Αλύγιστος ο Παναθηναϊκός AKTOR με βιονικό Γκραντ και X-Factor τον Μωραΐτη

Αλύγιστος ο Παναθηναϊκός AKTOR με βιονικό Γκραντ και X-Factor τον Μωραΐτη

Ηλίας Λαλιώτης 18:48 - 07.01.2024 / Ανανεώθηκε: 19:27 - 07.01.2024

Ο κουρασμένος Παναθηναϊκός AKTOR τα βρήκε σκούρα για 30 λεπτά απέναντι στο Περιστέρι, αλλά ο βιονικός Τζέριαν Γκραντ, μαζί με την άμυνα και τα τεράστια τρίποντα του Δημήτρη Μωραΐτη έφεραν την 13η σερί νίκη (90-75) στη Basket League - Αγωνία για Βιλντόζα που χτύπησε στο γόνατο και θα κάνει μαγνητική.

Με το ΟΑΚΑ να θυμίζει Κυριακάτικα αγώνα της... EuroLeague με 10.000 κόσμο και τον Τζέριαν Γκραντ να προσθέτει άλλα 38 λεπτά συμετοχής (μετά τα 37 πριν από δύο μέρες στη Βαλένθια) και να κάνει το πιο παραγωγικό του παιχνίδι φέτος (26 πόντους με 5/7 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη), ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεπέρασε και το εμπόδιο του Περιστερίου (90-75), φτάνοντας τις 13 σερί νίκες σε 13 αγωνιστικές στην Basket League.

Το τελικό σκορ, βέβαια, δεν αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Έχοντας μόνο δέκα παίκτες διαθέσιμους (απουσίαζαν οι Σλούκας, Μπαλτσερόφσκι, Μαντζούκας και Σαμοντούροβ) ο Τούρκος προπονητής είδε και τον Λούκα Βιντόζα να αποχωρεί νωρίς με πρόβλημα στο γόνατο, ενώ προς το τέλος έφυγε κουτσαίνοντας και ο Ματιάς Λεσόρ.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό, καθώς είχε το προβάδισμα για σχεδόν 30 λεπτά, αλλά η είσοδος του Δημήτρη Μωραΐτη στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου, η άμυνα που έπαιξε στην τελευταία κατοχή και το τρίποντο από το κέντρο του γηπέδου, άναψαν τη σπίθα για την ολική ανατροπή της εικόνας στο ΟΑΚΑ και την άνετη εν τέλει επικράτηση των «πράσινων».

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε τον αγώνα με τους Γκραντ, Ναν, Καλαϊτζάκη, Μήτογλου και Αντετοκούνμπο, απέναντι στους Ράγκλαντ, Λοβ, Κασελάκη, Ντάνγκουμπιτς και Τόμπσον. Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα αμυντικά στο πρώτο 5λεπτο, τόσο στο pick n' roll, όσο και στο τρανζίσιον μετά από χαμένες προσπάθειες στην επίθεση, με το Περιστέρι να προηγείται 10-13 σε αυτό το διάστημα. Αναγκάζοντας τον Ναν σε αρκετά λάθη με την πιεστική άμυνα των Ντάνγκουμπιτς και Λοβ κατά κύριο λόγο, αλλά και αρκετές βοήθειες να προσαρμόνται πάνω του.

Μετά το τηλεοπτικό τάιμ άουτ ο Αμερικανός επέστρεψε με τρίποντο και καλή άμυνα, ενώ ένα ακόμα τρίποντο του Μήτογλου έφερε τον Παναθηναϊκό AKTOR για πρώτη φορά στο +5 (18-13), ενώ ένα ακόμα μακρινό σουτ του Έλληνα ψηλού λίγο μετά τον πήγε στο +6 (23-17), για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο 25-19. Το εκπληκτικό είναι πως σε αυτή την περίοδο οι γηπεδούχοι δεν πέτυχαν κανέναν πόντο μέσα από τη ρακέτα, την οποία είχε κλείσει καλά η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, ενώ δέχθηκαν 14 στη δική τους

