Ζάρκο Πάσπαλι: «Ο Γιόκιτς και ο Μίτσιτς προφανώς έχουν τους λόγους τους, αλλά δεν τους καταλαβαίνω...» (vids)

Ζάρκο Πάσπαλι

i

© photo Nikola Krstic / Getty Images / Ideal Images

Ζάρκο Πάσπαλι: «Ο Γιόκιτς και ο Μίτσιτς προφανώς έχουν τους λόγους τους, αλλά δεν τους καταλαβαίνω...» (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:03 - 26.07.2023 / Ανανεώθηκε: 13:07 - 26.07.2023

Την απογοήτευσή του που οι Νίκολα Γιόκιτς, Βασίλιε Μίτσιτς και Νίκολα Κάλινιτς αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην Εθνική Σερβίας εξέφρασε ο βετεράνος Ζάρκο Πάσπαλι και θυμήθηκε την εποχή που «ο Ντίβατς, ο Κούκοτς και ο Ράτζα έδιναν τα πάντα για την ομάδα».

Πίσω στο 1989 o Ζάρκο Πάσπαλι, παρέα με τον Βλάντε Ντίβατς, έγιναν οι πρώτοι Σέρβοι της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ. Ο δεύτερος έμεινε εκεί, αλλά ο πρώτος έπειτα από μία σεζόν στους Σαν Αντόνιο Σπερς επέστρεψε στην Ευρώπη και το 1991 ήρθε -εν μέσω πολέμου στην πατρίδα του- στην Ελλάδα. Έπαιξε στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στον Πανιώνιο, αργότερα στον Άρη και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στη χώρα μας. 

Γενικά, έκανε μία μεγάλη καριέρα και τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Σερβία η γνώμη του υπολογίζεται. Είναι σημαντική και η φυσιογνωμία του σεβάσμια. Τώρα, που ξεκινάει η προετοιμασία της εθνικής ομάδας της χώρας του, ο Πάσπαλι παραχώρησε μία συνέντευξη στο Sportklub και η συζήτηση επικεντρώθηκε στους παίκτες που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου. Δηλαδή, στον πρωταθλητή του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς, τον Βασίλιε Μίτσιτις των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλά και τον Νίκολα Κάλινιτς της Μπαρτσελόνα. 

«Δεν θέλουν να παίξουν και προφανώς έχουν τους λόγους του. Τι μπορώ να πω γι' αυτό; Τίποτα! Δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που προβληματίζεται πάντως γι' αυτές τους τις επιλογές», είπε ο Πάσπαλι και εξήγησε πως «πίστευα πως μπορεί η ομάδας μας να διακριθεί στο τουρνουά και να εξασφαλίσει τη θέση της για το Ολυμπιακό τουρνουά στους Αγώνες του 2024. Δεν λέω ότι τώρα δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο». 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον 57χρονο Ζάρκο είναι πως «υπάρχει στο μυαλό κάποιων πως οι Σέρβοι κυριαρχούν στο μπάσκετ. Αυτό πλέον είναι μία... παραίσθηση, οι εποχές έχουν αλλάξει δραστικά και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συνεισφορά όλων για να διατηρήσουμε την παράδοσή μας». 

Το πιο εκνευριστικό για τον ίδιο είναι «η έλλειψη αφοσίωσης στην ομάδα. Πάντα υπάρχουν απουσίες, αλλά πλέον κάποιοι παίρνουν αβίαστα και πολύ εύκολα την απόφαση να μην αγωνιστούν. Θα πρέπει να το αποδεχτούμε όλοι, αφού η εποχή που ο Ντίβατς, ο Κούκοτς και ο Ράτζα έδιναν τα πάντα για την ομάδα και έκαναν ό,τι θυσία χρειαζόταν έχει περάσει».

Στοχεύοντας την οκτάδα η Εθνική Εφήβων αντιμετωπίζει, με ένα... ερωτηματικό, την Φινλανδία
EUROBASKET

09:11 - 26.07.2023

Στοχεύοντας την οκτάδα η Εθνική Εφήβων αντιμετωπίζει, με ένα... ερωτηματικό, την Φινλανδία

Η εθνική μας ομάδα των Εφήβων αντιμετωπίζει την Τετάρτη (26/7, 16:30, ΕΡΤ3) την Φινλανδία στη φάση των 16 του Eurobasket U18 - Υπάρχει περίπτωση αλλαγής μέρας και ώρας, καθώς προέκυψε σε στελέχη αρκετών ομάδων πρόβλημα λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

Η Σερβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει την πορεία της από τον πρώτο όμιλο της Μανίλα των Φιλιππίνων και εκεί θα αντιμετωπίσει την Κίνα, το Πουέρτο Ρίκο και το Σουδάν, ενώ η προεπιλογή του Σβέτισλαβ Πέσιτς αποτελείται από τους Αλέξα Αβράμοβιτς, Όγκνιεν Γιάραμαζ, Νίκολα Τόπιτς, Στέφαν Γιόβιτς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Βάνια Μαρίνκοβιτς, Νεμάνια Νέντοβιτς, Μάρκου Γκούντουριτς, Ούρος Τριφούνοβιτς, Όγκνιεν Ντόμπριτς, Αλέξα Ραντάνοβ, Αλεξέι Ποκουσέφσκι, Ντούσαν Μπέλατς, Ντέγιαν Νταβίντοβατς, Νίκολα Γιόβιτς, Αλεν Σμάιλαγκιτς, Φιλίπ Πετρούσεφ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Ντούσαν Ρίστιτς, Μπόρισα Σίμανιτς.