Μία ποδοσφαιρική «Λερναία Ύδρα» που... ξεμένει από αμυντικούς

Ο Μαντσίνι πανηγυρίζει το γκολ σε βάρος της Κηφισιάς

i

Intime

Μία ποδοσφαιρική «Λερναία Ύδρα» που... ξεμένει από αμυντικούς

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:03 - 13.11.2023 / Ανανεώθηκε: 09:13 - 13.11.2023

Ο Παναθηναϊκός παίρνει λύσεις σε κάθε παιχνίδι από άλλον ποδοσφαιριστή, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να μην ξέρουν από που να φυλαχτούν. Εκτός από το κέντρο της άμυνας, γιατί εκεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει παίκτες στο πιο κρίσιμο τάιμινγκ.

Νίκες με άνεση. Νίκες με παίκτη λιγότερο. Νίκες όχι στην καλύτερη του μέρα. Ο Παναθηναϊκός τα έχει όλα στο ρεπερτόριο του στη φετινή σεζόν και αυτό κάνει τη διαφορά μέχρι στιγμής. Μία δυνατότητα που βασίζεται στο πλούσιο ρόστερ του Τριφυλλιού, το οποίο επιτρέπει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να προβαίνει σε ροτέισον και να παίρνει λύσεις, κάθε φορά από κάποιον άλλον. Σαν μία… ποδοσφαιρική Λερναία Ύδρα, που δεν ξέρεις από ποιο κεφάλι της θα… φυλαχτείς. Αυτή τη φορά ήταν ο Μαντσίνι, σε άλλο ματς θα είναι άλλος.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 την Κηφισιά σε ένα ματς που ο πρωτοπόρος έχει πολλά να χάσει και ελάχιστα να κερδίσει. Θεωρητικά, επρόκειτο για ένα διπλό από αυτά που χαρακτηρίζονται επιβεβλημένα, στην προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου. Νεοφώτιστη η Κηφισιά, βατός αντίπαλος και πρακτικά χωρίς έδρα. Αφενός επειδή δεν έχει οπαδική βάση, αφετέρου γιατί χρησιμοποιεί το «Μιχάλης Κρητικόπουλος» της Καισαριανής και όχι το Ζηρίνειο Στάδιο, τη φυσική έδρα της.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως πριν μία εβδομάδα, στο ίδιο γήπεδο η ΑΕΚ έχασε δύο βαθμούς. Σε ένα παιχνίδι που είχε παρόμοιες συνθήκες με του Παναθηναϊκού. Η Ένωση είχε τον έλεγχο, είχε προηγηθεί και έχανε ευκαιρίες για το 0-2. Αλλά μία στιγμή ήταν αρκετή για την Κηφισιά, ώστε να ισοφαρίσει σε ένα σημείο που η ανατροπή ήταν εκ προοιμίου δύσκολη.  

Στην οικονομία του πρωταθλήματος, ίσως αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση να έχει σημασία. Στο ίδιο μέρος, ο Παναθηναϊκός πρόσεξε και έφυγε νικητής, ενώ η ΑΕΚ την «πάτησε» και έφερε ισοπαλία. Το δείγμα του Τριφυλλιού εκτός έδρας είναι μεγάλο, αφού έχει το απόλυτο σε πέντε παιχνίδια. Έξι, αν συνυπολογίσουμε και τους τρεις βαθμούς που πήρε από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης».

Η κατάρα των... αμυντικών

Αυτό που συμβαίνει στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού ξεπερνάει τα όρια της ατυχίας. Για την ακρίβεια, με μία μεταφυσική προσέγγιση, αγγίζει την κατάρα. Ρήξη χιαστού και νοκ-άουτ για όλη τη σεζόν ο Μάγκνουσον. Οστικό οίδημα και μεγάλο διάστημα απραξίας για τον Πάλμερ-Μπράουν. Αποβολή που δεν υπάρχει για τον Αράο και τιμωρία για το σημερινό ματς με την Κηφισιά. Προέκυψε και μυϊκός τραυματισμός για τον Γεντβάι και κάπως έτσι, ο Ζέκα κλήθηκε να βοηθήσει ως υπηρεσιακός στόπερ.

Η απόκτηση κεντρικού αμυντικού έχει δρομολογηθεί για τον Ιανουάριο, όμως… για τον Ιανουάριο. Τώρα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να καλύψει το κενό με όποιο τρόπο είναι δυνατό. Θα περιμένουμε να δούμε την κατάσταση της υγείας του Γεντβάι, γιατί ο Κροάτης είχε αποχωρήσει τραυματίας και από το παιχνίδι με τη Ρεν.

Τουλάχιστον, εν όψει του ταξιδιού του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη για την αναμέτρηση με τον Άρη, ο Γιοβάνοβιτς περιμένει την επιστροφή του Αράο. Μετά τον Άρη, όμως ακολουθούν κατά σειρά οι αγώνες με τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία, με τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο, με τον Ολυμπιακό ξανά εντός για το Κύπελλο, με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου και με τη Μακάμπι Χάιφα, στο φινάλε των ομίλων. «Βαρύ» πρόγραμμα, που πρέπει να βγει με τους Σένκεφελντ, Γεντβάι και Αράο. Το «πότε» θα γυρίσει ο Πάλμερ-Μπράουν, είναι άγνωστο…