Φάκελος «Ο coach Βασίλης Σπανούλης»: Το δικό του Περιστέρι έπιασε ταβάνι!

Φάκελος «Ο coach Βασίλης Σπανούλης»: Το δικό του Περιστέρι έπιασε ταβάνι!

Χρήστος Τσάλτας 12:21 - 11.06.2023 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 11.06.2023

Το Περιστέρι ολοκλήρωσε μια πολύ γεμάτη και έντονη σεζόν στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης της Basket League, υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη και το Sportal καταγράφει τα πεπραγμένα του Kill Bill στην πρώτη του παρουσία σαν head coach.

Από το καλοκαίρι του 2022 πολλά βλέμματα συγκεντρώθηκαν στο Περιστέρι με έναν σκοπό. Να δουν το προπονητικό ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη. Ο «Kill Bill», έχοντας... σκοτώσει τον παίκτη μέσα του για τα καλά, όπως είχε ξεκαθαρίσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα της καριέρας του και από τα παρκέ να περάσει στους πάγκους.

Μια μετάβαση που την επεξεργαζόταν καιρό. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και μαζί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να δείξει πως έχει αυτό το «κάτι» προκειμένου να ηγηθεί μελλοντικά ομάδων της Ευρώπης. «Δεν θα γίνω καλός προπονητής, θα γίνω ο καλύτερος», ήταν η ατάκα που είχε πει στους Ανδρέα Πολέμη και Γιώργο Πανταζόπουλο στο καθοριστικό ραντεβού που είχαν κάνει το περασμένο καλοκαίρι ώστε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας των δυτικών προαστίων.

Στο διάστημα των τελευταίων 10 μήνών ο coach -πλέον- Βασίλης Σπανούλης έχτισε το Περιστέρι με τον δικό του τρόπο, βάζοντας τη δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Η οποία δεν απείχε από το winning mentality που είχε ως παίκτης, όταν και κατάφερε να κατακτήσει κάθε κορυφή που υπήρχε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

«Βα-σί-λης Σπα-νού-λης»: Αποθέωση και μπουγέλο για τον προπονητή Kill Bill στα αποδυτήρια του Περιστερίου (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

23:05 - 10.06.2023

«Βα-σί-λης Σπα-νού-λης»: Αποθέωση και μπουγέλο για τον προπονητή Kill Bill στα αποδυτήρια του Περιστερίου (vid)

Ο Βασίλης Σπανούλης αποθεώθηκε και... μπουγελώθηκε από τους παίκτες του στα αποδυτήρια, μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης της Basket League με το Περιστέρι.

Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε που ο Έλληνας προπονητής ξεκαθάριζε πως το να προπονεί είναι πιο εύκολο για τον ίδιο απ' το να παίζει. Με την ίδια ικανότητα καθοδήγησε την ομάδα του και τη φετινή σεζόν, γράφοντας μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του Περιστερίου. Η τρίτη θέση άλλωστε γυρίζει σε εποχές 2000, τότε που με τον Αργύρη Πεδουλάκη η ομάδα των δυτικών προαστίων κατάφερε να βρεθεί δύο διαδοχικές σεζόν στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η σεζόν έφτασε στο τέλος της και το φινάλε ήταν πολύ γλυκό στα δυτικά προάστια. Αναμνήσεις από το ένδοξο παρελθόν της ομάδας «ξύπνησαν» στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι, καθώς το τελικό 73-51 κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο Game 3 των μικρών τελικών της Basket League έφερε την ομάδα στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης.

Ο Βασίλης Σπανούλης ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν της προπονητικής κου καριέρας με μετάλλιο, σε μια σεζόν που θα την θυμάται για πολύ καιρό τόσο ο ίδιος, όσο και κάθε μέλος του οργανισμού του Περιστερίου.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τα πεπραγμένα του κόουτς Σπανούλη στην πρώτη σεζόν του στους πάγκους.

ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Από το περασμένο καλοκαίρι ο Έλληνας προπονητής είχε ξεκαθαρίσει πως στόχος του είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης ομάδας που θα παίζει γρήγορο μπάσκετ και θα ανταποκρίνεται στα δικά του «θέλω». Ο κορμός γύρω από τον οποίο έχτισε την ομάδα ήταν συγκεκριμένος. Μάρκους Ντένμον, Μίρο Μπίλαν και Λεωνίδας Κασελάκης έφερναν εμπειρία στο σύνολο, ο Δημήτρης Μωραϊτης ήταν ο πάικτης που θα έδινε το κάτι παραπάνω με την ταχύτητα και την ενέργειά του, ενώ το μεγάλο στοίχημα ήταν ο Σιλβέν Φρανσίσκο. Ο Γάλλος γκαρντ ήρθε λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν, για να καλύψει το κενό του Μπράντον Μπράουν. Ένας παίκτης που ξεκίνησε ως σκόρερ ολκής στην πορεία άλλαξε τρόπο σκέψης, αλλά και αντίληψη στο παιχνίδι.

Βασίλης Σπανούλης @ Intime

Η επιρροή του Σπανούλη στον Φρανσίσκο ήταν καθοριστική. Από γκαρντ που σκέφτεται μόνο το σκοράρισμα εξελίχθηκε σε pass first guy, που θα προσπαθήσει να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του σε πρώτη φάση και έπειτα θα κοιτάξει τη δική του συνεισφορά. Κάτι το οποίο πιστώνεται ο Βασίλης Σπανούλης και ο τρόπος με τον οποίο δούλεψε μαζί του.

