Κανείς δεν δείχνει ικανός, να «σκοτώσει» το λιοντάρι

Κανείς δεν δείχνει ικανός, να «σκοτώσει» το λιοντάρι

Κώστας Τσίλης 00:11 - 12.02.2024 / Ανανεώθηκε: 01:48 - 12.02.2024

Η ΑΕΚ έχασε μόλις για έξι λεπτά στην Τούμπα, την ευκαιρία να γίνει το απόλυτο φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά αυτό που και πάλι έδειξε και έχει τεράστια αξία, είναι πως κανείς ανταγωνιστής δεν έχει βρει τρόπο να την κερδίσει. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Στον ΠΑΟΚ ειδικώς αλλά και γενικώς σ’ όλους όσους προσβλέπουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήταν πολύ ξεκάθαρο πριν ξεκινήσει αυτό το ματς στην Τούμπα, πως αν η ΑΕΚ περνούσε με νίκη και έπαιρνε κεφάλι στην κούρσα, μετά δεν θα πιανόταν. Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Και μεταξύ μας, καθόλου άδικα, διότι μιλάμε για την εν ενεργεία πρωταθλήτρια, την νταμπλούχο του Αλμέιδα, που έχει πλέον μόλις ένα ματς κάθε Κυριακή και ολόκληρη εβδομάδα να δουλεύει όπως πρέπει.

Αυτό λοιπόν που έχασε η ΑΕΚ στο παιχνίδι της Τούμπας και το έχασε μόλις για έξι λεπτά, ήταν να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι είχαν στο μυαλό τους ήδη πριν ξεκινήσει το ματς. Να φύγει από την Θεσσαλονίκη με τους τρεις βαθμούς και να γίνει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Παρότι πρακτικά αυτό, προφανώς και δεν είναι απολύτως ακριβές. Ειδικά από την στιγμή που οι βαθμολογικές αποστάσεις είναι τόσο κοντινές και υπάρχουν τα Play Offs.

Όμως το μήνυμα που θα έστελνε η ΑΕΚ αν κέρδιζε στην Τούμπα και αυτό που θα λάμβαναν όλοι οι ανταγωνιστές της, είναι πως αυτή την ομάδα του Αλμέιδα, δεν μπορούν να την κάνουν καλά. Αυτό το έχασε, με το γκολ που δέχθηκε στο 89’. Όπως φυσικά έχασε και την ευκαιρία να μπει σε θέση που πλέον ήδη από τώρα θα πρέπει οι άλλοι να την κυνηγάνε. Τώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε θέση που ακόμα κυνηγάει. Δεν είναι φυσικά καθόλου αμελητέο αυτό, εξ ού και ο Αλμέιδα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη.

Και πως δεν κράτησε το προβάδισμα για 6 λεπτά ακόμα...

Όλα αυτά, που δεν είναι και αμελητέα, η ΑΕΚ τα έχασε γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει για ακόμα έξι λεπτά το γκολ του Ελίασον. Και το κατάφερε αφενός γιατί πλήρωσε ακόμα μια κακή αντίδρασή της σε στατική φάση στην φετινή σεζόν. Θυμίζω πως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια δέχθηκε δυο γκολ από φάουλ έξω από την περιοχή περίπου από το ίδιο σημείο που εκτελέστηκε και το μοιραίο φάουλ στην Τούμπα.

Αφετέρου διότι σε ένα σημαντικό κομμάτι του δεύτερου ημιχρόνου, η ΑΕΚ στριμώχτηκε αρκετά από τον ΠΑΟΚ. Στριμώχτηκε γιατί, κυρίως με τον Κάλενς, έδωσε πολλά εύκολα φάουλ πέριξ της περιοχής και ως εκ τούτου υποχρεώθηκε να αμύνεται σε στατικές φάσεις. Στριμώχτηκε επίσης διότι έχασε σχεδόν κατά κράτος την μάχη στην μεσαία γραμμή. Είχε βλέπετε την ατυχία ο Αλμέιδα, σ’ ένα βράδυ που έκανε σούπερ ματς ο Πινέδα, να είναι κάτω του μετρίου ο Γιόνσον. Και να μην έχει καν τον Σιμάνσκι διαθέσιμο για να κάνει αλλαγή και να αλλάξει τις ισορροπίες στο κέντρο που είχα χαθεί εντελώς.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κρατήσει για ακόμα έξι λεπτά το προβάδισμα που είχε πάρει. Και για να είμαστε και δίκαιοι, η ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι πως αυτό το γκολ που ήρθε στο 89’ από ένα φάουλ που έκανε δώρο ο Κάλενς και από ένα τακτικό λάθος του Ζίνι που κράτησε να μην βγουν οφσαιντ όλοι οι επιτιθέμενοι του ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να είχε έρθει νωρίτερα. Στην φάση του Ντεσπότοφ. Αλλά να είναι καλά το δοκάρι και η γρήγορη σκέψη του Στάνκοβιτς που αμέσως τράβηξε το σώμα του για να μην κτυπήσει πάνω του η μπάλα και πάει στα δίχτυα.

