Προπονητής με 100 κιλά cojones…

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

i

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ/©Intime

Προπονητής με 100 κιλά cojones…

Διονύσης Βερβελές 10:12 - 19.02.2024 / Ανανεώθηκε: 10:21 - 19.02.2024

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ «ανέστησε» μια… τελειωμένη ομάδα και βάζει «φωτιά» στο πρωτάθλημα. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal…

Αν πριν λίγο καιρό έλεγε κανείς πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να επιστρέψει στο πρωτάθλημα και να είναι φαβορί για την πρόκριση στους «16» του Conference League, μάλλον θα φαινόταν για… τρελός. Τα πράγματα εδώ, όμως, έγιναν κάπως… απλά και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, γιατί υπήρξε μια σειρά γεγονότων. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την επιστροφή του στην Ελλάδα, έφερε Κοβάσεβιτς και Μεντιλίμπαρ, απομακρύνοντας παράλληλα Άλβες και Καρβαλιάλ.

Ο Ολυμπιακός όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο blog, έκανε καλές κινήσεις στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Κινήσεις που ήταν επιτακτική ανάγκη και χθες στην Τούμπα, αυτό αποτυπώθηκε περίτρανα. Ο Κάρμο ήταν στυλοβάτης στην άμυνα, Όρτα και Τσικίνιο εξαιρετικοί στη μεσαία γραμμή, σκόραρε και ο Ναβάρο. Τέσσερις από τους οχτώ που ήρθαν παρακαλώ.

Η μεγαλύτερή του, όμως, κίνηση, είναι η πρόσληψη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην τεχνική ηγεσία. Ο Βάσκος προπονητής, είδε την ομάδα στο 4-0 με τον ΟΦΗ και αποδείχθηκε μάγκας, γιατί ανέλαβε στα δύσκολα. Επικράτησε 1-0 της Φερεντσβάρος, με ρεσιτάλ από τον πάγκο και τώρα την Πέμπτη θα πάει στη Βουδαπέστη για δύο αποτελέσματα. Ισοπαλία ή νίκη, τον φέρνουν στον επόμενο γύρο.

Το πιο κομβικό από όλα, όμως, ήταν το ματς της Τούμπας. Ο Ολυμπιακός χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να… τελειώσει από το πρωτάθλημα, να γίνει ο κομπάρσος των πλέι οφ. Για να το καταλάβετε, σε περίπτωση ήττας θα ήταν στο -10 από τον ΠΑΟΚ, στο -8 από την ΑΕΚ και στο -7 από τον Παναθηναϊκό. Κοινώς, του… χρόνου με αγάπη.

Αυτή την ανάγκη για τη νίκη έτσι, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, κατάφερε να τη μετατρέψει σε απαίτηση νίκης στους παίκτες του. Ο Ολυμπιακός μπήκε για να ανοίξει το σκορ, να πάρει το τρίποντο. Το έκανε μία φορά με τον Ναβάρο. Με φάουλ που δεν καταλογίστηκε στον Ροντινέι, η διαιτησία έφερε το ματς στα ίσα, αλλά ο Ποντένσε είχε τη λύση. Με γκολάρα αρχικά για το 1-2 και ασίστ στον Ελ Κααμπί για το 1-3. Και μέσα και στο 1-4 του Μαροκινού φορ.

Ο Μεντιλίμπαρ έκανε κάτι που μοιάζει με θαύμα και για να το πετύχει αυτό, θέλει 100 κιλά cojones. Διάβασε την ομάδα, πριν την αναλάβει. Εστίασε στις αδυναμίες της και κοίταξε πως θα τις κρύψει, πως θα βγάλει άλλα στοιχεία για να τις υπερκαλύψει αν θέλετε. Και το θέμα είναι πως αυτός ο τύπος, που την Πέμπτη τον είδαμε με κοντομάνικο και χθες με πουκάμισο αλλά πάντα με το σήμα του Ολυμπιακού πάνω, κατάφερε να κάνει και διαχείριση. Δεν έπαιξε λεπτό με την Φερεντσβάρος ο Τσικίνιο και χθες, μαζί με τον Όρτα και τον Έσε, έκαναν το πιο γεμάτο παιχνίδι μεσαίας γραμμής φέτος για τον Ολυμπιακό. Άφησε στην Αθήνα τον Αλεξανδρόπουλο με τον Ντόη και στήριξε τον Μπιανκόν που την Πέμπτη δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Όπως το ίδιο έκανε και με τον Ναβάρο.

Πήρε τις ανάσες του ο Μασούρας, όπως και ο Ελ Κααμπί που μπήκαν αλλαγή, γενικά ένα απίστευτο μοίρασμα χρόνου. Το γεγονός ότι σταθεροί παραμένουν οι Πασχαλάκης, Κάρμο, Ροντινέι, Ορτέγκα, δείχνει πως θέλει να «χτίσει» με μια σταθερά την άμυνα και θα τους δώσει ανάσες από την επόμενη αγωνιστική κιόλας.

