Στα άδυτα της Team USA: Η «σφραγίδα» του Κερ, οι παίκτες με την μεγαλύτερη πρόοδο και η νοοτροπία «win or bust»

Άντονι Έντουαρντς, Στιβ Κερ, Τζέιλεν Μπράνσον

i

@Sportal

Στα άδυτα της Team USA: Η «σφραγίδα» του Κερ, οι παίκτες με την μεγαλύτερη πρόοδο και η νοοτροπία «win or bust»

Χρήστος Τσάλτας 09:00 - 26.08.2023

Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Φιλιππίνων και το Sportal σας βάζει στα άδυτα της προετοιιμασίας, για μια ομάδα στην οποία ο πιο μεγάλος σταρ είναι ο προπονητής της, ενώ αρκετοί παίκτες έκαναν step up μέσα από τις προπονήσεις.

Αποστολή στη Μανίλα

Η ώρα για αυτό που όλοι περίμεναν στη Μανίλα, μετά την πρεμιέρα των Gilas, της εθνικής ομάδας της χώρας, φτάνει. Η Team USA θα πατήσει παρκέ στην Mall of Asia Arena και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός. Για τους κατοίκους της Μανίλα, που «τρελαίνονται» για ΝΒΑ είναι κάτι παραπάνω από ένα γεγονός.

Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας, στο ίδιο γήπεδο, οι Νίκολα Βούτσεβιτς και Γιόνας Βαλαντσιούνας ήταν αυτοί που αποθεώθηκαν απ' όλο το γήπεδο. Γιατί; Μα γιατί αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Και αυτό από μόνο του έχει τη δική του αξία. Φανταστείτε λοιπόν, τι θα γίνει στο παιχνίδι της Team USA με τη Νέα Ζηλανδία.

Πέρα από τις εκδηλώσεις και το διασκεδαστικό του πράγματος, ωστόσο, υπάρχει στο background και ένας μήνας απαιτητικών προπονήσεων για την ομάδα του Στιβ Κερ. Ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, μαζί με τους συνεργάτες του, που επίσης είναι προπονητές top-level στο ΝΒΑ, έχτισαν μια ομάδα που θα έχει ευελιξία, θα είναι αθλητική, αλλά κυρίως θα είναι... coachable! Τι σημαίνει αυτό; Πως θα δέχονται την οδηγία και θα προσπαθούν μέσα από την ομαδική δουλειά θα γίνονται καλύτεροι.

Αυτός είναι και ο στόχος για τους Αμερικανούς, που σταδιακά στην προετοιμασία τους ανέβαζαν στροφές. Πάμε να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά πώς κύλησαν οι προηγούμενες εβδομάδες στην Team USA.

Ομάδα με σφραγίδα Κερ

Οι Αμερικανοί φέτος προχώρησαν σε μια κίνηση που είχε τη σημασία της. Δεν ανακοίνωσαν 16άδα ή 18άδα ή 20άδα προετοιμασίας, αλλά κατευθείαν την 12άδα. Έτσι από την πρώτη στιγμή κάθε παίκτης ήξερε πως δεν θα κοπεί και θα έχει σημαντικό πλάνο στο παιχνίδι. Άλλωστε για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν παίκτες που έρχονται από γεμάτη και παραγωγική σεζόν, ενώ συνδυάζουν και την ενέργεια στο υψηλότερο επίπεδο.

Φυσικά οι παρουσίες των Τζέιλεν Μπράνσον και Άντονι Έντουαρντς είναι αυτές που δεσπόζουν στο γκρουπ, μαζί με τον αμυντικό της σεζόν στο ΝΒΑ, Τζάρεν Τζάκσον τζούνιορ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει... εξάρτηση προς τους δύο παίκτες. Κάθε άλλο. Ίσα ίσα το ρόστερ αίναι μεγάλο και αυτός που το διαχειρίζεται, ο Στιβ Κερ, έχει βάλει τη σφραγίδα του.

Η ομάδα αυτή κινείται στους ρυθμούς που θέλει εκείνος. Αυτός δίνει την κατεύθυνση, αυτός καθορίζει το πλάνο, αυτός σχεδιάζει τα plays (μαζί με τους συνεργάτες του) και οι παίκτες τα εκτελούν. Αυτό μοιάζει κάπως... ξένο για τα δεδομένα παικτών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, μια λίγια γνωστή ως player's league, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι Αμερικανοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την προσωπικότητα του coach Ker.