Επειδή πρόλαβα μετά το ματς να ακούσω και να διαβάσω μπόλικα για τις αλλαγές που έκανε ο Αλμέιδα. Κυρίως για το γεγονός πως έβγαλε τον Γκαρσία και μετά τον Τσούμπερ αλλά και επειδή έστειλε τον Πινέδα δεξί μπακ. Ήταν ηλίου φαεινότερο πως κανένας από τους δυο, δεν είχε ανάσες για να συνεχίσει και ήθελε φρέσκα πόδια. Ενώ οι αλλαγές κυρίως του Μάνταλου αλλά και του Λιούμπισιτς και ήταν απολύτως ποδοσφαιρικά λογικές αλλά και έδωσαν σημαντικές βοήθειες. Όσο το κέντρο, είχε χαθεί πολύ πριν ο Πινέδα πάει στο δεξί άκρο. Και μην σας πω ότι άρχισε να ισιώνει ξανά όταν μπήκε ο Μάνταλος και ο Λιούμπισιτς. 

Μοναδική αήττητη στα ντέρμπι και με τους πιο πολλούς βαθμούς

Για να είμαστε ξεκάθαροι. Η εικόνα του παιχνιδιού συνολικά, ακόμα και οι γλώσσα των αριθμών με τις απολύτως ισορροπημένες τελικές, λένε πως το αποτέλεσμα της ισοπαλίας ήταν δίκαιο. Εννοείται πως όταν φτάνεις στο 89’ και κερδίζεις μέσα στην Τούμπα, σου μένει ένα δάγκωμα στα χείλη, που δεν κράτησες ακόμα έξι λεπτά μέχρι το 95’ και να φύγεις με τους τρεις βαθμούς. Όπως και εννοείται πως ο Αλμέιδα θα βασανίσει πολύ το κεφάλι του μετά απ’ αυτό το ματς, για να βρει λύσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία στις στατικές φάσεις.

Όμως υπάρχει και μια μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως με το παιχνίδι στην Τούμπα, ολοκληρώθηκαν τα ματς που είχε να δώσει για φέτος η ΑΕΚ με τις ομάδες που φιλοδοξούν να τις πάρουν το πρωτάθλημα. Τον έκλεισε αυτόν τον κύκλο αήττητη. Η μοναδική που είναι αήττητη. Με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Λένε πως για να γίνεις βασιλιάς της ζούγκλας, πρέπει να «σκοτώσεις» το λιοντάρι. Κανείς λοιπόν δεν έχει δείξει μέχρι τώρα, πως μπορούσε να σκοτώσει το λιοντάρι.

Το πλησίασε περισσότερο απ’ όλους ο Παναθηναϊκός στην Φιλαδέλφεια. Αλλά όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά στο τέλος παραλίγο και να τον φάει το… λιοντάρι, με το άχαστο που έχασε ο Αραούχο. Ο Ολυμπιακός στα δυο ματς ούτε καν πλησίασε και το μόνο που πέτυχε, ήταν να μην… φαγωθεί στη Φιλαδέλφεια. Ενώ ο ΠΑΟΚ τώρα στην Τούμπα, στο τελευταίο λεπτό γλίτωσε από το… φάγωμα. Και επίσης σ' ένα ακόμα παιχνίδι, που δεν ήταν και το καλύτερο της, η ΑΕΚ του Αλμέιδα, ματσάρισε πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά όλα τα ατού του ΠΑΟΚ. Κάτι που αντίστροφα και πάλι δεν έγινε. 

Όλο αυτό, επειδή προφανώς και δεν προκύπτει τυχαία και περνάει μέσα από τι είναι και τι μπορεί να κάνει κάθε ομάδα, θα παίξει τεράστιο ρόλο στην διαδικασία των Play Offs. Εκεί θα μπουν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα οι ομάδες, που ήδη στα παιχνίδια απέναντι τους η ΑΕΚ είναι αήττητη και έχει μαζέψει και τους περισσότερους βαθμούς. Και όπως έλεγε και ο Αλμέιδα στην αρχή της σεζόν, αν δεν το σκοτώσεις το λιοντάρι όταν μπορείς, μετά θα γυρίσει και θα σε φάει.

Και κάτι τελευταίο. Στα δυο προηγούμενα ντέρμπι μέσα στον Γενάρη, ο Αλμέιδα έπαιξε με τον Ρότα αριστερό μπακ. Για να προστατεύσει τον Πήλιο. Το σκέφτηκε και για την Τούμπα αλλά τελικά αποφάσισε πως πλέον ο Πήλιος είναι έτοιμος να σηκώσει το βάρος της θέσης και σε ματς ντέρμπι. Και δικαιώθηκε ο Αλμέιδα 100%. Για πολλοστή φορά.