«Μωβ καταιγίδα» για 10 λεπτά στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό AKTOR και τώρα... Ολυμπιακός!

«Μωβ καταιγίδα» για 10 λεπτά στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό AKTOR και τώρα... Ολυμπιακός!

Ηλίας Λαλιώτης 23:07 - 08.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:22 - 08.03.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έπαιξε με τη φωτιά για 30 λεπτά, αλλά ήταν καταιγιστικός στην τέταρτη περίοδο, επικράτησε με 85-67 της Βιλερμπάν και πάει στο ΣΕΦ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για το πλεονέκτημα κόντρα στον Ολυμπιακό.

To Purple Rain που ακούστηκε πριν από το τζάμπολ στο ΟΑΚΑ, άργησε για 30 λεπτά να εμπνεύσει τους παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR, αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο κόντρα στη Βιλερμπάν ξέσπασε... μωβ καταιγίδα και η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έφτασε εύκολα στη νίκη (85-67) για την 28η αγωνιστική της EuroLeague.

Μια νίκη που αφιερώθηκε από την ΚΑΕ στη μνήμη της Ρούξι Ντουμιτρέσκου και είχε ως μεγαλύτερο πρωταγωνιστή τον Τζέριαν Γκραντ, που έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους (21) και αξιολόγηση (25). Ηγετικός για ένα ακόμα ματς μετά τη διακοπή ο Κώστας Σλούκας (14 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ), ενώ ο Ματίας Λεσόρ κυριάρχησε σε σημεία του αγώνα στις δύο ρακέτες (17 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα). Κομβική και η παρουσία των Μάριους Γκριγκόνις (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (3 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 κοψίματα) στο τέλος της τρίτης περιόδου.

21:58 - 08.03.2024

Σλούκας υψώνει, Λεσόρ καρφώνει με δύναμη

Ο Κώστας Σλούκας βρήκε ιδανικά τον Ματίας Λεσόρ, με τον Γάλλο να εκμεταλλεύεται την τέλεια πάσα του αρχηγού του και να καρφώνει με δύναμη.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν είχε κάποιες διαφοροποιήσεις στην αρχική πεντάδα της αναμέτρησης σε σχέση με όσα μας συνηθίζει τελευταία, ξεκινώντας με τον Μπαλτσερόφσκι απέναντι στον θηριώδη Φαλ, αλλά και με τον Σλούκα αντί του Ναν, μαζί με τους Γκραντ, Γκριγκόνις και Μήτογλου. Ο Παναθηναϊκός έκανε καλό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 7-2, με τον Μπαλτσερόφσκι να έχει και μια εντυπωσιακή τάπα στον Φαλ, ωστόσο στη συνέχεια ο Πολωνός είχε δύο κακές επιθέσεις, με τον Λεσόρ να παίρνει γρήγορα τη θέση του. Η Βιλερμπάν μείωσε σε 9-8, με τον Ναν να περνάει στο παρκέ αντί του Γκραντ και τους δύο «νεοφερμένους» στο ματς να διαμορφώνουν το 13-8 πριν το πρώτο τηλεοπτικό τάιμ άουτ στο 7'. Οι πράσινοι συνέχισαν να έχουν το προβάδισμα, αλλά τα λάθη και η βιασύνη στην επίθεση, σε συνδυασμό με τους πόντους των Γάλλων στο τρανζίσιον κράτησαν κοντά τη Βιλερμπάν στο τέλος της πρώτης περιόδου (20-17).

