Το… My Way του κόουτς Άταμαν που έβγαλε στη σέντρα έναν ακόμη σταρ!

Εργκίν Αταμάν

i

© 2023 EuroLeaugue Basketball

Το… My Way του κόουτς Άταμαν που έβγαλε στη σέντρα έναν ακόμη σταρ!

Κώστας Σωτηρίου 11:55 - 04.11.2023 / Ανανεώθηκε: 18:14 - 04.11.2023

O Kώστας Σωτηρίου ακούγοντας τη δήλωση του κόουτς Έργκιν Άταμαν με... κρυφό αποδέκτη τον Χουάντσο Ερναντγκόμεθ, θυμάται τη σκληρή γλώσσα του Τούρκου προς τον Βασίλιε Μίτσιτς, πριν οι δυο τους βρεθούν στην κορυφή της EuroLeague δύο φορές.

Ο Έργκιν Άταμαν δεν είναι μάστερ της τακτικής, δεν είναι θιασώτης της σκληρής προπόνησης, ούτε έχει ντοκτορά στην προετοιμασία ενός αγώνα. Είναι, όμως, μια ισχυρή προσωπικότητα με θαυμαστά έργα στα ευρωπαϊκά παρκέ και δύο Ευρωλίγκες και κυρίως είναι αξιοσέβαστος, γιατί… δεν μασάει απέναντι στους μεγαλύτερους σταρ! Δεν δίστασε να προσβάλει δημοσίως τον MVP Βασίλιε Μίτσιτς, στον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ θα κολλήσει; Με συνοπτικές διαδικασίες έβγαλε τον Ισπανό στη σέντρα μέσα στην ίδια του τη χώρα χωρίς καν να ψελλίσει το όνομά του!

Θυμάμαι σαν χθες το ξέσπασμα του Άταμαν με αποδέκτη τον Μίτσιτς, τον οποίο ουσιαστικά είχε χαρακτηρίσει αντιεπαγγελματία έπειτα από μια ήττα της Αναντολού Εφές από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ . Οι Πράσινοι είχαν επικρατήσει άνεση της (86-70) τουρκικής ομάδας με κορυφαίο τον Ταϊρίζ Ράις, ενώ ο Σέρβος σταρ τελείωνε την αναμέτρηση με 6 πόντους καταγράφοντας 0/6 τρίποντα και 7 λάθη σε 22'37'' συμμετοχής. Ποια ήταν η αντίδραση του κόουτς;

«Ο βασικός γκαρντ της ομάδας μας έκανε επτά λάθη και αυτό δεν ήταν αποδεκτό, γιατί δύο μέρες νωρίτερα ήταν ο MVP της αγωνιστικής και τώρα είχε την επίδοση και 0/6 τρίποντα. Αυτό δεν είναι επαγγελματικό κατά τη γνώμη μου» , σχολίασε με αυστηρό τόνο και μερικά λεπτά αργότερα… έγινε τούρμπο, καθώς είχα την ιδέα να εγκαταλείψω ουσιαστικά για αυτό το προσβλητικό σχόλιο, όχι όμως για τη σκληρότητα της φράσης (ήταν δικαίωμά του), αλλά για την επιλογή του «timing» εκ μέρους του. Και έτσι είχαμε γίνει viral σε όλη την Ευρώπη!

Στην αίθουσα Τύπου του «Palau Blaugrana» το βράδυ της Παρασκευής (3/11) ο έμπειρος Τούρκος… κρέμασε στα μανταλάκια τον Χουάντσο. «Είχαμε πολύ χαμηλή παραγωγικότητα στην επίθεση από κάποιους παίκτες. Ακόμη και από έναν παίκτη, που ξέρετε καλά. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας είναι να βελτιώσουμε τις ατομικές επιδόσεις. Ελπίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε. Ειδικά με κάποιους παίκτες που είναι μεγάλα ονόματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει αυτό το επίπεδο. Δεν έχω δει την ποιότητά τους με βάση τις προσδοκίες μας», ανέφερε με καυστικό ύφος ο Έργκιν Άταμαν θέτοντας (και) τον Ισπανό προ των ευθυνών του.

