H φανέλα του Τζόρνταν με το μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων στο ΝΒΑ
i

Jordan/ Screenshot

H φανέλα του Τζόρνταν με το μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων στο ΝΒΑ

Πάνος Μαλακτάρης • 12:36 - 15.02.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Κι όμως, ο κατά πολλούς GOAT μπασκετμπολίστας δεν έχει καταγράψει το εν λόγω ρεκόρ ούτε με το νο. 23, ούτε με το νο. 45 στην πλάτη

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1990, σαν χθες, 14 Φεβρουαρίου. Οι Ορλάντο Μάτζικ υποδέχονται τους Σικάγο Μπουλς στη Φλόριντα. Ο υπεύθυνος ιματισμού των Μπουλς μπαίνει διστακτικά στα αποδυτήρια και απευθύνεται στον MJ: «Μάικλ, δε βρίσκω τη φανέλα σου. Εξαφανίστηκε από το πρωί, μάλλον την κλέψανε...». Τα μάτια του Τζόρνταν πετάνε σπίθες. Βγαίνει νευρικά από τα αποδυτήρια. 

«Έχουμε μια με τον νούμερο 12, χωρίς τυπωμένο όνομα επάνω της, μπορείς να βάλεις αυτή», συνεχίζει διστακτικά ο πρώτος. «Δεν είναι δυνατόν, πήγαινε αγόρασέ μου μία από το Bulls shop» λέει ο Μάικλ. «Μα, είμαστε στο Ορλάντο!», του ξαναλέει ο υπεύθυνος ιματισμού. Τότε ο Τζόρνταν του λέει πως θα βγει στο γήπεδο και θα ζητήσει μία από έναν φίλαθλο. Το κάνει. Ελάχιστοι είναι ωστόσο οι φίλοι του Σικάγο στο γήπεδο. Πέντε φορούν φανέλα με το όνομά του, όμως οι 4 εξ' αυτών φορούν τη λευκή, ενώ οι Μπουλς πρόκειται να αγωνιστούν με την κλασική τους κόκκινη. Ο δε πέμπτος, είναι πολύ πιο κοντός από τον Μάικλ και η κόκκινη φανέλα που φορά δεν του κάνει με τίποτα.

Μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, μια απρόσμενη ανακοίνωση παραξενεύει το κοινό: «Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, σας ενημερώνουμε πως απόψε ο Μάικλ Τζόρνταν θα αγωνιστεί φορώντας το νούμερο 12». Σιωπή και αμηχανία...Έτσι και γίνεται, και στο τέλος του αγώνα ένας εμφανώς νευρικός -αλλά και νευριασμένος- ΜJ σκοράρει 49 πόντους. 

Σαν σε αγώνα παμπαίδων, με μια φανέλα χωρίς το όνομά του, μια φανέλα την οποία προφανώς και δεν φόρεσε ποτέ ξανά επιστρέφοντας στο αγαπημένο του 23 και αργότερα φορώντας το 45. Με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη «ανώνυμη» φανέλα πέρασε στην ιστορία και στην αιωνιότητα, όντας η μόνη με μέσο όρο πόντων «καριέρας» στο ΝΒΑ 49 πόντους ακριβώς. Σαν χθες, πριν από 33 ολόκληρα χρόνια.