Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο έβδομος πιο ακριβοπληρωμένος rookie του ΝΒΑ για τη νέα σεζόν (vids)
i

© photo by Pau Barrena / Getty Images / Ideal Images

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο έβδομος πιο ακριβοπληρωμένος rookie του ΝΒΑ για τη νέα σεζόν (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:52 - 04.07.2023 / Ανανεώθηκε: 15:56 - 04.07.2023

Την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, ο Σάσα Βεζένκοφ των Σακραμέντο Κινγκς, θα εισπράξει 6,3 εκατομμύρια δολάρια και μόνο οι πέντε πρώτες επιλογές του φετινού Draft και ο Βασίλιε Μίτσιτς θα είναι πιο υψηλά αμειβόμενοι από την λίστα των πρωτοεμφανιζόμενων της αγωνιστικής περιόδου 2023-24.

Η βασική πηγή ταλέντου που αναβλύζει για να καταλήξει στο ΝΒΑ, είναι το Draft. Δηλαδή, η διαδικασία επιλογής των ομάδων, παικτών που θεωρούν ότι έχουν τα κατάλληλα προσόντα και το απαιτούμενο ταλέντο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον «μαγικό πλανήτη». Σε αυτή την τελετή συμμετέχουν κάθε χρόνο οι φιλόδοξοι νεαροί του παγκόσμιου μπάσκετ που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 18-22. 

Εκεί γίνονται οι επενδύσεις, οι επιλογές και ακολούθως προετοιμάζονται οι αθλητές για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Σε αυτή την ιστορία δεν λαμβάνουν μέρος μόνο Κολεγιόπαιδα, αλλά και νεαροί ευρωπαίοι που οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ήδη επαγγελματίες στις χώρες του ή στην Ήπειρο τους και απλώς κάνουν το... υπερατλαντικό ταξίδι. 

Ο Βικτόρ Ουεμπανιαμά, για παράδειγμα, φέτος -χωρίς καμία αμφισβήτηση- βρέθηκε στο Νο 1 του Draft, με λάμψη και προοπτική που ξεπερνά τα όρια του πραγματικού. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς επένδυσαν πάνω του και περιμένουν πως και πως ο 19χρονος Γάλλος, τέως παίκτης της Μετροπολιτάνς '92, να κάνει το... θαύμα του. 

Αυτός είναι ο πιο λαμπερός πρωτοεμφανιζόμενος (rookie) της νέας σεζόν και ο πιο ακριβοπληρωμένος ταυτόχρονα. Δεν είναι όμως, ο μόνος ταλαντούχος, καθώς το υλικό που ενσωματώνεται στη λίγκα είναι πλούσιο, ενώ οι rookies δεν αφορούν μόνο τους νεαρούς, αλλά και αυτούς που παλαιότερα επιλέχθηκαν στο Draft, αλλά δεν εμφανίστηκαν μονομιάς στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Πήραν τον χρόνο τους, παίζοντας στην Ευρώπη -ως επί το πλείστον- και τώρα επέλεξαν να κάνουν το... άλμα. Όπως ο Σάσα Βεζένκοφ

Λίγο πριν κλείσει τα 28 του χρόνια (θα συμβεί στις 6 Αυγούστου), ο Βούλγαρος φόργουορντ, ο οποίος κυριάρχησε φέτος στην Euroleague με τον Ολυμπιακό, επέλεξε τη νέα σεζόν να βρεθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Το καλοκαίρι του 2017 κι ενώ αγωνιζόταν ακόμα στη Μπαρτσελόνα, οι Μπρούκλιν Νετς του είχαν προσφέρει το Νο 57 του Draft

Στο μεσοδιάστημα, τα δικαιώματά του μεταφέρθηκαν (μέσω ανταλλαγής) στο Σακραμέντο, την ώρα που ο Βεζένκοφ αναβάθμιζε το παιχνίδι και το ταλέντο του και τώρα οι Κινγκς θα έχουν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί του. Του προσέφεραν τριετές συμβόλαιο έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων και αυτός το αποδέχθηκε. Την rookie χρονιά του, αυτή που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, θα εισπράξει 6,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που τον τοποθετεί στην έβδομη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων πρωτοεμφανιζόμενων της σεζόν 2023-24. 

Μπροστά του βρίσκονται τα πέντε πρώτα pick του πρόσφατου Draft και ο Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Σέρβος, εννέα χρόνια μετά την επιλογή του τη λοταρία (No 52 το 2014 από τους Φιλαδέλφεια Σίξερς) συμφώνησε με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, που κατείχαν τα δικαιώματά του και του προσέφεραν 23,5 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια

Θα ξεκινήσει πάντως, από τα 7,4 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που τον τοποθετεί στην τέταρτη θέση των πιο υψηλά αμειβόμενων rookies. Μόνο ο Βικτόρ Ουεμπανιάμα, το Νο 2 του Draft, Μπράντον Μίλερ (Σάρλοτ) και το Νο 3, Σκουτ Χέντερσον (Πόρτλαντ) θα εισπράξουν περισσότερα από τον 29χρονο γκαρντ και δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης με την Αναντολού Εφές

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βεζένκοφ και ο Μίτσιτς, αποκτήθηκαν, ο πρώτος χρησιμοποιώντας το ΝΒΑ buy out που είχε στο συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και ο δεύτερος ως ελεύθερος από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Οπότε διαπραγματεύτηκαν με ελευθερία τα συμβόλαιά τους με τις διοικήσεις των ομάδων. Αντίθετα, τα ποσά που θα πάρουν οι... φρέσκιες επιλογές του Draft δεν επιδέχονται διαπραγμάτευση και προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για όλους. 

Φάκελος «Βίκτορ Γουεμπανιαμά»: 5 λόγοι που θα... σαρώσει και 5 που θα αποτύχει στο ΝΒΑ
NBA

15:09 - 29.06.2023

Φάκελος «Βίκτορ Γουεμπανιαμά»: 5 λόγοι που θα... σαρώσει και 5 που θα αποτύχει στο ΝΒΑ

Σε ρυθμούς... Βίκτορ Γουεμπανιαμά κινείται το ΝΒΑ και το Sportal ανοίγει τον φάκελο του Γάλλου άσου, παρουσιάζοντας 5 λόγους που θα αφήσει το στίγμα του στη λίγκα, αλλά και 5 λόγους που δεν θα «συναντηθεί» με τις προσδοκίες.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι rookies για το 2023-24

🏀 No 1: Βικτόρ Ουεμπανιαμά (Σαν Αντόνιο Σπερς) / $10,134,000
🏀 Νο 2: Μπράντον Μίλερ (Σάρλοτ Χόρνετς) / $9,067,000
🏀 Νο 3: Σκουτ Χέντερσον (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς) / $8,142,000
🏀 Νο 4: Βασίλιε Μίτσιτς (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) / $7,400,000
🏀 Νο 5: Αμέν Τόμπσον (Χιούστον Ρόκετς) / $7,340,000
🏀 Νο 6: Οσάρ Τόμπσον (Ντιτρόιτ Πίστονς) / $6,648,000
🏀 Νο 7: Σάσα Βεζένκοφ (Σακραμέντο Κινγκς) / $6,300,000
🏀 Νο 8: Άντονι Μπλακ (Ορλάντο Μάτζικ) / $6,038,000
🏀 Νο 9: Μπιλάλ Κουλιμπαλί (Ουάσινγκτον Ουίζαρντς) / $5,512,000
🏀 Νο 10: Τζαρέις Ουόκερ (Ιντιάνα Πέισερς) / $5,050,000