Η Αφρική παίζει μπάσκετ και το ΝΒΑ παρακολουθεί... (pics, vids)
i

Basketball African League / © fiba

Η Αφρική παίζει μπάσκετ και το ΝΒΑ παρακολουθεί... (pics, vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:00 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 14:10 - 16.12.2022

Εκτός από το Basketball Without Borders στην Αφρική έχει καθιερωθεί και το Basketball African League. Το Κάιρο, το Ντακάρ και το Κιγκάλι θα φιλοξενήσουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2023 τα ταλέντα της Ηπείρου και οι Αμερικάνοι θα κρατάνε σημειώσεις.

Ο πρώτος άνθρωπος, ο Homo Habilis, εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια και πατρίδα του ήταν η Αφρική. Άρα και πατρίδα όλων μας -κατά μία ανθρωπολογική έννοια.

Το μπάσκετ όμως, άρχισε να αναβαθμίζεται στην Μαύρη Ήπειρο τα τελευταία 20 χρόνια και για να συμβεί αυτό, έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως το ΝΒΑ. 

© fiba

Το καλοκαίρι του 2003 οι Αμερικάνοι έστειλαν στο Κονγκό, τον Ντικέμπε Μπολόντο Μουκάμπα Ζαν Ζακ Ουαμουτόμπο, γνωστό ως Ντικέμπε Μουτόμπο, που ήξερε τη χώρα και τις ιδιαιτερότητές της καθότι Κογκολέζος. 

Τότε, ο 56χρονος σήμερα, Hall of Famer και κορυφαίος μπλοκέρ στην ιστορία (άντε, μαζί με τον Νιγηριανό Χακίμ Ολάζουον), εγκαινίασε το πρόγραμμα Basketball Without Borders

Ακολούθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες ομάδων του ΝΒΑ, με τους Ντάλας Μάβερικς να έχουν εδώ και χρόνια τη δική τους Ακαδημία στην Αφρική, αλλά όλες οι δράσεις πλέον εντάσσονται στο πρόγραμμα της λίγκας («Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα»). 

Κάθε χρόνο γίνεται μία συνάντηση κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου όλα τα ταλέντα της Ηπείρου προπονούνται και αγωνίζονται υπό τα βλέμματα ανιχνευτών ταλέντων. Εκεί είδαν για πρώτη φορά, το 2011, το «φαινόμενο» Τζοέλ Εμπίντ από το Γιαουντέ του Καμερούν, που μέχρι τότε έπαιζε κυρίως βόλεϊ. Το 2013 τον κάλεσαν στις ΗΠΑ, σπούδασε και έπαιξε μπάσκετ στο Κάνσας και πλέον κάνει πάταγο σε ολόκληρο το ΝΒΑ με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο και πιο τρανταχτό παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο φυσικά! 

Πέραν από το Basketball Without Borders όμως, έχει καθιερωθεί και ένας ακόμα ισχυρός θεσμός: Το BAL, δηλαδή το Basketball African League, στο οποίο μάλιστα το ΝΒΑ συνεργάζεται και με τη FIBA για την οργάνωση, την ανάπτυξη και την προβολή του. 

Πρόκειται για ένα τουρνουά, που ξεκίνησε το 2019, το 2020 ακυρώθηκε λόγω Covid, πέρσι εξελίχθηκε και τον Μάρτιο του 2023, θα ξεκινήσει η τρίτη έκδοσή του. Το Ντακάρ της Σενεγάλης, το Κάιρο της Αιγύπτου και το Κιγκάλι της Ρουάντας θα φιλοξενήσουν 38 αγώνες με τη συμμετοχή 12 ομάδων από 12 αφρικανικές χώρες.  

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που το τουρνουά επιστρέφει», είπε ο Σενεγαλέζος, Αμαντού Φαλ, πρόεδρος του BAL, πρώην διοικητικό στέλεχος των Ντάλας Μάβερικς, αλλά και του ΝΒΑ. «Ετοιμαζόμαστε όλοι να γράψουμε το νέο κεφάλαιο του μπάσκετ στην πανέμορφη ήπειρό μας». Και αυτό το κεφάλαιο θα ανοίξει στις 11 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου. 

© fiba

Έχει ήδη σχεδιαστεί το πρόγραμμα, όπου 15 παιχνίδια θα γίνουν στην Περιφέρεια της Σαχάρας στην Dakar Arena του Ντακάρ (προφανώς) από τις 11 έως τις 21 Μαρτίου, άλλα τόσα στην Περιφέρεια του Νείλου στο γήπεδο Hassan Mostafa Indoor Sports Complex του Καΐρου από τις 26 Απριλίου έως τις 6 του Ιούνη και οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες από κάθε περιφέρεια θα συναντηθούν στην BK Arena του Κινγκάλι από τις 21 έως 27 Μαΐου. 

Πέρσι στην αντίστοιχη διοργάνωση είχε πρωταγωνιστήσει ο Μπαμπακάρ Σανέ. Ο Σενεγαλέζος από φέτος, στα 19 του χρόνια, βρίσκεται στις ΗΠΑ και παίζει στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, την G-League. Ονειρεύεται τον «μαγικό πλανήτη» και έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα. Κάποιος, κάποιοι και κάποιες θα τον ακολουθήσουν…