Πλέον, όσο περνά ο καιρός και κάθε παιχνίδι στην EuroLeague μετρά ως προς την τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου, η δικαιολογία ότι ο ντελικάτος φόργουορντ προέρχεται από ένα πρωτάθλημα, στο οποίο -ειδικά στην regular season- τρώνε ποπ κορν και πάνε παρακάτω, αρχίζει να φθίνει και προφανώς ο 57χρονος τεχνικός απαιτεί πολύ περισσότερα από τον Ισπανό και τα απαιτεί εδώ και τώρα. Και επειδή δεν είναι αυτό το στιλ του, να πάρει δηλαδή έναν παίκτη από το χέρι και να τον βάλει στο θρανίο της εκμάθησης, όπως κάνουν άλλοι προπονητές, ρίχνει ευθέως το μπαλάκι στον Χουάντσο και τον πιέζει, ώστε να βρει εκείνος τη λύση για τον εαυτό του. Κάποιοι θα διαφωνήσουν με αυτή την τακτική, αλλά αυτό επιτάσσει η φιλοσοφία του. Και με αυτή τη φιλοσοφία σκαρφάλωσε δύο φορές στην κορυφή, οπότε δεν μπορεί και να του πει κανείς τίποτε!

Προσέξτε, όμως, μια κομβική λεπτομέρεια. Όταν ο Άταμαν (και όχι Αταμάν, όπως έχουμε συνηθίσει να προφέρουμε το επώνυμό του), είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αναντολού Εφές παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, η διοίκηση του τουρκικού συλλόγου και ο κόσμος, είχαν την υπομονή και την ανοχή, ώστε να αντέξουν την… τελευταία θέση, που εν τέλει κατέλαβε η ομάδα τους έπειτα από 30 (τότε) αγωνιστικές στην κανονική περίοδο με απολογισμό 7 νίκες και 23 ήττες. Για την ιστορία, τη σεζόν 2017-18, οι «αιώνιοι» είχαν ισοβαθμήσει στην τρίτη θέση, αλλά στο Final Four κατάφερε να προκριθεί μόνο ο Ολυμπιακός, καθώς ο Παναθηναϊκός έμεινε έξω από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι είχε εξαιρετικό ρόστερ!

Το πόση υπομονή έχει απομείνει στην ψυχή του ιδιοκτήτη και των οπαδών του Τριφυλλιού, έπειτα μάλιστα από απανωτές αποκαρδιωτικές σεζόν, μένει να απαντηθεί τους επόμενους μήνες. Το βέβαιον είναι ότι στον κόουτς αρέσουν οι αλλαγές και οι προσθήκες, έχει συνηθίσει να παίζει με ακριβά υλικά και επιλογές. Με τη διαφορά ότι άρχισε να αναδιαρθρώνει το ρόστερ του ΠΑΟ άμεσα και δεν θα περιμένει ως την επόμενη σεζόν, όπως έκανε στην Αναντολού Εφές με την απόκτηση των διαστημικών Λάρκιν και Μίτσιτς τη δεύτερη σεζόν του, που έφερε την αγωνιστική εκτόξευση ως τον τελικό του Final Four!

Δέκα χρόνια έχει να πανηγυρίσει ο Παναθηναϊκός στο Palau Blaugrana - Το τρομερό σουτ του Διαμαντίδη στη νίκη του 2013 (vid)
EUROLEAGUE

10:45 - 04.11.2023

Δέκα χρόνια έχει να πανηγυρίσει ο Παναθηναϊκός στο Palau Blaugrana - Το τρομερό σουτ του Διαμαντίδη στη νίκη του 2013 (vid)

Στις 11 Απριλίου του 2013 ο Παναθηναϊκός με το απίστευτο τρίποντο μπροστά στον Νάθαν Τζαουάι είχε προσφέρει τη νίκη στην ομάδα του μέσα στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Από τότε μέχρι και τώρα, ο Παναθηναϊκός έχει γνωρίσει μόνο ήττες στο Palau Blaugrana της Βαρκελώνης.

Ήδη οι Πράσινοι απέκτησαν τον εκρηκτικό Κέντρικ Ναν και έχουν προαναγγείλει μια ακόμη προσθήκη, που θα αυξήσει τους ξένους παίκτες σε οκτώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη «χημεία» της ομάδας. Με κόουτς Άταμαν, πάντως, δεν βαριέσαι ποτέ και το μόνο που μπορείς να περιμένεις είναι βελτίωση, έπειτα από τόσο αναιμική εικόνα στη Βαρκελώνη.

Sportal Euroleague Show: Ήττα για τον Παναθηναϊκό στη Βαρκελώνη και σκληρά λόγια από τον Αταμάν

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!