Η ΑΕΚ παίρνει τα πάντα απ’ όλους του ρόστερ στην πιο κομβική στιγμή

Η ΑΕΚ παίρνει τα πάντα απ’ όλους του ρόστερ στην πιο κομβική στιγμή

Κώστας Τσίλης 00:55 - 27.04.2023 / Ανανεώθηκε: 00:59 - 27.04.2023

Ο Αλμέιδα στην πιο ζόρικη και πιο κρίσιμη στιγμή, παίρνει πράγματα απ' όλο το ρόστερ και έτσι η ΑΕΚ έβαλε 3 γκολ σε Ολυμπιακό, 4 σε ΠΑΟΚ μέσα σε τρεις μέρες και συνεχίζει. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η ΑΕΚ έχει κερδίσει με 3-1 τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και με 4-0 τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και για όσους το έχουν λησμονήσει, είναι η ομάδα που πέρασε μια τετραετία, που ζοριζόταν να πάρει τέτοια ματς ακόμα και μέσα σε μια ολόκληρη σεζόν. Όχι σε τρεις μέρες. Αλλά η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει κερδίσει δυο φορές τον Ολυμπιακό και πλέον τρεις φορές τον ΠΑΟΚ. Σε παιχνίδια που ήταν μακράν πιο καλή από τους αντιπάλους της.

Απλώς τώρα μιλάμε για την τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Και μιλάμε για δυο ματς τα οποία έγιναν μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών. Με την ΑΕΚ να βάζει τρία και τέσσερα γκολ. Για να μπορέσει να το πετύχει σίγουρα δεν αρκούσε μόνο η συνολική δουλειά που έχει κάνει φέτος ο Αλμέιδα. Ούτε μόνο το γεγονός πως ο Αργεντινός έβαλε στο γήπεδο με τον ΠΑΟΚ, τρεις μέρες μετά από ντέρμπι στο Φάληρο, μια ομάδα πνευματικά και σωματικά έτοιμη να κάνει πρέσινγκ πνιξίματος στον αντίπαλο.

Αυτό που επίσης χρειάστηκε η ΑΕΚ, είναι να πάρει πράγματα μέσα στα παιχνίδια, από σχεδόν όλους τους παίκτες του ρόστερ της. Δείτε τι έγινε στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Ο Γιόνσον που ουσιαστικά έκρινε το ματς, αφού πρώτα στάθηκε και στα δυο του πόδια μετά το μαρκάρισμα του Κάργα, δεν ήταν βασικός την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Είχε μπει ως αλλαγή και ως εκ τούτου ήταν τώρα φρέσκος. Μπήκε στο ματς με τον ΠΑΟΚ, έκλεψε την πρώτη φορά στο πρέσινγκ και πλάσαρε άουτ. Έκλεψε δεύτερη φορά στο πρέσινγκ έδωσε την ασίστ στον Τσούμπερ. Έκλεψε τρίτη φορά στο πρέσινγκ και κατέληξε η φάση στο κόρνερο από το οποίο σκόρερ ο Μουκουντί. Και με ασίστ του Γιόνσον.

Επίσης η ΑΕΚ πήρε το πρώτο γκολ με τον ΠΑΟΚ από τον Τσούμπερ, που έχει έρθει από τον πάγκο ως βασικός για να αντικαταστήσει τον τραυματία Αραούχο. Και ήταν το τρίτο γκολ που πετυχαίνει ο Ελβετός μέσα στα Play Offs. Μπόλικη δουλειά επίσης και στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο, έβγαλε ο Άμραμπατ, που επίσης δεν είχε παίξει βασικός πριν από τρεις μέρες στο Φάληρο. Ενώ το τέταρτο γκολ της ΑΕΚ, το πέτυχε ο Φερνάντες που ήρθε από τον πάγκο και ήταν ένα ποίημα. Αφού πρώτα είχε κάνει ένα δοκάρι και μια καλή ευκαιρία για γκολ.

Και για όλους αυτούς, δεν είναι μόνο τα στατιστικά και οι αριθμοί τους. Είναι πως είτε μπαίνουν στην ενδεκάδα, είτε έρχονται από τον πάγκο, είτε στο ένα ματς είναι αναπληρωματικοί και στο αμέσως επόμενο βασικοί, έχουν περίσσια αυτοπεποίθηση, πάθος, θέληση και τακτικό κούμπωμα στην ομάδα. Αν δει κάποιος τι έκανε η ΑΕΚ και με ποιους την περασμένη Κυριακή στο Καραϊσκάκη και τώρα στη Φιλαδέλφεια με τον ΠΑΟΚ, θα διαπιστώσει πως πήρε τα… πάντα αγωνιστικά, σχεδόν απ’ όλους τους παίκτες στο ρόστερ.