Οι παίκτες με το μεγαλύτερο step up

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν δύο παίκτες. Ο Άντονι Έντουαρντς είναι γνωστό πως διαθέτει ταλέντο που «τρομάζει». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ αυτού και όλοι αναγνωρίζουν πόσο καλός είναι και πόσο σπουδαίος μπορεί να γίνει. Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας προσπάθησε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και στην αρχή τα βρήκε... σκούρα, αλλά το φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο ήταν που του «έλυσε» τα χέρια.

Η συνέχεια απλώς έδειξε γιατί ο Ant θεωρείται next big thing στο ΝΒΑ και ήδη έχουν ξεκινήσει παραλληλισμοί με τον Κέβιν Ντουράντ και τα επίπεδα στα οποία έφτασε ο KD. Η ηγετική παρουσία του μέσα στην ομάδα άλλωστε λέει πολλά και αυτή είναι ο οδηγός για τη συνέχεια.

Ο δεύτερος παίκτης που έκανε step up, «αγκαλιάζοντας» τον κομβικό ρόλο που έχει, είναι ο Τζάρεν Τζάκσον τζούνιορ. Ο σέντερ των Μέμφις Γκρίζλις έρχεται από εξαιρετική σεζόν, καθώς αναδείχθηκε αμυντικός της χρονιάς στο ΝΒΑ και στο πλάνο του Κερ είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός. Η ικανότητά του στην άμυνα τον έχει φέρει σε ρόλο «anchor», δηλαδή του παίκτη που κινεί τα νήματα στο πίσω κομμάτι του παρκέ. Είναι vocal, έχει πληθωρική παρουσία και το γεγονός πως μπορεί να κόψει τους αντιπάλους του με μεγάλη ευκολία τον καθιστά σημαντικό.

Οι Αμερικανοί έχουν στο ΄ροστερ τους άλλωστε δύο σπουδαίους μπλοκέρ, καθώς δίπλα στον Τζάκσον υπάρχει ο Ουόκερ Κέσλερ, που αν και μοιάζει να είναι ο 12ος παίκτης του ροτέισιον, κάθε φορά που πατάει παρκέ ανταποκρίνεται στο 100%.

Κλίμα που δείχνει τον δρόμο

Στην φετινή Team USA δεν υπάρχουν παίκτες-βεντέτες. Δεν υπάρχουν προσωπικότητες τύπου Ντουράντ, Γκριν, Λίλαρντ, Μπούκερ. Και οι 12 παίκτες των Αμερικανών είναι σταρ, αλλά σε μια πιο χαμηλή βαθμίδα (Έντουαρντς, Μπράνσον, Χαλιμπάρτον, Μπρίντζες βρίσκονται στο κατώφλι για το επόμενο επίπεδο, ενώ ο Μπανκέρο αναμένεται να κάνει σπουδαία πράγματα μελλοντικά).

Αυτή η συνθήκη βοηθάει ώστε το κλίμα να χτιστεί μέσα από το «εμείς» και όχι από το «εγώ». Όσοι βρίσκονται κοντά στην Team USA το φετινό καλοκαίρι έλεγαν πως το κλίμα που δημιουργήθηκε φέτος ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Οι παίκτες ήρθαν κοντά ο ένας στον άλλο, δεν υπήρξε η παραμικρή κόντρα, παρά μόνο στα pick up games των προπονήσεων και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η ομάδα του Κερ μοιάζει πιο ομάδα από ποτέ, έστω κι αν όλοι «αντάμωσαν» πριν από περίπου ένα μήνα.

Το πρώτο «θεμέλιο» επιτυχίας μπήκε, μέσα από την καλή και ποιοτική προετοιμασία. Αυτό που μένει όμως είναι να φανεί και στην πράξη η σκληρή δουλειά των τελευταίνω εβδομάδων. Αλλά οι Αμερικανοί ξέρουν καλά πώς να μετουσιώσουν τη δουλειά σε επιτυχία.