ένσταση στο ημίχρονο του ματς καθώς ένα καλάθι 2 πόντων του Πίτερς 8',22" πριν το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου μέτρησε για 3 πόντους. Οι διαιτητές δεν πήγαν να το δουν

Τέλος τρίτης περιόδου: Παναθηναϊκός AKTOR - Ολυμπιακός 63-54

  • 63-54 με βολή του Ναν μετά από τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Λαρεντζάκης
© Intime
  • 58-54 με τρίποντο του Λαρεντζάκη
  • 56-51 με καλάθι και φάουλ του Πετρούσεφ

Αχιλλέας Μαυροδόντης: «Η απώλεια του Μιλουτίνοφ, σε συνδυασμό και με την δεδομένη απουσία του Φαλ κάνει τρομακτικά δύσκολη την αποστολή του Ολυμπιακού. Όλα εξαρτώνται από τον Πετρούσεφ πλέον…»

  • 56-46 με τον Λεσόρ
  • Ο Μιλουτίνοφ αποχωρεί για τα αποδυτήρια κουτσαίνοντας
  • 54-46 με τον Μήτογλου
© Intime

Αχιλλέας Μαυροδόντης: «Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να πιέζει σε όλο το γήπεδο και τη μπάλα να την κατεβάζει ο Πίτερς και ο Παπανικολάου!»

  • Ο Μιλουτίνοφ αποχωρεί υποβασταζόμενος από το γήπεδο. Χειροκροτείται από τον κόσμο που είναι στο κλειστό του ΟΑΚΑ
  • 50-42 με δίποντο του Μήτογλου
© Intime
  • 48-42 με 2/3 βολές του Γκραντ
  • Ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κώστα Σλούκα για το υπόλοιπο ντέρμπι. Ο γκαρντ του τριφυλλιού θα πάει για εξετάσεις μετά το τέλος του ντέρμπι
© Intime

Ηλίας Λαλιώτης: «Για δεύτερη φορά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη διαφορά των 14 πόντων. Ο Ολυμπιακός τον χτύπησε στο πικ εν ρολ με Γκος και Πετρούσεφ, ειδικά από τη στιγμή που ο Ναν έφτασε τα τρία φάουλ και ο Αταμάν τον άφησε στο παρκέ. Ο Σλούκας δεν γύρισε από τα αποδυτήρια και αν δεν συνεχίσει, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο στα γκαρντ και θα χρειαστεί ο Τούρκος τεχνικός να επιστρατεύσει κάποιον εκ των Μωραΐτη και Καλαϊτζάκη για να βγει το παιχνίδι».

Τέλος ημιχρόνου: Παναθηναϊκός AKTOR - Ολυμπιακός 44-42

  • 44-42 με κάρφωμα του Μιλουτίνοφ
  • 44-38 με τον Γκραντ
  • 42-36 με κάρφωμα του Πετρούσεφ
  • 40-32 ο Ολυμπιακός μειώνει στους οκτώ με ένα γρήγορο 0-6

Ηλίας Λαλιώτης: «Ο Παναθηναϊκός είχε εκρηκτικό ξεκίνημα χάρη στην ενέργεια που έβγαλε στην άμυνα, με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 20-6 στο 6'. Από τη στιγμή που ο Γκραντ κάθισε στον πάγκο για να πάρει ανάσες, οι πράσινοι δεν είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα και ο Ολυμπιακός τον πλησίασε (27-24). Η επιστροφή του Γκραντ και το επιθετικό ξέσπασμα του Ναν έφερε και πάλι τους πράσινους στο +14. Μένει να δούμε πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα του Σλούκα».

© Intime

Αχιλλέας Μαυροδόντης: «Όσο ο Ολυμπιακός δεν περνά τη μπάλα μέσα, τόσο θα συνεχίζεται η ανομβρία στην επίθεση. Ίσως πρέπει να επιστρέψει ο Ουόκαπ…»

  • 40-26 με τρίποντο του Ναν. Τάιμ άουτ για τον Γιώργο Μπαρτζώκα
  • Ο Κώστας Σλούκας ζήτησε αλλαγή και πηγαίνει στα αποδυτήρια. Φαίνεται να κουτσαίνει
  • 35-26 o Παναθηναϊκός με τον Αντετοκούνμπο
© Intime
  • 27-24 μειώνει ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Πίτερς

Αχιλλέας Μαυροδόντης: «Αν και ο Μιλουτίνοφ βγήκε με δυο φάουλ, ο Ολυμπιακός έπαιξε με καθαρό μυαλό, έψαξε τα miss match και με υπομονή ροκάνισε την διαφορά. Πολύ σημαντικοί σε αυτό το κομμάτι ο Ουόκαπ και ο Πετρούσεφ».

  • 25-20 ο Παναθηναϊκός με τον Ναν

Τέλος πρώτης περιόδου: Παναθηναϊκός AKTOR - Ολυμπιακός 23-18

© Intime
  • 21-13 ο Ολυμπιακός μειώνει με καλάθι και φάουλ του Μπραζντέικις
  • 20-8 ο Ολυμπιακός μειώνει με τον Ουόκαπ

Αχιλλέας Μαυροδόντης: «Βιαστικός στην επίθεση, με κακές αποστάσεις ο Ολυμπιακός. Όσο ο Μιλουτίνοφ δεν αποτελεί σημείο αναφοράς στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός θα έχει τον έλεγχο του αγώνα»

© Intime
  • 18-6 με τρίποντο του Γκραντ και τάιμ άουτ για τον Γιώργο Μπαρτζώκα
  • 15-6 με τρίποντο του Γκριγκόνις
  • 10-6 ο Ολυμπιακός μειώνει με τον Πίτερς
© Intime
  • 8-4 με τον Μήτογλου, μετά από επιθετικό ριμπάουντ του παίκτη του Παναθηναϊκού
  • 5-2 μπροστά ο Παναθηναϊκός με τον Γκραντ
  • Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη επίθεση του αγώνα
© Intime
© Intime
  • Στο κλειστό του ΟΑΚΑ είναι ο Φατίμ Τερίμ και ο Φώτης Ιωαννίδης από το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού
Στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο Γιόνας Μασιούλις © Intime
  • Ο Ολυμπιακός βγήκε για ζέσταμα 20 λεπτά πριν το τζάμπολ του αγώνα κι όχι 30 λεπτά ως είθισται. Όπως φαίνεται, η ομάδα του Πειραιά έκανε ένα μέρος του ζεστάματος στο βοηθητικό γήπεδο.
Γεμάτοι φαντασία οι φίλοι του Παναθηναϊκού © Intime
Η βαθμολογία της Stoiximan Basket League
  • Στο ΟΑΚΑ επέστρεψε και το προστατευτικό δίχτυ που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα ντέρμπι των δύο «αιώνιων αντιπάλων», γύρω από τον πάγκο των φιλοξενούμενων.
  • Βίντεο από την άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ
  • Στον αγώνα του πρώτου γύρου, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε νικήσει τον Ολυμπιακό με 66-54 στο κλειστό στο ΣΕΦ
  • Ο Παναθηναϊκός AKTOR φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League.