Το Διηπειρωτικό Κύπελλο παίρνει την αίγλη που του αξίζει και πηγαίνει σε χώρα έκπληξη

Intercontinental Cup

i

© fiba.com

Το Διηπειρωτικό Κύπελλο παίρνει την αίγλη που του αξίζει και πηγαίνει σε χώρα έκπληξη

Γιώργος Γαβριλάκης 12:36 - 03.03.2023 / Ανανεώθηκε: 13:28 - 03.03.2023

Ο θεσμός του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (Intercontinental Cup) ξεκίνησε το 1966, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και η FΙΒΑ ανακοίνωσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Σιγκαπούρη. Για πρώτη φορά δηλαδή, μεταφέρονται σε ασιατικό έδαφος.

Η αρχική ιδέα έχει εξελιχθεί και πλέον η FIBA έχει πολλαπλασιάσει τις συνεργασίες της με σκοπό την αναβάθμιση όλων των δράσεών της. Όπως αυτή του Intercontinental Cup, που ορίζεται και ως Διηπειρωτικό Κύπελλο. Μάλιστα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που βρίσκεται πάντα σε στενές επαφές με το ΝΒΑ, συμφώνησε με τη Σιγκαπούρη και τα επόμενα τρία χρόνια ο θεσμός -που κρατάει από το 1966- θα διοργανωθεί στο Singapore Sports Hub, πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στην Ασία. 

«Αυτή η συμφωνία χρησιμεύει τόσο ως η υλοποίηση ενός μπασκετικού ονείρου που χρονολογείται γενιές πίσω, όσο και ως σημείο εκτόξευσης στη μελλοντική εποχή του παγκόσμιου μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. Η Σιγκαπούρη, ως χωνευτήρι πολιτισμών, είναι ίσως το ιδανικό μέρος για να ζωντανέψει αυτό το όραμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής για να θυμίσει πως «η πρώτη έκδοση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου FIBA το 1966 ήταν μια εμπνευσμένη διοργάνωση που σχεδιάστηκε από οραματιστές. Οραματίστηκαν ένα event που θα βοηθούσε στην ένωση διαφορετικών πολιτισμών μέσω του μπάσκετ, αλλά μόνο τόλμησαν να ονειρευτούν ότι μια μέρα αυτή η διοργάνωση θα εξελισσόταν στο σημείο όπου οι σύλλογοι από όλες οι γωνιές του πλανήτη θα συναγωνίζονταν σε αυτή».

Η Αφρική παίζει μπάσκετ και το ΝΒΑ παρακολουθεί... (pics, vids)
REST OF THE WORLD

10:00 - 16.12.2022

Η Αφρική παίζει μπάσκετ και το ΝΒΑ παρακολουθεί... (pics, vids)

Εκτός από το Basketball Without Borders στην Αφρική έχει καθιερωθεί και το Basketball African League. Το Κάιρο, το Ντακάρ και το Κιγκάλι θα φιλοξενήσουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2023 τα ταλέντα της Ηπείρου και οι Αμερικάνοι θα κρατάνε σημειώσεις.

Πέραν όμως, της ανάπτυξης και της επέκτασης σε ηπειρωτικό επίπεδο της διοργάνωσης η εξέλιξη αφορά και τη συμμετοχή ομάδων. Συγκεκριμένα, πέραν από τις παρουσίες των καθιερωμένων πρωταθλητών (δηλαδή των νικητών των Basketball Africa League (BAL), ΝΒΑ G-League, του ευρωπαϊκού, αλλά και του αμερικάνικου Basketball Champions League) θα προστεθεί ένας κινεζικός σύλλογος, που θα επιλεγεί από κοινού από τη FIBA και την Κινεζική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. H έκτη ομάδα που θα λάβει μέρος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά είναι κάτι που έπεται. 

«Το Διηπειρωτικό Κύπελλο της FIBA αποτελεί μία σημαντική βιτρίνα για κορυφαίες ομάδες εκτός ΝΒΑ και αντανακλά τη δύναμη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων μπάσκετ σε όλο τον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κομισάριος και Chief Operating Officer του NBA, Μάρκ Τέιτουμ. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το NBA G League Ignite και οι πρωταθλητές της επερχόμενης τρίτης σεζόν του Basketball Africa League θα εκπροσωπηθούν στο φετινό τουρνουά στη Σιγκαπούρη. Εκεί όπου ανοίξαμε πρόσφατα ένα γραφείο και όπου υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το παιχνίδι», κατέληξε ο Τέιτουμ.

Όσον αφορά στην παρουσία και τον... ενθουσιασμό των διοργανωτών; «Η Σιγκαπούρη θα επιδείξει για άλλη μια φορά τις ικανότητες και την καινοτομία της στη διεθνή αθλητική σκηνή καθώς θα καλωσορίσουμε αθλητές, αξιωματούχους και φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Το Διηπειρωτικό Κύπελλο θα είναι μια σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε και που προάγουν τον αθλητισμό της χώρας μας με κοινωνικές και οικονομικές επιδιώξεις», δήλωσε ο Το Μπουν επικεφαλής της Sports Singapure, του οργανισμού που θα οργανώσει και θα επιμεληθεί το τουρνούά. 

Tags: