Η κούρσα για δύο και η αντοχή στην Ευρώπη

Ο Λιβάι Γκαρσία σε μονομαχία με τον Πέρεθ.

i

©intime

Η κούρσα για δύο και η αντοχή στην Ευρώπη

Γιώργος Σακελλαρίου 21:35 - 05.08.2023 / Ανανεώθηκε: 21:49 - 05.08.2023

Η νταμπλούχος ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός δείχνουν να είναι ένα βήμα μπροστά για τη μάχη του τίτλου κι έχουν ενισχυθεί για να αντέξουν στον μαραθώνιο και την Ευρώπη.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός αναμφίβολα είναι οι ομάδες που έως τώρα έχουν ενισχυθεί περισσότερο από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ.

Η Ένωση και το «τριφύλλι» πάλεψαν την περασμένη σεζόν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για τον τίτλο και στη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζουν και πάλι τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την ερχόμενη περίοδο. Η ΑΕΚ είχε μία στρωμένη ομάδα, με νέα έδρα. Όλοι διαπίστωσαν τη δυναμική που προσθέτει ένα σύγχρονο και γεμάτο γήπεδο σε μία ομάδα. Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, το περιμένει…

Η ΑΕΚ, ειδικά μετά και το Κύπελλο, όπου το κατέκτησε με παίκτη λιγότερο από το ξεκίνημα κόντρα στον ΠΑΟΚ, έχει τεράστια αυτοπεποίθηση. Είναι εύκολα αντιληπτό αυτό στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό. Η νταμπλούχος, παράλληλα, κατάφερε να κρατήσει τον Πινέδα. Τον αγόρασε μάλιστα, ενώ δεν έχασε τον Λιβάι Γκαρσία. Ο τελευταίος ανανέωσε για πολλά χρόνια και θα βρίσκεται στην ΑΕΚ, εκτός κι αν έρθει μέσα στον μήνα κάποια εξωπραγματική πρόταση. 

Στο καλό υλικό που είχε η πρωταθλήτρια, αφού κράτησε τα δύο ατού της, πρόσθεσε τον Πιζάρο και τον Πόνσε. Ο Μεξικανός μεσοεπιθετικός είναι εξαιρετικός τεχνίτης και μένει να φανεί αν θα δέσει τακτικά σ’ αυτό που θέλει ο Ματίας Αλμέιδα. Αυτός τον επέλεξε άλλωστε. Τον Αργεντινό Πόνσε τον γνωρίζουν οι Έλληνες φίλαθλοι και ασφαλώς αν βρει τρόπο να τον ταιριάξει ο προπονητής της ΑΕΚ, είναι ένα δίδυμο που στο ελληνικό πρωτάθλημα θα προκαλεί τρόμο σε κάθε άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του, σε μία ομάδα, που ήταν συμπαγής και δεν δεχόταν εύκολα γκολ, πρόσθεσε δύο ικανούς αμυντικούς. Τον διεθνή Κροάτη Γεντβάι και τον διεθνή Αμερικανό Πάλμερ-Μπράουν. Αναμφίβολα, στα μετόπισθεν έχει ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός. Στα χαφ έφερε τον Βιλένα, ο οποίος έχει εξαιρετικό βιογραφικό. Έμπειρος και με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Στην καλύτερη ηλικία της καριέρας του, ο 28χρονος Βιλένα όταν βρεθεί στο 100%, ασφαλώς θα έχει ηγετικό ρόλο στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Σέρβος τεχνικός, ωστόσο, έχει ήδη έναν ηγέτη στην ομάδα του. Τον Φίλιπ Τζούρισιτς, ο οποίος ήταν καθοριστικός στην πρόκριση επί της Ντνίπρο, με το γκολ για το 0-2 στο πρώτο ματς και με την ασίστ στη Λεωφόρο για το 2-2, όταν η μπάλα «έκαιγε». Προσθέστε και τον έμπειρο Μλαντένοβιτς, που θα βάλει συναγωνισμό στον Χουάνκαρ και τον Ζέκα, ο οποίος μπορεί να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά είναι σημαντική η παρουσία του και στα αποδυτήρια. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε την επιστροφή του Αϊτόρ, που τόσο πολύ έλειψε στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν κι αν ήταν υγιής ενδεχομένως να είχε γραφτεί διαφορετικά η ιστορία στο πρωτάθλημα.

Όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχει τελειώσει η μεταγραφική περίοδος και οι δύο ομάδες επιχειρούν να βάλουν πινελιές. Η ΑΕΚ κυρίως στην άμυνα και ο Παναθηναϊκός στη θέση του αμυντικού μέσου και του δεξιού μπακ. Χωρίς ν’ αποκλείεται κάποια άλλη κίνηση.

Σε σχέση με την περασμένη σεζόν, όμως, υπάρχει μία τεράστια διαφορά. Η ΑΕΚ που έπαιζε σε υψηλή ένταση θα έχει Ευρώπη. Αν θα είναι Champions League, Europa League ή Conference League θα φανεί. Ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει με την πρόκριση επί της Ντνίπρο τους ομίλους του Europa League. Είναι διαφορετικό, λοιπόν, να έχεις ένα ματς την εβδομάδα κι άλλο να παίζεις Πέμπτη-Κυριακή ή Τρίτη-Τετάρτη και σαββατοκύριακο.

Γι’ αυτό και γεμίζουν το ρόστερ, ώστε να αντέξουν σε έναν μαραθώνιο. Αν και είναι νωρίς, ν’ αναφέρουμε και το εξής. Ας υποθέσουμε ότι και οι δύο παίζουν ομίλους Europa League. Έχουν τη δυνατότητα ακόμα και με την τρίτη θέση να παίξουν στο Conference. Αυτό σημαίνει περισσότερα ματς από με το νέο έτος. Όσο περισσότερο προχωράει κάποιος στην Ευρώπη, τόσο θ’ αυξάνονται τα έσοδα, οι βαθμοί στο ranking, αλλά και η κούραση. Σε μία διοργάνωση που δεν είναι και θαύμα να φτάσεις για παράδειγμα στους «16».

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Καταρχάς και οι δύο έκριναν το περασμένο πρωτάθλημα με τους βαθμούς που έκοψαν από τους δύο διεκδικητές. Οι Πειραιώτες έχουν δυναμική, δεν έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ, ενώ ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι ένα στοίχημα.

Ο ΠΑΟΚ έχει αρκετή γκρίνια, αλλά επίσης δεν έχει ολοκληρώσει το ρόστερ. Πάντα, όμως, υπάρχει πιθανότητα να χάσει κομβικούς παίκτες, όπως ο Αουγκούστο, τη στιγμή που έφυγε ο αρχηγός του ο Ίνγκασον.

Σε κάθε περίπτωση, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός τώρα δείχνουν τα φαβορί, αλλά στη διάρκεια της νέας σεζόν, η Ευρώπη θα παίξει ρόλο. Κυρίως πόση αντοχή θα έχει κάθε ομάδα και πως θα βρίσκει τρόπο να ξεπερνάει τις δύσκολες καταστάσεις που θα παρουσιαστούν.