Πώς ο Ολυμπιακός θα μπορεί να επιλέξει το αν θα παίξει στο Champions League ή στο Europa League

Πώς ο Ολυμπιακός θα μπορεί να επιλέξει το αν θα παίξει στο Champions League ή στο Europa League

Άγγελος Φραγκισκάτος 14:02 - 19.04.2024 / Ανανεώθηκε: 17:17 - 19.04.2024

Το σενάριο που θέλει τον Ολυμπιακό να βρίσκεται μπροστά στο... δίλημμα που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά: Προκριματικά Champions League ή όμιλοι Europa League.

Πρωτόγνωρα πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόκριση του Ολυμπιακού κάνει άπαντες να αναρωτιούνται τι θα γίνει τόσο με το πρωτάθλημα και τις ημερομηνίες, όσο και με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης σεζόν για την Ελλάδα. Σε μια σεζόν που υπενθυμίζουμε πως αλλάζει το format όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλισμένα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια: ο πρωταθλητής πηγαίνει στα προκριματικά του Champions League, ο Κυπελλούχος στα προκριματικά του Europa League, ο δεύτερος και ο τρίτος της βαθμολογίας στο Conference League. Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το Κύπελλο και τερματίσει δεύτερο, τότε θα πάρει το εισιτήριο για το Conference League ο τέταρτος της βαθμολογίας και θα μείνει εκτός Ευρώπης ο Άρης.

Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κερδίσει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια (διαβάστε εδώ πως θα προκύψει το συγκεκριμένο σενάριο). Και πάμε στο σενάριο στο οποίο ο Ολυμπιακός θα κληθεί να... επιλέξει την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία θα αγωνιστεί. Κάτι που αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα γίνεται.

Πως θα βρεθεί μπροστά σε... δίλημμα ο Ολυμπιακός

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο Ολυμπιακός κατακτήσει και το Conference League και το πρωτάθλημα Ελλάδος, τότε θα έχουμε το εξής παράδοξο: είτε θα επιλέξει να πάει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League ως πρωταθλητής Ελλάδος, είτε θα επιλέξει να βρεθεί απευθείας στην τελική φάση του Europa League σαν κάτοχος του Conference League. Απόφαση που θα είναι 100% στο δικό του χέρι. Σε περίπτωση που επιλέξει το δεύτερο, τότε η Ελλάδα δε θα έχει εκπρόσωπο στα προκριματικά του Champions League, αφού δεν μπορεί άλλος να πάρει τη θέση του.

Σε περίπτωση που επιλέξει το πρώτο, δηλαδή να αγωνιστεί σαν πρωταθλητής στο Champions League, θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο. Αν αποκλειστεί από εκεί θα πάει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και αν δεν τα καταφέρει ούτε εκεί, θα πάει στα Play Offs του Conference League. Θα ρίξει τις... ζαριές του, δηλαδή, με ελπίδα να είναι σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αν δε θέλει να ρισκάρει το παραμικρό, τότε θα επιλέξει τους ομίλους του Europa League απευθείας, χωρίς να έχει... καλοκαιρινές περιπέτειες. Σενάρια πολύ μακρινά μεν, αλλά χωρίς να απέχουν εντελώς από την πραγματικότητα πλέον, μετά την πορεία που έχει πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός.