Θρίαμβος του Παναθηναϊκού στην Ισπανία, έσπασε την κατάρα με «μάγο» Βιλντόζα

Θρίαμβος του Παναθηναϊκού στην Ισπανία, έσπασε την κατάρα με «μάγο» Βιλντόζα

Ηλίας Λαλιώτης 23:40 - 05.01.2024 / Ανανεώθηκε: 00:08 - 06.01.2024

Ο Κώστας Σλούκας ήταν εκτός και ο τρομερός Βιλντόζα βγήκε μπροστά για να δώσει στον Παναθηναϊκό AKTOR τη νίκη με 82-81 επί της Βαλένθια, την πρώτη στην Ισπανία μετά από 5 χρόνια και 18 ήττες στην EuroLeague.

Αυτό που ο Παναθηναϊκός AKTOR δικαιούταν στη Βιτόρια, το πήρε στη Βαλένθια! Με τεράστια ψυχικά αποθέματα, καρδιά, τρομερή ψυχραιμία και παρότι δεν είχε στη διάθεσή του τον Κώστα Σλούκα, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν γύρισε από το -7 στα 5 λεπτά πριν το τέλος, χάρη στην άμυνά του και με μια βολή του Λεσόρ πήρε τη νίκη με 82-81 στην Ισπανία.

Εκεί, όπου είχε να κερδίσει εδώ και 5 χρόνια, μετρώντας 18 σερί ήττες! Ο «μάγος» Λούκα Βιλντόζα, όμως, βγήκε μπροστά και κάνοντας την καλύτερη του εμφάνιση με τη φανέλα του Τριφυλλιού (19 πόντοι με 5/7 τρίποντα), έδωσε στον βιονικό Τζέριαν Γκραντ τη στήριξη που χρειαζόταν, μιας και ο Κέντρικ Ναν ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR με αυτή τη νίκη ανέβηκε στο 11-8 της βαθμολογίας, ενώ η Βαλένθια έπεσε στο 10-9. Ο Ματίας Λεσόρ (12π., 4ρ.) πέτυχε τη βολή της νίκης, ο Μάριους Γκριγκόνις (11π.) έβαλε μεγάλο τρίποντο για το ξεκίνημα της ανατροπής, ενώ πολύτιμες βοήθειες έδωσαν οι Κώστας Αντετοκούνμπο και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε με την πλέον ορθολογική πεντάδα, δεδομένης και της απουσίας του Σλούκα, αυτή των Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ. Με τον Λιθουανό να ξεκινά ζεστός και να έχει 5 προσωπικούς πόντους, αλλά και μια εξαιρετική ασίστ στον Λεσόρ, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 3-9. Έχοντας πέντε από τους πόντους του μέσα από δεύτερες ευκαιρίες που δημιούργησε από επιθετικά ριμπάουντ. Γρήγορα όμως η Βαλένθια «έσφιξε» την άμυνά της, έτρεξε σερί 7-0 και πήρε το πρώτο της προβάσισμα στον αγώνα. Το οποίο διατήρισε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, χάρη στην ενέργεια που έβγαλε και τα επιθετικά ριμπάουντ που έφεραν συνεχόμενους πόντους. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν και στο +5 (23-18), αλλά με δύο καρφώματα οι «πράσινοι» μείωσαν στον πόντο (23-22) στο τέλος της περιόδου.