Και τώρα οι δυο τους: Η βαθμολογία της Super League πριν το Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:59 - 26.04.2023

Και τώρα οι δυο τους: Η βαθμολογία της Super League πριν το Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

Με νίκες τους οι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, επί των ΠΑΟΚ και Βόλο αντίστοιχα, συνεχίζουν να βαδίζουν από κοινού στην κορυφή της Super League και όλα θα κριθούν στον μεταξύ τους τελικό της Κυριακής. Παράλληλα, με νίκη του ο Άρης επί του Ολυμπιακού «κλείδωσε» την θέση του στα προκριματικά του Europa Conference League.

Αυτό είναι αλήθεια πως συμβαίνει καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Αλλά τώρα έχει άλλη αξία και άλλη σημασία. Η ΑΕΚ για να μπορέσει να πάρει αυτό το πρωτάθλημα, θα πρέπει να ανταπεξέλθει σ’ ένα πρόγραμμα με τέσσερα ντέρμπι σε δέκα μέρες, συν μια επίσκεψη στο Χαριλάου αμέσως μετά. Επομένως έχει τεράστια σημασία να μπορεί ο Αλμέιδα να κάνει δυο ή τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα από ματς σε ματς και να παίρνει γκολ και πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας όπως και να φέρνει παίκτες από τον πάγκο που να του αριθμούς και σημαντικές βοήθειες.

Προφανώς και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έπαιξε μεγάλο ρόλο η τόσο γρήγορη αποβολή του Κάργα. Βεβαίως είναι θαύμα πως μετά απ’ αυτό το μαρκάρισμα σηκώθηκε και στάθηκε και στα δυο του πόδια ο Δανός. Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, ανεξάρτητα από την αποβολή, ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά, πως ήταν απολύτως απροετοίμαστος, να αντιμετωπίσει το πρέσινγκ μέχρι πνιξίματος της ΑΕΚ. Παρόλο που με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η ΑΕΚ τον είχε πνίξει και τον είχε κερδίσει και στο αντίστοιχο ματς στην Φιλαδέλφεια για την κανονική περίοδο. Δεν είχε να κάνει δηλαδή με τον παίκτη λιγότερο, το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ έχασε τρεις φορές την μπάλα στην πρώτη του πάσα από τον τερματοφύλακα.

Απλώς είναι δεδομένο πως η αποβολή, έπαιξε ρόλο στο γεγονός πως η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να κάνει πολύ πιο εύκολα, διαχείριση και κατανομή των δυνάμεων της. Διότι για να ξέρουμε και τι λέμε, καθαρά αγωνιστικά, αν δεν υπήρχε το ντέρμπι της Κυριακής στην Λεωφόρο (και τρεις μέρες μετά ντέρμπι στην Φιλαδέλφεια με τον Ολυμπιακό), το σκορ μπορεί να πήγαινε πολύ πιο ψηλά από το τέσσερα. Έτσι κι αλλιώς η ΑΕΚ έβαλε τέσσερα και έχασε τουλάχιστον άλλα τόσο. Έτσι κι αλλιώς όμως, τώρα το πόσο ψηλά πήγε το σκορ, δεν είναι το πρωτεύον. Παρόλο που πάντα παίζει ρόλο η τόνωση στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Τώρα αυτό που έχει σημασία για την ΑΕΚ είναι το ματς της Κυριακής. Και όχι μόνο γιατί είναι το παιχνίδι που μπορεί να κρίνει τον τίτλο. Αλλά γιατί έτσι πορεύεται φέτος αυτό το γκρουπ που έχει φτιάξει ο Αλμέιδα, κοιτάζοντας, διαβάζοντας, μελετώντας και εκτελώντας, μόνο το επόμενο βήμα.

Και κάτι τελευταίο για να μην χάνουμε και την μπάλα. Όποιος νόμιζε πως αυτό το ματς με τον ΠΑΟΚ δεν θα ήταν πόλεμος αλλά κάτι διαφορετικό, ήταν βαθιά νυχτωμένοι. Και η απόδειξη ήταν ο τρόπος και η δύναμη που πήγε ο Κάργας πάνω στον Γιόνσον. Αν δεν είχε βρει νωρίς τα γκολ της, τέτοιο δυναμισμό και περίπου τέτοια μαρκαρίσματα θα είχε να διαχειριστεί η ΑΕΚ. Και εννοείται πως πολύ καλά θα έκανε ο ΠΑΟΚ