Το ταξίδι του Σάσα Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό: Από την αμφισβήτηση, στην απόλυτη αποθέωση

Σάσα Βεζένκοφ

i

Σάσα Βεζένκοφ / Intime

Το ταξίδι του Σάσα Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό: Από την αμφισβήτηση, στην απόλυτη αποθέωση

Aχιλλέας Μαυροδόντης 19:30 - 01.07.2023 / Ανανεώθηκε: 21:37 - 01.07.2023

Ο Σάσα Βεζένκοφ αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό και το Sportal σας παρουσιάζει τα όσα έζησε ο (μέχρι πρότινος) σταρ της ομάδας του Πειραιά στα 5 χρόνια παρουσίας του στο Λιμάνι.

Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν ο Σάσα Βεζένκοφ μετακόμιζε στον Πειραιά, με τον Ολυμπιακό να δείχνει πως καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την θέση στα φόργουορντ που έμεινε κενή μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου για τον Παναθηναϊκό.

Ο Βεζένκοφ ήρθε στον Ολυμπιακό μετά από μια 3ετή παρουσία στην Βαρκελώνη, παρουσία όμως που δεν θα χαρακτηριζόταν και… ιδανική. Ο 24χρονος φόργουορντ αποκτήθηκε το 2015 από τους Καταλανούς, αφού πρώτα, με την φανέλα του Άρη, είχε λάμψει για τα καλά. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ήταν μόλις 19 ετών όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Basket League, αναγκάζοντας τους Μπλαουγκράνα να καταβάλουν την ρήτρα των 315.000 ευρώ προκειμένου να τον κάνουν δικό τους και να τον φέρουν στην Καταλονία.

Μετά από την πρώτη… αναγνωριστική σεζόν, στην οποία τον βλέπαμε κυρίως στην ACB, την δεύτερη (2016-17) κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο ροτέισιον και στην Euroleague και είχε 7,5 πόντους σε 18′ παρουσίας του στο παρκέ, με το 48% στα τρίποντα να εντυπωσιάζει. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όμως, ο οποίος ήταν και ο προπονητής που τον πίστεψε από τότε, την επόμενη σεζόν αποχώρησε και ο Σίτο Αλόνσο δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην συγκεκριμένη σεζόν μόνο σε 1 παιχνίδι είχε πάνω από 10 πόντους (11) και στο συγκεκριμένο η Μπαρτσελόνα γνώρισε την συντριβή εκτός έδρας με 77-101 από την Ρεάλ. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε με τον Πέσιτς, παρά τις πολύ καλές εμφανίσεις του Βεζένκοφ στην Ισπανία. Έτσι οι δύο πλευρές δεν συνέχισαν την συνεργασία τους, παρότι υπήρχε ακόμα ένας χρόνος στο συμβόλαιο που είχαν υπογράψει.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν τον έκανε δικό του το καλοκαίρι του 2018 και το ξεκίνημα του ίδιου ήταν εντυπωσιακό, έχοντας 9 πόντους μ.ο. στα πρώτα 4 παιχνίδια. Παρόλα αυτά από εκείνο το σημείο και μετά η αλλαγή που έκανε ο Μπλατ στο ροτέισιον, βάζοντας τον ΛεΝτέι στο 4 τον έβγαλε ουσιαστικά εκτός πλάνων. Αξίζει να σημειωθεί πως με τους Παπανικολάου, Τίμα και Τουπάν στο ρόστερ, ο ίδιος δεν μπορούσε να βρει χρόνο στο 3, ενώ η ύπαρξη τόσων πολλών φόργουορντ στην ομάδα έδειχνε πως κάτι δεν είχε βγει σωστά στον σχεδιασμό. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από την απόδοση που είχαν οι συγκεκριμένοι παίκτες, καθώς ο χρόνος δεν μπορούσε να μοιραστεί αρμονικά.

Έπρεπε να περάσουν 15 αγωνιστικές (19η) για να χρησιμοποιηθεί πάνω από 10’ λεπτά και κόντρα στη Χίμκι πρόλαβε να σκοράρει 14 πόντους, δείχνοντας πως ίσως το πράγμα θα άλλαζε. Αυτό όμως δεν έγινε. Ο διεθνής Βούλγαρος ήταν εκτός ρυθμού και φόρμας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ψάχνοντας να βρει και πάλι τα πατήματά του. 12 πόντοι κόντρα στην Μπουντούτσνοστ και 10 απέναντι στην Αρμάνι τον έφεραν και πάλι στο προσκήνιο, ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια χάθηκε μέσα στην συνολική κακή απόδοση της ομάδας.