Η έλλειψη ενός δημιουργού όπως ο Σλούκας, αλλά και το ξύλο της Βαλένθια στην άμυνα, δυσκόλεψαν στο σκοράρισμα την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, με τους παίκτες του Μούμπρου να το εκμεταλλεύονται και να βρίσκονται στο +7 (36-29 στο 14'). Ο Λούκα Βιλντόζα βγήκε μπροστά με δύο μεγάλα τρίποντα, ο Κώστας Αντετοκούνμπο κέρδισε μάχες κοντά στο καλάθι, παρότι έχασε πάλι αρκετές βολές και ο Παναθηναϊκος με 8-0 σερί προσπέρασε ξανά. Η άμυνα όμως δεν ακολούθησε, επιτρέποντας 47 πόντους στο πρώτο ημίχρονο στη δεύτερη χειρότερη επίθεση της EuroLeague, κυρίως λόγω των 6 επιθετικών ριμπάουντ που τιμωρήθηκαν ΟΛΑ με εύστοχα καλάθια στη συνέχεια. Ο βιονικός (δεν πάτησε στο παρκέ μόνο για 53 δευτερόλεπτα στο πρώτο 20λεπτο) Τζέριαν Γκραντ, όμως, με buzzer beater τρίποντο, έστειλε τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ δυνατά την τρίτη περίοδο, με τον Ντίνο Μήτογλου να πετυχαίνει δύο σερί τρίποντα και να δίνει προβάδισμα με +7 για πρώτη φορά (47-54), ενώ λίγο μετά 5 σερί πόντοι του Βιλντόζα πήγαν τη διαφορά στο +9 (50-59). Η καλή άμυνα των πρώτων 4 λεπτών δεν συνεχίστηκε και η Βαλένθια με δικό της σερί 10-0 επέστρεψε στο ματς και πήρε προβάδισμα (60-59), με τους διαιτητές να αφήνουν το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων (και δύο πεντακάθαρα φάουλ πάνω στον Ναν), που έφερε δύο τρίποντα του Χάρπερ στο transition. Ο Βιλντόζα με το 4 εύστοχο τρίποντό του έδωσε μια ανάσα, αλλά στη συνέχεια ανακαλύφθηκε φάουλ του Αργεντινού σε εύστοχη προσπάθεια για τρεις του Χάρπερ (66-63). Ο εξαφανισμένος Ναν ισοφάρισε με το πρώτο του τρίποντο, αλλά ο Πραντίγια με έμμεσο τρίποντο διαμόρφωσε το 69-66 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε καταστροφικά για το Τριφύλλι. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο πρώτο ημίχρονο, οι διαιτητές δεν τιμώρησαν το ξύλο των γηπεδούχων και το μυαλό των πράσινων χάλασε. Ο Ναν δεχόταν το ένα χτύπημα μετά το άλλο κι άρχισε να παίρνει τη μια κακή απόφαση μετά την άλλη. Ο Γκραντ έμοιαζε κουρασμένος έχοντας μείνει ελάχιστα στον πάγκο και έτσι ο Παναθηναϊκός έμεινε για 4,5 λεπτά χωρίς σκορ, με αποτέλεσμα η Βαλένθια να ξεφύγει με 73-66. Ο Βιλντόζα ήταν και πάλι αυτός που τον ξεκόλλησε με το 5ο τρίποντό του, αλλά η άμυνα δεν ακολουθούσε για την τελική αντεπίθεση (77-72 στο 37'). Ένα μεγάλο τρίποντο του Γκριγκόνις, μια άμυνα επιτέλους και καλάθι του Λεσόρ μετά από επιθετικό ριμπάουντ έφερε το 77-77 στα 2:05 από το τέλος.

Δύο ακόμα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ έφεραν καλάθι και φάουλ του Ντέιβις για το 80-77 στο 1:34, με τον Γκραντ να μειώνει στον πόντο με 2 βολές. Η Βαλένθια βγήκε στον αιφνιδιασμό στην πίεση των «πράσινων», με τον Γκραντ να κυνηγά τον Τζόουνς κι αυτόν να τον χτυπά στο στήθος με το χέρι για να προστατευτεί. Οι διαιτητές δεν είδαν το επιθετικό κι έδωσαν δύο βολές στον Αμερικανό, ο οποίος ευστόχησε στη μία (81-79). Ο Αταμάν έδωσε την μπάλα στον Βιλντόζα κι ο Αργεντινός με drive ισοφάρισε 81-81, με 18,8 δεύτερα να απομένουν. Η άμυνα βγήκε και ο Ντέιβις έκανε φάουλ στον Λεσόρ στη διεκδίκηση του ριμπάουντ. Ο Γάλλος πήγε στις βολές, βάζοντας τη μία, με 1,9 δεύτερα να απομένουν για την τελευταία επίθεση της Βαλένθια, η οποία ήταν άστοχη.

MVP

Ο Λούκα Βιλντόζα εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Κώστα Σλούκα και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά με μαγική εμφάνιση. Πέτυχε 19 πόντους με μεγάλα τρίποντα (5/7) σε καθοριστικά σημεία, αλλά και το καλάθι που ισοφάρισε σε 81-81, 19 δεύτερα πριν το τέλος. 

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο συγκινητικός Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος αγωνίστηκε για 37 λεπτά και είχε 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ (με μόλις 2 λάθη), η άμυνα στο τελευταίο 5λεπτο του αγώνα, αλλά και το χαζό φάουλ του Ντέιβις στη διεκδίκηση του ριμπάουντ με τον Λεσόρ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-22, 47-47, 69-66, 81-82

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

O Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται την ερχόμενη Τρίτη (9/1, 21:15) την Αναντολού Εφές στο ΟΑΚΑ, ενώ η Βαλένθια θα φιλοξενήσει την ίδια μέρα (21:30) τη Ζαλγκίρις Κάουνας.