Ο Εμπίντ είχε στείλει επιστολή στον Μακρόν το 2021 για να παίξει στην εθνική Γαλλίας
i

@Photo by Tim Nwachukwu/Getty Images

Ο Εμπίντ είχε στείλει επιστολή στον Μακρόν το 2021 για να παίξει στην εθνική Γαλλίας

Χρήστος Τσάλτας 16:01 - 18.04.2024 / Ανανεώθηκε: 16:14 - 18.04.2024

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του Τζοέλ Εμπίντ, καθώς οι Γάλλοι φέρνουν στο φως επιστολή του σέντερ των Φιλαδέλφεια 76ερς προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τους «τρικολόρ».

Το θέμα της πολιτογράφισης του Τζοέλ Εμπίντ εξελίχθηκε σε σίριαλ για γερά νεύρα. Την ώρα που η Γαλλία φάνταζε ως φαβορί για να κάνει δικό της τον ηγέτη των Φιλαδέλφεια 76ερς ήρθε η ανατροπή, με τον JoLo να επιλέγει ΗΠΑ, τονίζοντας πως η επιλογή έγινε για να τιμήσει την καταγωγή του γιου του, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στη ζωή.

Στην Γαλλία εξακολουθούν να ανεβάζουν τους τόνους, σχετικά με την απόφαση του Εμπίντ, με το τηλεοπτικό δίκτυο RMC να φέρνει στο φως μια επιστολή του ηγέτη των Σίξερς προς τον πρώτο πολίτη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Σίξερς απέστειλε προσωπική επιστολή στις 28 Οκτωβρίου του 2021, στον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας την δέσμευσή του προς την εθνική ομάδα της χώρας.

Βρήκαν τον δωδέκατο για το Παρίσι οι ΗΠΑ - Στο «άρμα» τον Ολυμπιακών Αγώνων ένας ακόμα σούπερ σταρ
NBA

13:04 - 17.04.2024

Βρήκαν τον δωδέκατο για το Παρίσι οι ΗΠΑ - Στο «άρμα» τον Ολυμπιακών Αγώνων ένας ακόμα σούπερ σταρ

Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (2024) φαίνεται από την «ανοικοδόμηση» του ρόστερ της εθνικής τους ομάδας. Μετά τους ΛεΜπρόν, Κάρι και Ντουράντ που επανενώνονται για το καλό της Team USA, η πληροφορία που περιλαμβάνει την παρουσία και του Καουαι Λέοναρντ «τρομοκρατεί» όσους βρεθούν στο διάβα των Αμερικανών...

Ο Εμπίντ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η χώρα από την οποία κατάγεται, το Καμερούν, έχει πολλά γαλλικά εδάφη και η κουλτούρα της χώρας βρίσκεται στο αίμα του. Παράλληλα επεσήμανε πως δεν έχει αγωνιστεί για άλλη εθνική ομάδα και έχει πάρει την απόφασή του να αγωνιστεί για την εθνική Γαλλίας άμεσα. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, δεν έγινε ποτέ πράξη, μιας και επέλεξε να φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ.

Ολόκληρη η επιστολή του Τζοέλ Εμπίντ στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν:

Κυριε προεδρε,

Γνωρίζω το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για το μπάσκετ και την εξέλιξή του και γενικότερα για τον αθλητισμό, που φέρνει τιμή στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν σας γράφω για να σας μιλήσω για τη σεζόν του ΝΒΑ που ανοίγει, και για την οποία έχω μεγάλες ελπίδες στον σύλλογό μου, τους Φιλαδέλφεια 76ερς. Τώρα παίζω ηγετικό ρόλο και φιλοδοξώ να κάνω τον σύλλογό μου σοβαρό υποψήφιο για τον τίτλο.

Γράφω για να σας πω για τη Γαλλία. Αν και πέρασα ένα μεγάλο μέρος της νιότης μου στις ΗΠΑ καθώς και στη Γαλλία, είμαι Καμερουνέζικης εθνικότητας. Γεννήθηκα το 1994 στο Γιαουντέ. Ως εκ τούτου, το Καμερούν θα παραμείνει πάντα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μου. Ωστόσο, ένα άλλο είναι γαλλικό. Μέρος της οικογένειάς μου είναι στην πραγματικότητα Γάλλος και, πέρα ​​από το να μοιράζομαι τη γλώσσα, έχω μείνει συχνά στη Γαλλία. Μόλις έχω την ευκαιρία, επισκέπτομαι τις θείες μου Σουζάν και Λούσι, που μένουν στο Courtry και Courcouronnes, καθώς και τον πρώτο μου ξάδερφο Πιερ, που μένει στο Evry. Έχω όμορφες αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές μου διακοπές που πέρασα στη Γαλλία, όπως το καλοκαίρι του 2009, κατά το οποίο μπόρεσα να περάσω ολόκληρο τον Ιούλιο απολαμβάνοντας την πρωτεύουσα. Επιπλέον, εξακολουθώ να ταξιδεύω τακτικά στο Παρίσι, όπου επιθυμώ να αποκτήσω μόνιμη δεύτερη κατοικία.

Επίσης, μετά από συζητήσεις με τη Γαλλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η επιλογή μου έγινε πλέον. Θα ήθελα να κάνω τα βήματα για να αποκτήσω γαλλική πολιτογράφηση και έτσι να είμαι επιλέξιμος για επιλογή με τους Μπλε. Επομένως, δεν θέλω να παίξω σε καμία άλλη εθνική ομάδα. Έχω στείλει σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Δεν έχω φορέσει ποτέ τα χρώματα καμίας εθνικής ομάδας. Θα ήταν τεράστια τιμή για μένα να συμμετάσχω σε αυτή τη γαλλική ομάδα για να συμμετάσχω στους επόμενους μεγάλους διεθνείς αγώνες, πρώτα και κύρια στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Μετρώ τη σοβαρότητα του αιτήματός μου, το τι αντιπροσωπεύει, τι σημαίνει, αλλά και από ορισμένες απόψεις τη διάρκειά του και την πολυπλοκότητά του υπό το πρίσμα των συνήθων κριτηρίων για τη χορήγηση ιθαγένειας. Ως εκ τούτου, ζητώ τη στήριξή σας για να στηρίξετε αυτές τις πρωτοβουλίες, υποστήριξη χωρίς την οποία δεν θα είναι επιτυχείς.

Φυσικά, είμαι στη διάθεσή σας και στις υπηρεσίες σας για να υποστηρίξω αυτήν την κοινή φιλοδοξία που μοιραζόμαστε με τη γαλλική ομάδα μπάσκετ και τους ηγέτες της.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο αίτημά μου και σας ζητώ να πιστέψετε, κύριε Πρόεδρε, στην έκφραση της βαθύτατης εκτίμησής μου.

Τζοέλ Εμπίντ