Οι «εύκολες» κληρώσεις θέλουν περισσότερη προσοχή

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

i

© Intime

Οι «εύκολες» κληρώσεις θέλουν περισσότερη προσοχή

Μπάμπης Τσιμπίδας 15:18 - 21.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:32 - 21.06.2023

Όταν σκεφτόμαστε πια ποιον αντίπαλο προτιμάμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καλό είναι να θυμόμαστε ότι και οι ξένοι... θέλουν σαν τρελοί να κληρωθούν με ελληνική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει το ύψιστο διακύβευμα του καλοκαιριού απέναντι στη Ντνίπρο.

Φαινομενικά μιλώντας, η τύχη ευνόησε τον Παναθηναϊκό στέλνοντας εναντίον του την ουκρανική Nτνίπρο στην κλήρωση του Β’ Προκριματικού Γύρου του Champions League. Kαι όχι τη βελγική Γκενκ η οποία είναι πιο έμπειρη και έχει μεγαλύτερη ποιότητα σαν σύνολο.

Ασφαλώς, αυτή η εκτίμηση προκύπτει από την εικόνα που είχαμε για τις δύο ομάδες στα πρωταθλήματα τους, μέχρι πριν από λίγες μέρες, και όχι από τη γνώση του πώς θα παρουσιαστούν σε ένα μήνα από τώρα. Επιπροσθέτως, στα θετικά για το Τριφύλλι, προσμετράται το γεγονός πως η Ντνίπρο δεν έχει έδρα. Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ουκρανικές ομάδες δίνουν τις διεθνείς αναμετρήσεις τους στις γειτονικές χώρες και εν προκειμένω, η προσεχής αντίπαλος του Παναθηναϊκού χρησιμοποιεί την έδρα της Κόζιτσε στη Σλοβακία. 

Εξυπακούεται πως τα περί... καλής κλήρωσης, αποδεικνύονται μόνο στο χορτάρι. Στη θεωρία, ο Παναθηναϊκός είχε καλή κλήρωση και πέρυσι με τη Σλάβια Πράγας, αλλά σε συνδυασμό και με τις κατάφωρες αδικίες από τη διαιτησία στην Τσεχία και στην Αθήνα, δεν κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση. 

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι η εξής: όπως στην Ελλάδα μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε ποιο αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό και ποιο όχι, το αντίστοιχο συμβαίνει και στο εξωτερικό. Πλέον, οι ελληνικές ομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους ξένους. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει απωλέσει τη δυναμική των προηγούμενων δεκαετιών και αυτό το μαρτυρά η χαμηλή θέση του στην κατάταξη της UEFA.

Ας μην ξεχνάμε πώς το 2003 είχαμε τρεις εκπροσώπους στους ομίλους του Champions League και από τη φετινή σεζόν, μόνο ο πρωταθλητής  θα πάρει μέρος στα προκριματικά της διοργάνωσης. Aυτή η υποβάθμιση του αθλήματος στη χώρα μας, η κατακρήμνιση στην κυριολεξία και οι άνετοι αποκλεισμοί των ελληνικών ομάδων, έχουν σαν συνέπεια, να μην έχουμε το δικαίωμα να θεωρούμε εύκολη μία κλήρωση.

Για να είμαστε ρεαλιστές, ο Παναθηναϊκός έχει χάσει το στάτους που είχε στην Ευρώπη και θα χρειαστεί να κοπιάσει πολύ για να το ανακτήσει. Από την άλλη, είναι αλήθεια πώς η κλήρωση με τη Ντνίπρο του δίνει το περιθώριο να αισιοδοξεί. Αυτά τα δύο παιχνίδια έχουνε την ύψιστη σημασία στο φετινό καλοκαίρι, γιατί με μία πρόκριση ο Παναθηναϊκός θα εξασφαλίσει μίνιμουμ τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League. Για έναν σύλλογο που έχει ξεχάσει τι σημαίνει αυτή η δυνατότητα, το κέρδος που διακυβεύεται στα ματς με την ουκρανική ομάδα είναι πολύ μεγάλο

Υ.Γ.: Ο Β’ Προκριματικός Γύρος του Champions League δεν έχει... σεντόνι και τη συνεπακόλουθη αίγλη. Όμως, μετά από χρόνια αποχής, ήταν ξεχωριστή η αίσθηση να συμμετέχει ο Παναθηναϊκός σε ένα κομμάτι της διοργάνωσης.