Με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου ο Βασίλης Πιτσίλκας έκανε δικαιολογημένα έξαλλο τον Εργκίν Αταμάν με ένα εξόφθαλμα λανθασμένο σφύριγμα για επιθετικό φάουλ του Λεσόρ, ενώ γενικότερα η διαιτητική τριάδα... κατάφερε να βάλει ένταση στο παρκέ και στην εξέδρα από το πουθενά με τις κακές αποφάσεις της. Το αποτέλεσμα ήταν να χαλάσει ο ρυθμός του ματς και κυρίως των γηπεδούχων, με το Περιστέρι να ισοφαρίζει γρήγορα σε 25-25. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με μια βολή και το πρώτο του τρίποντο στον αγώνα, έδωσε αέρα έξι πόντων στο Τριφύλλι (31-25), αλλά οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με σερι 11-0 για το προσπέρασμα (31-36). Οι «πράσινοι» μείωσαν στον πόντο με ενέργειες του Ναν, αλλά ένα λάθος του Γκραντ στην τελευταία κατοχή του ημιχρόνου διαμόρφωσε το 41-44.

Με αυτοπεποίθηση, μεγάλα σουτ του Λοβ και τον Τόμπσον να κάνει τρομερή δουλειά σε άμυνα και επίθεση, το Περιστέρι συνέχισε να διατηρεί το προβάδοσμα και στην τρίτη περίοδο, ξεφεύγοντας με +6 στο 26', καθώς ο Παναθηναϊκός είχε ξεκάθαρο έλλειμμα ενέργειας, αν και αυτός που έπαιξε περισσότερο στη Βαλένθια, ο Γκραντ (37 λεπτά), ήταν ο μόνος δραστήριος επιθετικά. Δύο βολές του Ναν και ένα τρίποντο του Γκριγκόνις έφεραν τους γηπεδούχος σε απόσταση αναπνοής (59-60), αλλά οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με τον Κασελάκη. Ο βιονικός Τζέριαν Γκραντ, όμως, έφερε μπροστά την ομάδα του για πρώτη φορά στην περίοδο και ο factor X, Δημήτρης Μωραΐτης που μπήκε για την τελευταία άμυνα, λόγω και της απουσίας του Βιλντόζα, όχι μόνο έκλεψε, αλλά πέτυχε κι ένα απίθανο buzzer beater από το κέντρο του γηπέδου για το 67-63 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο του Μάριους Γκριγκόνις κι ένα καλάθι του Γκριγκόνις στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, έφεραν για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό στο +9 (72-63), ενώ ο Δημήτρης Μωραΐτης με τρομερή ψυχολογία την έκανε διψήφια με νέο τρίποντο και από δική του άμυνα ο Γκραντ διαμόρφωσε το 78-65 στο 34', βάζοντας τις βάσεις για τη 13η σερί νίκη των «πράσινων» στο πρωτάθλημα, η οποία ήρθε άνετα στο τέλος, με τον Ναν να πετυχαίνει συνεχόμενους πόντους και να φτάνει από το... πουθενά τους 20.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-19, 41-44, 67-63, 90-75

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Γκραντ 26 (5/7 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη), Ναν 20 (2/2 τρίποντα), Αντετοκούνμπο 3, Μήτογλου 12 (2/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Βιλντόζα 2, Μωραΐτης 6 (2/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Λεσόρ 6, Γκριγκόνις 11 (2), Ερνανγκόμεθ 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ)

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN (Σπανούλης): Ράγκλαντ 14 (2/5 τρίποντα, 9 ασίστ, 4 λάθη), Ντάνγκουμπιτς 6, Λοβ 14 (2), Κασελάκης 9 (1), Τόμπσον 13 (4 ριμπάουντ), Μήτρου-Λονγκ 4, Ξανθόπουλος, Ρένφρο 4 (5 ριμπάουντ), Ουίλιαμς 4 (1), Χουγκάζ 7 (1)