Ο Βεζένκοφ στο Sportal για τον Σλούκα

Ο Βεζένκοφ στο Sportal για τον Σλούκα

Νίκος Καλαμπάκας 18:13 - 31.07.2023 / Ανανεώθηκε: 19:34 - 31.07.2023

Στο στούντιο του Sportal βρέθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος μίλησε για τη νέα σελίδα στην καριέρα του που θα τον βρει στους Σακραμέντο Κινγκς, αλλά και για την απόφαση του Κώστα Σλούκα να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Ο φόργουορντ των Σακραμέντο Κινγκς, Σάσα Βεζένκοφ επισκέφτηκε το στούντιο του Sportal.bg για να μιλήσει για το επερχόμενο ξεκίνημα της καριέρας του στο ΝΒΑ. Ο πολυτιμότερος παίκτης της Euroleague την περασμένη σεζόν υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα των «Βασιλιάδων» και στη νέα αγωνιστική περίοδο θα γίνει ο δεύτερος Βούλγαρος που έχει αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα, μετά τον Γκεόργκι Γκλούσκοφ.

Ο Βεζένκοφ σημείωσε ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague την περασμένη σεζόν, έχοντας κατά μέσο όρο 17,6 πόντους και 6,8 ριμπάουντ, καταγράφοντας 21,5 στο PIR σε 40 αγώνες για τον Ολυμπιακό.

Λόγω της εξαιρετικής του εμφάνισης, ο Βούλγαρος παίκτης που στη χώρα του αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς, ανακηρύχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της EuroLeague και κέρδισε επίσης το βραβείο του καλύτερου σκόρερ τόσο στη Regular season όσο και στο Final Four. Ο Βεζένκοφ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης.

Σε όλα αυτά ο 27χρονος μπασκετμπολίστας πρόσθεσε μια τεράστια επιτυχία επί ελληνικού εδάφους. Η ομάδα του κατέκτησε το τρεμπλ - πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ελλάδας και σε ατομικό επίπεδο, ο Βούλγαρος κέρδισε το βραβείο του MVP του πρωταθλήματος και αναμενόμενα μπήκε στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Μιλώντας στο Sportal, αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη την οποία αφήνει πίσω του. Ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του για τον Σλούκα, για τον οποίο είπε ότι η απόφασή του δεν θα αλλάξει όσα έζησαν μαζί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Σχετικά με τις καλοκαιρινές προπονήσεις και την προετοιμασία του NBA

«Η προπόνησή μας είναι σε τρία στάδια. Έχουμε γυμναστήριο, γήπεδο και γυμναστήριο. Έχουμε πρόγραμμα με τους προπονητές μου, έχουμε μιλήσει και με το Σακραμέντο και τους δύο προπονητές φυσικής κατάστασης του Ολυμπιακού, που πάντα με βοηθούν και θα είναι δίπλα μου. Ο προπονητής μου Ιβάν Κότσεφ και ο Νικολάι Γκρόζεφ με έχουν αναλάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Συνεργαζόμαστε επίσης με έναν προπονητή προετοιμασίας από τη Σερβία, οπότε έχουμε βοήθεια από όλα τα μέρη. Οι συνθήκες στοΜπότεβργκαρντ ήταν πάντα καλές, υπάρχει ηρεμία και μπορείς να δουλέψεις. Τα προγράμματα προπόνησης είναι παντού τα ίδια, απλά ο ρυθμός είναι λίγο διαφορετικός, αλλά έχουμε πολύ χρόνο - ο πρώτος επίσημος αγώνας είναι μετά τις 20 Οκτωβρίου. Θα προσαρμοστώ και δείτε πώς πάει η προπόνηση εκεί».

«Δεν έχω προσπαθήσει να φέρω στοιχεία από τον Ντιρκ Νοβίτσκι στο παιχνίδι μου. Είναι ψηλότερος και έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εμένα. Τον θαύμαζα επειδή κέρδισε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο ΝΒΑ. Δεν μπορώ να πω ότι το έκανε μόνος γιατί είναι ομαδικό άθλημα, αλλά χωρίς να κάνει σούπερ ομάδα και να έχει σούπερ σταρ γύρω του, κέρδισε τους Μαϊάμι Χιτ του ΛεΜπρόν Τζέιμς, που ήταν κάτι μοναδικό. Ήταν ο μόνος μετά τον Κόμπι που έμεινε τόσα χρόνια σε μια ομάδα και όλη η ομάδα χτίστηκε γύρω του».

Για τους Σακραμέντο Κινγκς και το ΝΒΑ

«Οι οπαδοί στις ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τόσο πολύ ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κάτι άκουσαν, κάτι είδαν, βλέπουν περισσότερα στα χαρτιά τι συμβαίνει - με στατιστικά κ.λπ. Γι' αυτό μάλλον είναι πιο περίεργοι. Επίσης, αν ένας Βούλγαρος είναι εκεί, αναρωτιούνται ποιος είναι, τι και γιατί. Είμαι έτοιμος. Όπως είπα στη συνέντευξη Τύπου, θα κάνω αυτό που έκανα - θα αγωνίζομαι για το καλύτερο. Το γεγονός ότι το Σακραμέντο βρίσκεται σε άνοδο επηρέασε και τη δική μου απόφαση, αλλά όταν δέχομαι μια προσφορά ή αποφασίζω για κάτι, δεν κοιτάζω μόνο ένα στοιχείο, κοιτάζω τα πάντα για να μπορώ να είμαι σωστός στις αποφάσεις μου».

