Δύο «μαθήματα» μέσω Άγιαξ

Παίκτες Ολυμπιακού και Άγιαξ

i

© Intime & Google

Δύο «μαθήματα» μέσω Άγιαξ

Διονύσης Βερβελές 19:53 - 28.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:06 - 28.05.2023

Ο προπονητής που ήρθε και μίλησε και ένα άλλο… σοκ. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει για τον Ολυμπιακό και την επόμενη ημέρα, πηγαίνοντας… Ολλανδία.

Στον Ολυμπιακό άπαντες βρίσκονται σε αναμονή για το θέμα του προπονητή. Ο Αντόνιο Κορδόν ήρθε, συμφώνησε με τους «ερυθρόλευκους» για τεχνικός διευθυντής και έχει ήδη πιάσει δουλειά. Έχει ρίξει το βάρος στο κεφάλαιο προπονητή, δεδομένα φτιάχνει λίστα και με παίκτες. Το ένα άλλωστε, θα διαδεχθεί το άλλο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η συμφωνία του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Κορδόν αυτή τη στιγμή, έχει φέρει την απόλυτη ηρεμία στις τάξεις των «ερυθρολεύκων». Κάντε εικόνα πως θα ήταν τα πράγματα στα social media, δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο επόμενος προπονητής! Το… έλα να δεις θα γινόταν, αλλά η συμφωνία με τον Κορδόν, έναν νορμάλ οπαδό τον ηρεμεί, γιατί βλέπει μία λογική και μία σειρά. Αυτός θα το «τρέξει».

Σε αρκετά άρθρα μας εδώ στο SPORTAL, είχαμε αναφερθεί στο χρονικό σημείο για τον νέο προπονητή και την επόμενη ημέρα. Όπως και γιατί περίμεναν στον Ολυμπιακό την έκβαση του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας. Πόση ανάσα και χρόνο τους δίνει το γεγονός πως πιθανότατα θα αρχίσουν τα επίσημα ματς στις 10 Αυγούστου. Άλλη… κατάσταση, όταν το άγχος το «παντρευόσουν» Ιούλη μήνα και ήξερες πως δεν έχεις και πολλά «κανονάκια» για να… κάψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή σεζόν που ο αποκλεισμός σοκ από την Μακάμπι, έφερε τα πάνω κάτω. Με αποτέλεσμα, μια χρονιά δοκιμασίας.

Πάμε λίγο… Ολλανδία τώρα, για να καταλάβουμε κάποια μηνύματα. Προφανώς και η αποτυχία υπάρχει στο ποδόσφαιρο, δεν είσαι μονίμως στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός δεν θα πάει μόνος του στο Europa League. Εκεί οδηγείται και ο Άγιαξ, ένας σύλλογος που έχει καταφέρει τόσα πολλά. Είχαν τόσα… κοινά οι πορείες των δύο ομάδων. Σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών ο Άγιαξ έκλεισε με 20 νίκες, 9 ισοπαλίες και 5 ήττες. Σε πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών, ο Ολυμπιακός είχε 21 νίκες, 10 ισοπαλίες και 5 ήττες. Μία νίκη και μία ισοπαλία δηλαδή παραπάνω, στα δύο περισσότερα ματς.

Από τον Άγιαξ στη διάρκεια της σεζόν, πέρασε κι ένας προπονητής που «χρεώθηκε» πολλά. Ο Άλφρεντ Σρούντερ ανέλαβε Ιούλη του 2022 και τέλη Ιανουαρίου του 2023, αποτέλεσε παρελθόν. Ο Ολλανδός κόουτς, στα 50 του χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και φυσικά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αντάλλαξαν απόψεις, προφανώς και πάνω στην κουβέντα κάτι δεν «κόλλησε». Τότε είχε μεταφερθεί πως από τον Ολυμπιακό του προτάθηκε να καθίσει άμεσα στον πάγκο της ομάδας. Για να είμαι ειλικρινής, περισσότερο μου έμοιαζε με ένα μήνυμα του στυλ, «συγνώμη, αλλά δεν θα πάρουμε…». Κάτι δεν τους κέρδισε και επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός παραδέχθηκε τη συνάντηση μαζί του, διέψευσε, όμως, τα περί συμφωνίας. 

Ο Σρούντερ έκανε τη… γύρα του και τελικά, τα βρήκε με την Αλ Αΐν, την ομάδα που ήταν προπονητής μέχρι πριν λίγο καιρό ο Ρεμπρόφ, ένας άλλος στόχος του Ολυμπιακού. Στα 50 του ο Σρούντερ επιλέγει ένα άλλο δρόμο, κόντρα σε διάφορους που τον ήθελαν να πηγαίνει ακόμη και στην Αγγλία. Εκεί που θα πήγαινε (είχε μιλήσει με την Χαλ του Ατζούν) και ο Μαρτίνς, για να καταλήξει τελικά στην Αλ Γκαράφα.

Που θέλω να καταλήξω; Ο Ολυμπιακός και από αυτά, «μαθήματα» παίρνει. Δοκιμάστηκε, πήγε στο Europa League. Θα ψάξει την επανεκκίνησή του, όπως και ο μεγάλος και ιστορικός Άγιαξ. Δεν θα μείνει έτσι. Ψάχνει, όμως και τον προπονητή που θα τον εμπνεύσει. Κι εδώ, μετρούν πολλά. Η προοπτική, να εμπνεύσει τον κόουτς το πρότζεκτ. Όταν βλέπεις νεαρούς σχετικά προπονητές να επιλέγουν το δρόμο των μεγάλων συμβολαίων, καταλαβαίνεις και άλλα. Και ο Ολυμπιακός στην παρούσα φάση, έχει ένα δρόμο. Να βρει έναν προπονητή που θα δουλέψει με την ομάδα, που θα κάνει τα πάντα για να τον επαναφέρει στο δρόμο της κορυφής του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και να κάνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερό του στοίχημα, όμως, θα είναι να τον ξανακάνει ΟΜΑΔΑ. Να έχει μια σταθερή άποψη και στυλ παιχνιδιού, αυτό να περάσει στον κόσμο που θα κληθεί να γεμίσει το Καραϊσκάκη.

Γι’ αυτό και αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση, έχοντας ως «όπλο» και τις επαφές του Κορδόν. Για μένα, όμως, είναι βασικό ο προπονητής να εμπνευστεί για την επόμενη ημέρα και να εμπνέει από την πλευρά του. Το εύκολο είναι να τα… σκάσεις και να φέρεις έναν προπονητή. Το θέμα είναι η σχέση, όμως, να τον πιστεύεις πραγματικά και να πιστεύει σε ένα άλλο πρότζεκτ. Όχι να πάμε… δύο χρόνια, να πάρουμε δύο… φράγκα και έχει ο Θεός!