Τζόρνταν ΜακΡέι, ο τρίτος πρωταθλητής ΝΒΑ που φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς

Τζόρνταν ΜακΡέι, ο τρίτος πρωταθλητής ΝΒΑ που φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 12:48 - 14.07.2023

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη μεγάλη μεταγραφή του Τζόρνταν ΜακΡέι, που την σεζόν 2023-24 θα φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα και ταυτόχρονα θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ παικτών που φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.

Η πρώτη μεταγραφή ξένου για το φετινό καλοκαίρι είναι γεγονός για την ΑΕΚ. Η Ένωση πυρωδότησε βόμβα, με την απόκτηση του Τζόρνταν ΜακΡέι, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά το κιτρινόμαυρο ρόστερ σε όλα τα επίπεδα. Ιδίως σε αυτό του σκοραρίσματος, με την Ένωση να αποκτά έναν παίκτη που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ο 32χρονος σκόρερ έχει πλούσιο βιογραφικό και αξιοζήλευτη καριέρα. Την οποία δημιούργησε ο ίδιος απο μηδενική βάση, έχοντας ως βασικό άξονα το πείσμα και την πίστη στις ικανότητές του. Αυτός άλλωστε ήταν και ο μεγάλος λόγος που το 2016 γεύτηκε μια από τις μεγαλύτερες χαρές που θα μπορούσε να ζήσει ένας επαγγελματίας αθλητής.

Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2016 οι Κλίβελαντ Καβαλίερς στέφθηκαν πρωταθλητές, κάνοντας σπουδαία ανατροπή στη σειρά των τελικών απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. «Γύρισαν» από το 3-1 και κατέκτησαν το πρωτάθλημα στα 7 παιχνίδια.

Στην ομάδα εκείνης της σεζόν ήταν μέλος και ο Τζόρνταν ΜακΡέι, που φόρεσε δαχτυλίδι πρωταθλητή. Έτσι, θα γίνει ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της Ένωσης που θα ντυθεί στα κιτρινόμαυρα έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ο πρώτος στη σχετική λίστα ήταν ο Κλιντ Ρίτσαρντον. Πίσω στο 1983 ο Ρίτσαρντσον κατέκτησε το πρωτάθλημα με τουςΗ ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη μεγάλη μεταγραφή του Τζόρνταν ΜακΡέι, που την σεζόν 2023-24 θα φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα και ταυτόχρονα θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ παικτών που φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.; έχοντας στο πλευρό του τον Τζούλιους Ίρβινγκ, τον Μόουζες Μαλόουν και τον Μόρις Τσικς.

Στην ΑΕΚ βρέθηκε τη σεζόν 1988-89 αγωνιζόμενος στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των κιτρινόμαυρων εκείνη τη σεζόν.

Ο Κλιντ Ρίτσαρντσον με τη φανέλα με τον αριθμό 4 στην ΑΕΚ

Μερικά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 2019-20, λίγο πριν μπει ο κορωνοϊός στη ζωή μας, η ΑΕΚ έφερε στην Ελλάδα τον Μάριο Τσάλμερς. Πρωταθλητής τόσο στο NCAA με το Κάνσας, όσο και στο ΝΒΑ με τους Μαϊάμι Χιτ, το 2012 και το 2013, με συμπαίκτες τους ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ, Κρις Μπος.

Ο Super Mario φόρεσε δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή, ενώ επιτυχίες γεύτηκε και με την ΑΕΚ, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας του 2020, τίτλος που είναι και ο τελευταίος -ως ώρας- για την Ένωση στην συλλογή της.

Μάριο Τσάλμερς

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και δύο περιπτώσεις παικτών που πήραν πρωτάθλημα στο ΝΒΑ αφού έφυγαν απο την ΑΕΚ. Η πρώτη και πιο διάσημη όλων είναι φυσικά ο Κερτ Ράμπις, ή Κυριάκος Ραμπίδης, που έπειτα από το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε με την ΑΕΚ το 1981 φόρεσε 4 δαχτυλίδια ΝΒΑ με τους Λος Άντζελες Λέικερς, χτίζοντας μια μοναδική καριέρα στην Καλιφόρνια, ως μέλος της περίφημης showtime.

Ο δεύτερος ήταν ο Τζακ Χέιλι, που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ το 1993, με την παρουσία του στην Ένωση να του δίνει τη δυνατότητα επιστροφής στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Το 1996 μάλιστα αναδείχθηκε πρωταθλητής με τους Σικάγο Μπουλς, ως συμπαίκτης του Μάικλ Τζόρνταν, έχοντας ωστόσο πολύ περιορισμένο ρόλο στο ροτέισιον.