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με πάνω από 5 λεπτά καθυστέρηση, λόγω προβλήματος στη γραμματεία, με τους παίκτες του Αταμάν να πιάνονται στον... ύπνο και τη γαλλική ομάδα να τρέχει σερί 0-6 στο ανοιχτό γήπεδο από κακές επιθέσεις και τον Τούρκο τεχνικό να καλεί έξαλλος τάιμ άουτ μετά από μόλις 1,5 λεπτό (20-23). Μετά από 3 λεπτά ο Λεσόρ σκόραρε για πρώτη φορά στην περίοδο με εντυπωσιακό κάρφωμα από ασίστ του Σλούκα και ο Γκριγκόνις στη συνέχεια ισοφάρισε με τρίποντο στην εκπνοή της επίθεσης, ενώ ο Σλούκας με καλάθι και φάουλ επανέφερε το προβάδισμα (28-25 στο 16'). Οι πράσινοι όμως δεν είχαν συγκέντρωση (3/8 βολές), δεν κατάφεραν να τελειώσουν εύκολες φάσεις κάτω από το καλάθι και να εκμεταλλευτούν τα 8 επιθετικά ριμπάουντ μέχρι το 18', μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο εβρισκόμενοι πίσω στο σκορ με 31-32, με τον Ντεσόν Τόμας να δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Ένα τρίποντο του Γκριγκόνις και η καλή δημιουργία του Σλούκα για τον Λεσόρ έδωσαν προβάδισμα με 38-34, αλλά η προβληματική εικόνα φάνηκε ξανά στα 4 δευτερόλεπτα επίθεσης που είχε η Βιλερμπάν, με τον Γιάκοβ να διανύει σχεδόν ανενόχλητος όλο το γήπεδο για να σκοράρει με λέι απ για το 38-36 του ημιχρόνου.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με τον Γκραντ να είναι η πιο αξιόπιστη λύση του επιθετικά, καθώς ο Ναν συνέχισε τα λάθη. Η νευρικότητα συνεχίστηκε για τα πρώτα 5 λεπτά (46-43), αλλά ένα ξέσπασμα του Γκριγκόνις, σε συνδυασμό με τρεις εξαιρετικές άμυνες, η μία με εντυπωσιακή τάπα του Ενρναγκόμεθ στον Λοβέρν με τα δύο χέρια έφεραν το Τριφύλλι στο +9 (52-43 στο 28'). Αντί να χτίσουν πάνω στον ενθουσιασμό που κατέκλυσε όλο το ΟΑΚΑ, όμως, οι πράσινοι επέτρεψαν στη Βιλερμπάν να μειώσει ξανά με τον Καμπαρό να πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι μετά από 29 λεπτά (52-48). Στο τελευταίο λεπτό ο ανεβασμένος Χουάντσο με ένα τρίποντο και μία ακόμα τρομερή τάπα που έφερε καλάθι του Γκριγκόνις στον αιφνιδιασμό, ανέβασαν για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (59-48), για να διαμορφώσει ο Ντε Κολό το 59-50 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Με τους Σλούκα και Γκραντ να τον οδηγούν, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο τελευταίο 5λεπτο με διψήφια διαφορά (67-57). Μια καρφωματάρα του Λεσόρ και νέο τρίποντο του Σλούκα την έφτασαν στο μέγιστό της (74-59) και -έστω κι αργά- καθάρισαν τη νίκη για τους πράσινους που έφτασαν στο 18-10 και πάνε την επόμενη αγωνιστική στο ΣΕΦ για το κρίσιμο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

MVP

Γκραντ και Λεσόρ μοιράστηκαν το βραβείο με 25 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ ήταν αυτός που ξεχώρισε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για να μην υπάρξει μεγαλύτερο άγχος στο ΟΑΚΑ. Είχε 21 πόντους, 2 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα σε 30 λεπτά συμμετοχής.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η έλλειψη διάθεσης και η νευρικότητα που χαρακτήρισε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού για περίπου 30 λεπτά, με αποτέλεσμα να... καθυστερήσει η εξασφάλιση της νίκης. Σημαντικό για τον Παναθηναϊκό ότι ο Σλούκας δείχνει να είναι πολύ καλά, μιας και κουμάνταρε μαζί με τον Γκραντ άψογα την ομάδα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-17, 38-36, 59-50, 85-67

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR αντιμετωπίζει στο ΣΕΦ την Πέμπτη (14/3, 19:45) τον Ολυμπιακό, ενώ η Βιλερμπάν υποδέχεται μια μέρα μετά (15/3, 21:00) την Αναντολού Εφές.