«Για μένα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι πώς θα ταιριάξεις στην ομάδα, πώς θα σε χρησιμοποιήσει η ομάδα, πώς θα χρησιμοποιήσει ο προπονητής τις δυνάμεις σου και πώς θα δουλεύεις καθημερινά για τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου ώστε να μπορέσεις να παίξεις στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν κατάφερα να μιλήσω πολύ με τον Ντε Άαρον Φοξ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κατά τη διάρκεια της σεζόν θα έχουμε πολύ χρόνο να μιλήσουμε και να εξασκηθούμε για να δέσουμε ως ομάδας. Το Σακραμέντο είναι μια ομάδα που έχει διατηρήσει τον κορμό της, οπότε οι νέοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτούς. Βλέπω μια προοπτική - όλα εξαρτώνται από εμένα, πώς θα αποδώσω και τι εμπιστοσύνη θα μου δώσει ο προπονητής. Το πιο σημαντικό είναι να κερδίζει η ομάδα. Θα γίνουν τόσα πολλά παιχνίδια, οπότε θα έχω τις ευκαιρίες μου».

Για τον Ολυμπιακό και το μεταγραφικό καλοκαίρι στην Ευρωλίγκα

«Μπορώ να απαριθμήσω τρεις αγαπημένες στιγμές της καριέρας μου στον Ολυμπιακό. Πρώτα απ 'όλα, είναι η πρώτη φορά που προκριθήκαμε στο Final Four μετά το καθοριστικό παιχνίδι #5 με τη Μονακό. Νομίζω επίσης ότι το τρίτο παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ, το οποίο κερδίσαμε με το τρίποντο του Σλούκα στο τέλος. Μπορώ να προσθέσω και τον πρώτο τίτλο που κατακτήσαμε, το Κύπελλο Ελλάδας, καθώς ήταν λίγο πιο συναισθηματικό γιατί μετά από ένα διάλειμμα η ομάδα κατέκτησε έναν τίτλο.

Για τη μεταγραφή του Σλούκα

«Είναι φυσιολογικό οι οπαδοί να αντιδρούν έτσι στη μεταγραφή του Σλούκα στον Παναθηναϊκό. Αυτή είναι μια επαγγελματική απόφαση, ο καθένας παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του, για την οικογένειά του και τα όνειρά του. Με τον Κώστα ζήσαμε τρία δυνατά χρόνια με επιτυχίες και απογοητεύσεις. Είναι φίλος μου και τίποτα από αυτά δεν αλλάζει τα όσα ζήσαμε μαζί και την ιστορία που έχουμε γράψει παρέα. Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του και στο τέλος θα κριθεί. Είναι ένας έμπειρος παίκτης και μπορεί να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την πίεση γιατί σίγουρα όλοι κοιτάζουν γύρω του τώρα. Θα δούμε τι θα γίνει.

Υπάρχουν πολλές ομάδες με ιστορία που βρίσκονται στην κορυφή για δύο ή τρία χρόνια, μετά πέφτουν και μετά ανεβαίνουν ξανά. Μέχρι το 2015, η Ρεάλ Μαδρίτης πάλευε συνεχώς, η Μπαρτσελόνα είχε τέτοια περίοδο τεσσάρων ετών, η Εφές, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός - όλες οι ομάδες περνούν αυτήν την περίοδο. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν έτσι για τον ΠΑΟ. Αγόρασαν απολύτως ό,τι νόμιζαν ότι χρειάζονταν. Έχουν έναν προπονητή που έχει κερδίσει δύο Ευρωλίγκες. Όμως η μάχη θα είναι τεράστια και μόνο μία ομάδα θα κερδίσει στο τέλος».

Για το νέο Ολυμπιακό:

«Δεν πρέπει να συγκρίνουμε πράγματα γιατί κάθε παίκτης έχει το δικό του στυλ και τη δική του ιστορία. Ο Ολυμπιακός θα αλλάξει το στυλ που ακολουθούσε μέχρι τώρα, γιατί και μόνο από τα δεδομένα μπορείτε να δείτε ότι εγώ και ο Κώστας παίρναμε το 50% των αποφάσεων και των επιθέσεων της ομάδας. Θα βγουν άλλοι παίκτες. Νομίζω ότι έχουν τους 2 κορυφαίους παίκτες στη θέση των σέντερ. Το στυλ της ομάδας θα αλλάξει λίγο και η μάχη θα είναι τεράστια.

Η πρόβλεψή του για την Euroleague

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο στο Sportal: «Έρχεται η ώρα μου...»
FIBA WORLD CUP

15:24 - 31.07.2023

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο στο Sportal: «Έρχεται η ώρα μου...»

Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας, οι προσωπικοί στόχοι και το βάρος του εθνόσημου. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο μίλησε στο Sportal για την παρουσία του στην «γαλανόλευκη«, αλλά και το πόσο ώριμος νιώθει σε αυτή τη φάση της καριέρας του.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις ποιος θα φτάσει στο Final Four. Η EuroLeague είναι ένα πρωτάθλημα που παίζεται πάνω από εννέα μήνες, το οποίο στις δύο εβδομάδες των πλέι οφς μπορεί να αλλάξει εντελώς. Την περασμένη σεζόν ήμασταν πρώτοι, η Φενέρμπαχτσε ήταν όγδοη, αλλά φτάσαμε στο πέμπτο παιχνίδι. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να πούμε ποιες ομάδες μπορούν να φτάσουν στους οκτώ γιατί πέρυσι η διαφορά από τη 14η ήταν δύο ήττες. Όλες οι ομάδες θα παλέψουν μέχρι το τέλος».