Έρχεται το σύστημα ελέγχου Hawk Eye και στο μπάσκετ: Το ΝΒΑ ενεργοποιεί τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη στο ποδόσφαιρο (vid)

Νίκολα Γιόκιτς

i

© photo by Jason Miller / Getty Images / Ideal Images

Έρχεται το σύστημα ελέγχου Hawk Eye και στο μπάσκετ: Το ΝΒΑ ενεργοποιεί τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη στο ποδόσφαιρο (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:45 - 16.03.2023 / Ανανεώθηκε: 13:58 - 16.03.2023

Στο ΝΒΑ από τη νέα σεζόν θα ενεργοποιηθεί η τεχνολογία Hawk Eye με την οποία ειδικές κάμερες παρακολουθούν αδιάκοπα την πορεία της μπάλας ως βοήθημα στις αποφάσεις των διαιτητών. Το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιείται ήδη στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της FIFA, αλλά και στα μεγάλα τουρνουά του τένις.

Σε μία σεζόν με πολλά διαιτητικά λάθη και ακόμα περισσότερα παράπονα από παίκτες, αλλά και συνολικά από ομάδες, το NBA αποφάσισε να ενεργοποιήσει ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των διαιτητών, για να μπορούν να παίρνουν πιο εύκολα αποφάσεις σε αμφισβητούμενες -δια γυμνού οφθαλμού- φάσεις. 

Κι ενώ ο Video Assistant Referee (VAR) ουσιαστικά υφίσταται στον «μαγικό πλανήτη» εδώ και 20 χρόνια, με την χρήση Instant Reply από το 2002, πλέον η τεχνολογία Hawk Εye δίνει καινούργιες δυνατότητες, νέες προοπτικές και θα ενεργοποιηθεί από τη νέα σεζόν. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για μία εγκατάσταση πολλαπλών καμερών που έχουν ως μόνη, αλλά αδιάκοπη αρμοδιότητα, να παρακολουθούν τη μπάλα. Στο ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ήδη στις διοργανώσεις της FIFA και μία βασική χρήση της είναι ο έλεγχος για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Το ίδιο ισχύει και στο τένις, όπου σε όλα τα μεγάλα τουρνουά το Eye Hawk βρίσκεται στη διάθεση του διαιτητή σε περίπτωση οριακής φάσης, για να αποφασίσει αν η μπάλα είναι εντός ή εκτός ορίων. 

Το ίδιο θα ισχύει και από τη σεζόν 2023-24 στο ΝΒΑ, που μάλιστα υπέγραψε πολυετή συμφωνία με τη Sony, αγόρασε το δικό της λογισμικά και θα εγκαταστήσει τα συστήματα της ιαπωνική εταιρείας σε όλα τα γήπεδα των ομάδων. 

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχουν δημιουργηθεί αρκετές αμφισβητούμενες φάσεις και έχουν υπάρξει κατοχύρωση αποφάσεων που μετέπειτα αποδείχθηκαν λανθασμένες. Όπως για παράδειγμα στο ματς των Σέλτικς με τους Λέικερς, όταν ο Τζέισον Τέιτουμ έκανε ξεκάθαρο φάουλ στον ΛεΜπρόν Τζέιμς που... αγνοήθηκε και μετά τον αγώνα υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των διαιτητών που παραδεχόταν το λάθος τους. 

Για την ψυχική ηρεμία του ΛεΜπρόν, ο οποίος το είχε πάρει πολύ βαριά το συμβάν, αλλά και για όποιον δεν νιώθει δικαιοσύνη και ισονομία απέναντι στις διαιτητικές αποφάσεις, πλέον θα υπάρχει ένα επιπλέον εργαλείο για την διασφάλιση της ακόμα πιο αρμονικής διεξαγωγής των αγώνων.