Μία σωστή αντίδραση, ένα χρήσιμο μάθημα και ο αθόρυβος MVP

Παναθηναϊκός

i

© Intime

Μία σωστή αντίδραση, ένα χρήσιμο μάθημα και ο αθόρυβος MVP

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:38 - 04.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:38 - 04.09.2023

Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε με ιδανικό τρόπο σε μία κατάσταση που θα συναντήσει και άλλες φορές φέτος: την ανάγκη άμεσης μετάβασης από τα ευρωπαϊκά ματς στην ελληνική πραγματικότητα.

Το εξηγούμε συχνά: ο Παναθηναϊκός επανέρχεται στο πραγματικό μέγεθος του, αλλά αυτή η ολική επαναφορά, δεν έχει τελειώσει ακόμα... Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι ποδοσφαιριστές, καθώς και συνολικά τα μέλη του οργανισμού.

Ένα από αυτά, από τα πιο κρίσιμα που θα κρίνουν πολλά στη μάχη του φετινού πρωταθλήματος, είναι η μετάβαση από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στην ελληνική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, το πώς θα κατάφερνε ο Παναθηναϊκός να συνέλθει μετά τον αποκλεισμό του από την Μπράγκα το βράδυ της Τρίτης στο ΟΑΚΑ, ήταν ένα καθοριστικό στοίχημα για τους «πράσινους» και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο βαθμός δυσκολίας ήταν αυξημένος από τον αντίπαλο και την έδρα. Παραδοσιακά, ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν περνούσε εύκολα από τα Ιωάννινα, ακόμα και στις εποχές της μεγάλης ισχύος του. Πόσο μάλλον τώρα, που ο ΠΑΣ του Θανάση Στάικου είναι ένα καλοδουλεμένο και σκληροτράχηλο σύνολο. Οι γηπεδούχοι αντιστάθηκαν στους «πράσινους» και δεν τους επέτρεψαν να περάσουν ένα εύκολο βράδυ. Για να είμαστε δίκαιοι, με βάση τις ευκαιρίες αλλά και την απόδοσή του, ο ΠΑΣ ίσως να άξιζε κάτι περισσότερο από την ήττα.

Ωστόσο, ο φετινός Παναθηναϊκός έχει την ποιότητα, τον πλουραλισμό και την πληθώρα λύσεων, για να παίρνει νίκες και στις στραβές του. Ήταν η μπαλιά του Μαντσίνι, μαζί με την τελείωμα του Παλάσιος, που βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στην Αθήνα με τους τρεις βαθμούς.

Όπως προαναφέραμε, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς δεν έκαναν σωστά αρκετά πράγματα. Οι τέσσερις τραυματισμοί είναι ένα σοβαρό ελαφρυντικό, αλλά φέτος δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία και άλλοθι. Από την άλλη, πρέπει να κατανοήσουμε πως τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της πικρίας, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα για μία ομάδα που τώρα αποκτά τις εμπειρίες, που θα έπρεπε να έχει με βάση το μέγεθος της. 

Το σημαντικό ήταν το διπλό αυτό πρέπει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός. Πάνω σε αυτό να βασιστεί ούτως ώστε να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις του και να μπορέσει να συνεχίσει με ένα εύρυ νικηφόρο σερί. Τα υπόλοιπα θα προβληματίσουν μόνο εάν παγιωθούν και φέρουν αρνητικά αποτελέσματα.

Υ.Γ.: Ο Γουίλιαν Αράο είναι ένας παίκτης ο οποίος βοηθάει σε κομμάτια του παιχνιδιού, που δεν τυγχάνουν της προσοχής που θα έπρεπε. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ δεν είναι φαντεζί ποδοσφαιριστής, αλλά είναι αυτός που δουλεύει αθόρυβα, ώστε οι ποιοτικοί χαφ του Παναθηναϊκού να ξαναπαίρνουν γρήγορα την μπάλα.

Όσο ο Αράο έπαιζε στην στον «άξονα» ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στις άμεσες επανακτήσεις της μπάλας και έδωσε στον Παναθηναϊκό πολλές και εύκολες κατοχές. Διευκολύνοντας τις δεύτερες επιθέσεις και αποτρέποντας δυσάρεστες καταστάσεις για την άμυνα.