Ο Ολυμπιακός με την εμφατική του νίκη στην Τούμπα, με το επιβλητικό 4-1, μείωσε στο -5 από την ΑΕΚ και στο -4 από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Και όλα αυτά, εν αναμονή της απόφασης του CAS. Εκεί που κέρδος θα είναι να επιστραφεί ακόμη και ο βαθμός που έχει αφαιρεθεί από την ομάδα…

https://www.youtube.com/watch?v=W12Ql07Ms_4

Το σίγουρο είναι πως η ομάδα του Μεντιλίμπαρ μετά το χθεσινοβραδυνό, άγχωσε τους από πάνω. Βλέπουν πλέον μια άλλη κατάσταση, έναν άλλον Ολυμπιακό που θα παλέψει για όλα. Που ναι, είναι πιο πίσω, αλλά με αυτή την εικόνα, δείχνει ικανός για όλα και τη μεγάλη επιστροφή. Και δεδομένα θα έπρεπε να είναι και σε άλλη μοίρα ο Ολυμπιακός… Γιατί;

Έχει χάσει ένα ματς στα χαρτιά, με τη γνωστή ιστορία με τον Χουανκάρ. Γιατί τον λήστεψαν στο Βόλο με το 2-2 και γιατί το ίδιο έγινε και με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Ακυρώθηκε γκολ του Μασούρα, δεν δόθηκε πέναλτι στον Ναβάρο, κάντε τις προσθαφαιρέσεις και θα βλέπατε ακριβώς τη βαθμολογία. Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύω πως ο Ολυμπιακός και… σπαθιά να καταπιεί, δεν θα μπορέσει να τερματίσει πρώτος. Δεν θα τον αφήσουν, δεν γίνεται. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από το VAR χθες στην Τούμπα το 1-1, τα δείχνει όλα…

Για να επιστρέψω στον Μεντιλίμπαρ, είναι άξιο θαυμασμού πως κατάφερε να ενεργοποιήσει παίκτες που έδειχναν… αλλού μέχρι πριν λίγες ημέρες. Ο πεσμένος ψυχολογικά Φορτούνης δείχνει διαφορετικός, ο Ποντένσε δε, άνοιξε την κουβέντα απόκτησης από τους Γουλβς το καλοκαίρι. Αυτός ο προπονητής, που υπενθυμίζω είναι ο τελευταίος κάτοχος του Europa League, θέλει να αξιοποιήσει το ρόστερ όλο, δεν δείχνει εμμονές και κάνει ήδη διαχείριση. Κυρίως, όμως, με την προσωπικότητά του, κερδίζει άπαντες. Και αυτό, αποτυπώνεται στα πρόσωπα των παικτών, στις δηλώσεις, σε όλα.

Προφανώς και η συνέχεια για τον Ολυμπιακό θα πάει βήμα-βήμα. Και ο Μεντιλίμπαρ ξέρει πως η πρόκριση το βράδυ της Πέμπτης, μπορεί να δώσει περισσότερα φτερά, καλύτερη ψυχολογία στους παίκτες του. Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρουν πως 7 και 14 Μάρτη, θα έχουν δύο ακόμη ματς πρόκληση όλοι μαζί. Γιατί μπορεί το έργο να στράβωσε για τα καλά, αλλά αυτός ο προπονητής που δεν έχει facebook, που δεν κοιτάζει για like στο Instagram, ασχολείται μόνο με τη δουλειά του. Και είμαι σίγουρος πως αυτό θα κάνει από σήμερα. Ο κόσμος θα πάει χαμογελαστός στη δουλειά του, για καφέ, θα πειράξει τους φίλους του, αλλά αυτός ο στρατηγός θα έχει μπροστά του το πλάνο πρόκρισης με την Φερεντσβάρος. Αυτό τον «καίει», δεδομένα…

Κλείνοντας, νομίζω πως είναι μεγάλη υπόθεση για τον Ολυμπιακό σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, να έχει Μεντιλίμπαρ και Μπαρτζώκα για προπονητές. Αμφότεροι ικανότατοι, υψηλού επιπέδου και το δείχνουν. Και αν ο πρώτος έχει μόλις δύο ματς, ο Έλληνας τεχνικός απέδειξε και χθες στην Κρήτη, πως εύκολο είναι να τον χλευάσεις, αλλά πολύ δύσκολο να τον νικήσεις.

Επιτέλους μια μεγάλη βραδιά για Ολυμπιακούς, μια Δευτέρα που ξημέρωσε με το χαμόγελο… Καλή εβδομάδα σε όλους και μην ξεχνάτε, υγεία να έχουμε και προχωράμε…