Ολυμπιακός: Η πιο… τρελή χρονιά της σύγχρονης ιστορίας του!
i

©intime

Ολυμπιακός: Η πιο… τρελή χρονιά της σύγχρονης ιστορίας του!

Διονύσης Βερβελές 18:53 - 19.04.2024 / Ανανεώθηκε: 18:54 - 19.04.2024

Ο Διονύσης Βερβελές στο blog του στο Sportal, αναλύει την πρόκριση έπος και τη διαδρομή για τον τελικό του Conference μέσω της… «ερυθρόλευκης» τρέλας!

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία στην Κωνσταντινούπολη! Προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League και έμεινε πλέον ένα ταξίδι, στο Μπέρμιγχαμ. Όλα τα άλλα μετά, μπορούν να γίνουν εντός συνόρων. Με τη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη και τον τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όταν άρχιζε αυτή η χρονιά, οι βλέψεις ήταν μεγάλες. Ο Ολυμπιακός έφερνε τον Αντόνιο Κορδόν για αθλητικό διευθυντή και τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ για τον πάγκο του. Δεν προχώρησε το σκηνικό, άλλαξαν όλα και ανέλαβε ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Ο Πορτογάλος προπονητής, έκανε ένα καλό στον Ολυμπιακό. Δούλεψε μαζί με την ομάδα καλούς παίκτες. Κι εκεί, ήταν ένα μεγάλο μυστικό της υπόλοιπης πορείας.

Κακά τα ψέματα, όσο ο Ολυμπιακός δεν βρίσκει σταθερότητα και μεγάλες νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα μένει πίσω. Τέταρτος για την ώρα. Στην Ευρώπη, όμως, αυτό που έχει κάνει, μοιάζει με θαύμα. Έφτασε στο σημείο να παίζει την πρόκριση στο Conference League σε… τελικό με την Μπάτσκα Τόπολα.

Το στοίχημα, ήταν μεγάλο, αλλά τα κατάφερε. Μέχρι να παίξει, όμως με την Φερεντσβάρος, έγινε η κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα. Στον πάγκο του κάθισε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος τεχνικός, έφερε έναν άλλον αέρα και βασικά την πίστη. Σε αυτή την «τρελή» χρονιά για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είχε ζήσει ένα εφιαλτικό βράδυ στο Φράιμπουργκ με ήττα 5-0. Ο Μεντιλίμπαρ, έφερε στην ομάδα την πίστη. Αυτό έλεγε από την πρώτη ημέρα στους παίκτες του. Ότι πρέπει να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να συγκεντρωθούν και να διεκδικήσουν το όνειρο. Και είχε λόγο να το πει. Ήρθε με την αύρα της κατάκτησης του Europa League με τη Σεβίλλη

Τον Ιανουάριο, δείγμα της απογοήτευσης που υπήρχε, έγιναν αλλαγές στο ρόστερ. Έφυγαν παίκτες που είχαν θέση στο ρόστερ της Ευρώπης, όπως οι Φρέιρε, Πορόζο, Σολμπάκεν, Σκάρπα. Η ομάδα μπορούσε να κάνει μόλις τρεις προσθήκες κι ευτυχώς που έμειναν κάποιοι που έδειχναν… τελειωμένοι. Και όχι μόνο δεν ήταν, αλλά κατάφεραν να βάλουν κι αυτοί την πινελιά τους, στην πορεία του Ολυμπιακού και τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε. Ο Γιόβετιτς στο Καραϊσκάκη σκόραρε, ο Ιμπόρα στην Τουρκία έδωσε αυτό που έλειπε! Και παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να μην είναι εδώ…

Ο Μεντιλίμπαρ, «ζύγισε» καλά τα ματς με την Φερεντσβάρος. Δύο νίκες με 1-0 και πρόκριση, για να αντιμετωπίσει μετά την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το βράδυ που πήγαν όλα στραβά με το 1-4 στο Καραϊσκάκη και το 1-6 στη Σερβία, στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα! Μια επική βραδιά για τον Ολυμπιακό που έγραψε ιστορία, αλλά υπήρχε και συνέχεια.