Ο Βεζένκοφ παρέμεινε το καλοκαίρι του 2019 στον Ολυμπιακό, με την ομάδα να ετοιμάζεται για μια ιδιαίτερη σεζόν, η οποία την βρήκε μόνο στην Euroleague. Το αρχικό πλάνο είχε τον Βεζένκοφ στο 3, δίνοντας μερικές βοήθειες και στο 4. Βέβαια η απόκτηση του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς ο Λιθουανός είναι παίκτης με κατά πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ίδιο.

Το αποτέλεσμα ήταν στα μέσα περίπου της σεζόν ο Σάσα Βεζένκοφ να είναι έτοιμος να αποχωρήσει. Η Τενερίφη τον περίμενε, όμως ο Ολυμπιακός τον έπεισε να μείνει, απόφαση που αποδείχθηκε κομβική για την ιστορία του ίδιου, αλλά και του συλλόγου.

Τελείωσε τη σεζόν του κορωνοϊού με 7 πόντους ανά αγώνα στην Euroleague, όμως το μέλλον δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο, με την ανανέωσή του εκείνο το καλοκαίρι να κάνει την διαφορά για τον Ολυμπιακό συνολικά.

Την σεζόν 2020-21 ξεκίνησε δειλά την εκτόξευσή του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πιάσει πλέον Λιμάνι και έδωσε στον Σάσα Βεζένκοφ τον ρόλο που το άξιζε. Τα λεπτά του εκτοξεύτηκαν και η πρώτη χρονιά με διψήφιους μέσους όρους ήταν γεγονός. 11.5 οι πόντοι του ανά μέσο όρο, όμως ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω και να περάσει στα πλέι οφς. Η συνέχεια όμως ήταν και πάλι ξεχωριστή.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ανέβασε ακόμα περισσότερο τους αριθμούς του, ήταν ξεκάθαρα πλέον ο βασικός πάουερ φόργουορντ και το ένα ρεκόρ διαδεχόταν το άλλο. Ο Ολυμπιακός εν τέλει έφτασε, με τον Σάσα ως αιχμή του δόρατος, μέχρι και τον ημιτελικό της Euroleague. Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κακό ματς της σεζόν το έκανε στον ημιτελικό απέναντι στην Εφές. Παρόλα αυτά, με την επιστροφή του Ολυμπιακού στα πράγματα στην Ελλάδα, εκείνος έλαμψε και κατέκτησε το νταμπλ, ενώ στην Euroleague αποτέλεσε μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Το καλοκαίρι του 2022 οι Σακραμέντο Κινγκς απέκτησαν τα δικαιώματά τους και τότε ξεκίνησε ένα τρομερό σίριαλ, που όμως δεν κατέληξε κάπου. Οι Κινγκς ήξεραν πως δεν μπορούσαν να τον πείσουν να αφήσει τον Ολυμπιακό με ψίχουλα και έκαναν υπομονή. Πλέον δικαιώνονται.

Την σεζόν 2022-23 ο Σάσα Βεζένκοφ έφτασε στο πικ του. Πάντα εκεί για τον ολυμπιακό, πάντα έτοιμος για το κάτι παραπάνω, πάντα παρών στα δύσκολα. Χρονιά όνειρο με 17.6 πόντους μέσο όρο, οι οποίοι τον έκαναν πρώτο σκόρερ της Euroleague, αλλά και MVP της διοργάνωσης.

Σάσα Βεζένκοφ © Intime

Στην Ελλάδα είδε τον εαυτό του να τραυματίζεται στον δεύτερο τελικό. Θα μπορούσε να μείνει εκτός και δεν θα άνοιγε ρουθούνι. Εκείνος μέχρι την τελευταία στιγμή όμως έδωσε και την ψυχή του για τον Ολυμπιακό, οδηγώντας τον, ακόμη και τραυματίας, σε ακόμα ένα νταμπλ.

Πλέον όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας του και από τη νέα σεζόν θα είναι κάτοικος Σακραμέντο. Έχει δείξει άλλωστε πως οι προκλήσεις δεν τον τρομάζουν. Μια τέτοια είναι και αυτή του NBA.

Το ταλέντο το έχει, την όρεξη για δουλειά την έχει, την δίψα την έχει και αυτή. Μένει να δούμε μέχρι πού θα φτάσει…