Για τον Τερζή είναι πρόκληση, ευχή και κατάρα μαζί

Τόλης Τερζής

i

© Intime

Για τον Τερζή είναι πρόκληση, ευχή και κατάρα μαζί

Αλέξης Σαββόπουλος 15:40 - 27.05.2023 / Ανανεώθηκε: 15:44 - 27.05.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του ο Τόλης Τερζής και τι μπορεί να σημαίνει τόσο για τον ίδιο όσο και για το club.

Η παραμονή του Τόλη Τερζή στον πάγκο του Άρη για την επόμενη αγωνιστική περίοδο ήταν κάτι σαν χρονικό, όχι προαναγγελθέντος θανάτου αλλά γάμου. Για λόγους που ανέλυσε ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου και που προφανώς ταυτίζονται με τα κριτήρια που είχε στο μυαλό του και ο Θόδωρος Καρυπίδης, επιλέχθηκε ως ο κατάλληλος να φτιάξει τον Άρη της επόμενης σεζόν.

Αυτό πλέον κρίθηκε, έστω και αν στο άκουσμα της είδησης, η υποδοχή που της επιφυλάχθηκε ήταν το… λιγότερο χλιαρή γιατί καταγράφηκαν-είναι η αλήθεια- και πιο ακραίες αντιδράσεις.

Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του έλληνα τεχνικού. Για τον Τερζή είναι αυτό που λέμε, ευκαιρία ζωής. Τέτοιες δεν σου παρουσιάζονται κάθε μέρα. Για την ακρίβεια, 1-2 φορές στη δύσκολη ζωή των προπονητών. Απεκδυόμενος την ταμπέλα του μόνιμα υπηρεσιακού, φορτώθηκε στο επόμενο κιόλας λεπτό της ανακοίνωσης παραμονής του, τις ευθύνες και το βάρος που κουβαλάει η θέση του προπονητή στον Άρη. Κοινώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και μπαίνει στο μάτι της κριτικής για την εικόνα που θα έχει η ομάδα του, από το πρώτο κιόλας φιλικό. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει.

Η πρώτη πρόκληση δεν θα αργήσει. Είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια τέλη Ιουλίου και η υποχρέωση πρόκρισης αφού, πάλι δια στόματος Παλίκουτσα, ο στόχος που έθεσε το club είναι φέτος να προχωρήσει λίγο παραπέρα στο Conference League, και γιατί όχι να προσπαθήσει να μπει στους ομίλους. Κάτι πολύ δύσκολο, για να είμαστε ειλικρινείς. Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις κληρώσεις, στην ταχύτητα, την ευελιξία και στο ποσοστό επιτυχίας που θα έχει το club στις αρκετές προσθήκες που θα κάνει.

Ο Τερζής έχει και ένα θεωρητικό μπόνους. Τον μεταγραφικό σχεδιασμό φέτος, μετά από τρία χρόνια, θα τον… τρέξει ένας τεχνικός διευθυντής περιορίζοντας την πολυφωνία του μοντέλου δίχως τεχνικό διευθυντή. Θα μπορεί άνα πάσα στιγμή να ανατρέξει σε αυτόν, να ακουμπήσει πάνω του, να ζητήσει πράγματα και φυσικά να κριθεί από αυτόν. Για να το προεκτείνουμε θα κριθούν αμφότεροι…

Όσοι γνωρίζουν τον Τερζή σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι θα δουλέψει 24 ώρες το 24ωρο. Αφενός γιατί αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πρόκλησης για τον ίδιο και αφετέρου το κόστος που θα έχει μια αποτυχία. Δεν θα του φτάσουν όμως μόνο οι αμέτρητες εργατοώρες που είναι βέβαιο ότι θα σπαταλήσει. Ο Άρης είναι μεγάλο και δύσκολο καράβι. Μια στραβοτιμονιά αρκεί για τον στείλει στα… βράχια, ειδικά όταν οι περισσότεροι τον περιμένουν στη γωνία. Θα χρειαστεί προσωπικότητα, πυγμή, διπλωματία στη διαχείριση καταστάσεων και ένα δυνατό τιμ δίπλα του για τον απαιτητικό όγκο δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί.

Όποιος φοβάται όμως πέφτει και κοιμάται. Ιδού η Ρόδος ιδού και το… πήδημα για τον Έλληνα τεχνικό. Μια επιτυχία στον Άρη θα του ανοίξει άλλους δρόμους στην προπονητική του καριέρα.

Μια αποτυχία από την άλλη θα οδηγήσει σε αχαρτογράφητα ύδατα ολόκληρο το club, σε μια έντονη και πιθανολογώ ακραία αμφισβήτηση των πάντων, ρόλων, προσώπων, προθέσεων, από την οποία δύσκολα θα διασωθεί και ο τεχνικός διευθυντής, αλλά αυτό θα φαντάζει τότε το λιγότερο τότε. Ας μην κακομελετάμε όμως. Το εγχείρημα πρέπει να πετύχει διότι πολύ απλά δεν γίνεται να αποτύχει, δεν διαφαίνεται δυστυχώς τρόπος και οδός διαχείρισης της οποιας αποτυχίας. 

Ας αντιληφθούν άπαντες το βάρος που τους αναλογεί και με σύνεση αλλα και... φόβο φωνής λαού και οργής Θεού, ας κάνουν τα βήματα που πρέπει.