Αυτή, δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το 3-0 στο 57’ του αγώνα με την Φενέρ στο Καραϊσκάκη έγινε 3-2, η ρεβάνς ήταν 1-0 στο 11ο λεπτό. Και, όμως, έμεινε εκεί, 3-3 η σούμα και ήταν η βραδιά του Κωνσταντή Τζολάκη, του λεβέντη από την Κρήτη για να κρίνει την πρόκριση, για να βάλει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League. Έπιασε τρία πέναλτι, αποθεώθηκε από όλους. Το «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» στο 1-4 με την Μακάμπι, έφερε χιλιάδες οπαδούς της ομάδας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δύο φορές. Μετά το 1-6 με την Μακάμπι και την πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη.

Δείχνει η πιο… τρελή χρονιά της σύγχρονης «ερυθρόλευκης» ιστορίας. Ένας Ολυμπιακός ικανός για όλα. Να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και την ίδια ώρα, αν δεν τα καταφέρει στην Ελλάδα, να κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης για τη νέα σεζόν! Εκτός κι αν σηκώσει το Conference ως τέταρτος!

Κακά τα ψέματα πάντως, η Άστον Βίλα είναι ομάδα άλλου επιπέδου. Δεν είναι Γουέστ Χαμ π.χ. που έπαιξε φέτος ο Ολυμπιακός. «Καίγεται» για να εξασφαλίσει και τη θέση της στην Ευρώπη, στο Champions League, αλλά με τον Έμερι στον πάγκο δεν θα επιλέξει. Όλοι θέλουν ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, ειδικά αυτός. Και ο Μεντιλίμπαρ, όμως, το θέλει και ας μην βλέπει την διαδικασία των πέναλτι. Δεν είδε το δικό του κερδισμένο στοίχημα, τον Τζολάκη, να βγάζει τρία. Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία πέναλτι και να γράφει ιστορία και αυτός!

Τώρα, όλα μπορούν να γίνουν, όλα είναι ανοιχτά. Το βασικό, όμως, είναι ότι μπαίνουμε Μάη μήνα και ο κόσμος έχει όραμα, έχει κίνητρο, το πιστεύει. Κι αυτό μετράει. Σε μια χρονιά που έδειχνε… χαμένη, δόθηκε άλλη διάσταση και κίνητρο για τη μεγαλύτερη διάκριση του Ολυμπιακού στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τεράστια μαγκιά και οι δηλώσεις του Μασούρα. Ήταν ένα ξέσπασμα αυτή η πρόκριση, για πολλά δύσκολα βράδια, αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό κάλυψε πολύ κόσμο.

Ακολουθεί ένα ματς με τον ΠΑΟΚ «φωτιά». Άδειος ψυχολογικά ο ΠΑΟΚ μετά τον αποκλεισμό από την καλύτερη Μπριζ, αλλά με αποκλειστικό κίνητρο πλέον το πρωτάθλημα. Στον Ολυμπιακό είναι… μεθυσμένοι από την επιτυχία, αλλά ο Μεντιλίμπαρ καλείται να το διαχειριστεί, παίζοντας τα… ρέστα του για την τελευταία ίσως επιστροφή του Ολυμπιακού στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος!

Υ.Γ.: Η ΕΠΟ θα δώσει συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό ή τους… κάθισε κάπως βαριά η πρόκριση; Έστειλε η UEFA πάντως, αλλά ο Μπαλτάκος δεν τους… βλέπει στο μέτρο, ποιος να ασχοληθεί;

Υ.Γ.2: Elite διαιτητές όπου βολεύει. Στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ένας άπειρος Πορτογάλος της σειράς…

Υ.Γ.3: Όπως το έλεγαν τα παιδιά της κανονικής προπαγάνδας. «Όλοι πρώτοι-αήττητοι κι ο… Ολυμπιακός χώρια: Η όμορφη προπαγάνδα, όμορφα καίγεται». Σας ξεβράκωσε το ποδόσφαιρο αγαπητά μου «πιόνια». Μη βάζετε στη μέση τις ομάδες και τον κόσμο τους.