Στον κορμό της φετινής ομάδας ξεχώρισαν οι Αλέκσα Ραντάνοφ, Στέλιος Πουλιανίτης, ενώ στην πορεία προστέθηκαν οι Νίκος Χουγκάζ, Νίκος Περσίδης, Ίαν Χάμερ και Ματ Κόλεμαν, με το Περιστέρι να βγάζει από τον Γενάρη και μετά ακόμα καλύτερο πρόσωπο.

ΕΠΙΑΣΕ ΤΑΒΑΝΙ ΣΕ BASKET LEAGUE KAI KΥΠΕΛΛΟ - ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΝΤΙΖΟΝ

Στο πρωτάθλημα της Basket League οι Περιστεριώτες αποτέλεσαν σταθερή δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και το φινάλε της σεζόν γνώρισαν μόλις 2 ήττες στην έδρα τους. Η πρώτη από την ΑΕΚ, την 3η αγωνιστική της Basket League με 80-84 και μία από τον Ολυμπιακό, την 13η αγωνιστική με 86-87, έπειτα από buzzer beater του Τόμας Ουόκαπ.

Τρομερές σκηνές στο Περιστέρι: Οι παίκτες του Σπανούλη ανέβηκαν στις εξέδρες κι έγιναν ένα με τον κόσμο! (vids)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

21:20 - 10.06.2023

Τρομερές σκηνές στο Περιστέρι: Οι παίκτες του Σπανούλη ανέβηκαν στις εξέδρες κι έγιναν ένα με τον κόσμο! (vids)

Το Περιστέρι έγραψε χρυσή σελίδα με την κατάκτηση της τρίτης θέσης της τελικής κατάταξης, με τον κόσμο που βρέθηκε στο κλειστό «Α.Παπανδρέου» να αποθεώνει, για τελευταία φορά φέτος, τους παίκτες του Βασίλη Σπανούλη.

Από εκεί και πέρα προστάτευσαν την έδρα τους, ενώ σε 5 αγώνες στα πλέι οφ (1 κόντρα στην ΑΕΚ, 2 κόντρα στον Παναθηναϊκό και 2 κόντρα στον ΠΑΟΚ), το κοντέρ έγραψε 5-0. Η έδρα αποτέλεσε τη μεγάλη δύναμη του Περιστερίου σε όλη τη σεζόν. Αυτός ήταν και ένας πολύ σημαντικός λόγος που η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση της κατάταξης, παλεύοντας στα ίσα στη σειρά των ημιτελικών κόντρα στον Παναθηναϊκό. Και μπορεί να μην τα κατάφερε απέναντι στο «τριφύλλι», αλλά στη σειρά των μικρών με τον ΠΑΟΚ έδειξε χαρακτήρα και «καθάρισε» την ομάδα του Φώτη Τακιανού.

Με εξαίρεση Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό η ομάδα των δυτικών προαστίων ήταν η σταθερή τρίτη δύναμη στο πρωτάθλημα και δικαίως, βάσει εικόνας και αποτελεσμάτων έφτασε στο τρίτο σκαλί του βάθρου γράφοντας ιστορία.

Εξίσου ιστορική ήταν και η πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας. Εκεί όπου η ομάδα των δυτικών προαστίων κατέγραψε την πρώτη παρουσία της στον τελικό του θεσμού. Οι νίκες απέναντι σε ΠΑΟΚ (προημιτελικό) και ΑΕΚ (ημιτελικό) έφεραν το Περιστέρι απέναντι στον Ολυμπιακό, όπου η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής, με το Περιστέρι να αρκείται στην παρουσία στο μεγάλο ραντεβού τίτλου στο Final 8 της Κρήτης.

Στην Ευρώπη, παρά τις φιλοδοξίες που υπήρχαν στο ξεκίνημα της σεζόν και το εντυπωσιακό ξεκίνημα με τις νίκες κόντρα σε Μπνέι Χερτζλίγια και Τενερίφη, στο «Α.Παπσνδρέου» τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ανάλογα. Η ομάδα των δυτικών προαστίων μέτρησε 3 διαδοχικές ήττες και χρειάστηκε το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο Ισραήλ για να πάρει την πρόκριση στο Play In της διοργάνωσης.

Βασίλης Σπανούλης @ Intime

Εκεί το Περιστέρι αντιμετώπισε την Ντιζόν και παρά την προσπάθεια και αφού έστειλε τη σειρά σε 3 αγώνες, δεν κατάφερε να πάρει κάτι παραπάνω, μένοντας εκτός συνέχειας στη διοργάνωση.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Τι έκανε όμως, συνολικά ο Βασίλης Σπανούλης; Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά μέσα απ΄τους αριθμούς της ομάδας των δυτικών προαστίων:

Basket League: 14-8 κανονική διάρκεια, 7-3 πλέι οφ, 21-11 σύνολο

Κύπελλο Ελλάδας: 2-1

Basketball Champions League: 3-3 κανονική διάρκεια, 1-2 Play-In, 4-5 σύνολο

Συνολικά: 27 νίκες, 17 ήττες.

Έπειτα από ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα με αγώνες που είχαν πολύ μεγάλο «πρέπει» το Περιστέρι ολοκλήρωσε μια σεζόν με πολύ θετικό πρόσημο. Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη, που στην πρώτη του παρουσία σαν head coach πήρε εξαιρετικό βαθμό, δείχνοντας ένα πράγμα: το μέλλον του ανήκει!