Made in Romania!

Ράζβαν Λουτσέσκου

i

© Intime

Made in Romania!

Μάνος Τσαλγατίδης 09:26 - 21.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:10 - 29.05.2024

Ο Μάνος Τσαλγατίδης γράφει για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ και τον πολυμήχανο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής Ελλάδος, κατάφερε κόντρα σε όλους, σε ένα ολόκληρο σύστημα, ακόμα και κόντρα στους... δικούς του, στους «υποστηρικτές» να σηκώσει κατ' εμέ, το πιο δύσκολο, το πιο... μάγκικο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Μια ομάδα που κατάφερνε συνεχώς να επιστρέφει από χαστούκια και από δύσκολες καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ έπαιζε συνεχώς με ένα πρέπει στην πλάτη του, πρέπει να προκριθεί στους ομίλους του Conference, πρέπει να ξεκινήσει ιδανικά το πρωτάθλημα, πρέπει να τους νικήσει όλους, πρέπει να περάσει τον όμιλο στην Ευρώπη, πρέπει να πάει τελικό Κυπέλλου, πρέπει να πάει τελικό Conference και πάει λέγοντας. Σαφώς σε μια ομάδα όπως οι «ασπρόμαυροι» υπάρχουν απαιτήσεις, αλλά τόσα «πρέπει» με την άσχημη θα μπορούσαν να λυγίσουν και τον πιο αλύγιστο.

Κι όμως δεν λύγισε κανείς, ακόμα και ο Οζντόεφ που λύγισε επέστρεψε πιο δυνατός. Σαφώς όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα είναι έργο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ κατάφερε φέτος αυτό που στην αρχή της σεζόν έμοιαζε όνειρο απατηλό. Εδώ, μετά την ισοπαλία στη Λαμία είχε ανοίξει η κουβέντα για το αν θα βγει τέταρτος ο Δικέφαλος στην αρχή της σεζόν δεν θα έμοιαζε αστείο; Κι όμως αυτός ο πολυμήχανος Ρουμάνος κατάφερε σε μια σεζόν που δεν το πίστευε κανείς εκτός από τον ίδιο, τον Ιβάν Σαββίδη και τους παίκτες να φέρουν το ασημικό στην Τούμπα.

Πώς έγινε αυτό; Το να το εξηγηθεί είναι κι απλό και σύνθετο. Αρχικά ο Λουτσέσκου επένδυσε στις προσωπικότητες και στην ποιότητα των παικτών του. Το ήξερε πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει ταχύτητα, δεν έχει ένταση. Οπότε τι έκανε; Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ποιότητα των ποδοσφαιριστών του. Έχτισε έναν τρόπο παιχνιδιού που μόλις τελειοποιούνταν οι «ασπρόμαυροι» δεν θα είχαν αντίπαλο. Έτσι κι έγινε σε μεγάλο σημείο της σεζόν. Οι «ασπρόμαυροι» έπαιξαν έναν total football για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Φίλοι και έχθροι ήταν σοκαρισμένοι από αυτό που έβλεπαν στο χορτάρι. Οι του ΠΑΟΚ το θαύμαζαν οι αντίπαλοι το μισούσαν. Όμως υπήρχαν και μασκαρεμένες ατέλειες. Κάποια στιγμή βγήκαν κι αυτές στο χορτάρι. Μην ξεχνάμε πως ο Δικέφαλος είχε το πιο μικρό ρόστερ ποσοτικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

🎙️ Talking Points: Πιο δίκαια… απλά δεν γίνεται! Το πήραν στο «Βικελίδης», το σήκωσαν στην Τούμπα οι «μάγκες» του Λουτσέσκου!
SPORTAL ORIGINALS

10:50 - 20.05.2024

🎙️ Talking Points: Πιο δίκαια… απλά δεν γίνεται! Το πήραν στο «Βικελίδης», το σήκωσαν στην Τούμπα οι «μάγκες» του Λουτσέσκου!

Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης σ’ ένα ακόμα Talking Points, σχολιάζουν το φινάλε της Stoiximan Super League, με το μεγάλο «διπλό» του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την κατάκτηση του τίτλου, την ισοπαλία στο ντέρμπι «αιωνίων» και την επόμενη μέρα της ΑΕΚ.

Εκεί λοιπόν ήταν η στιγμή να βγει ο άλλος Λουτσέσκου, ο... ψυχολόγος. «Το θέλετε το πρωτάθλημα; Το ξερετε πως μπορεί να γίνει δικό ματς. Είστε οι καλύτεροι στην Ελλάδα. Μην χαλάτε όσα χτίσατε» κάποιες από τις ατάκες του στο διάστημα μετά τη Λαμία.

Μπορεί να έλεγε αυτά στους παίκτες του, αλλά γνώριζε πως με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, πρωτάθλημα δεν. Έτσι το αποφάσισε πως για να έρθει το τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη πρέπει να τσαλακωθεί το πλάνο. Πρέπει να βγει έξω από τις γραμμές τους. Το έκανε, παρότι δεν είναι και ο πιο προσαρμοστικός προπονητής ήξερε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν κατάκτησε το πρωτάθλημα τσαλακώνοντας το πλάνο που είχε γίνει βίωμα στους παίκτες της ομάδας. Θα το θυμάται κανείς; Όχι. Όλοι θα θυμούνται πως ο Δικέφαλος στο πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών στέφθηκε τροπαιούχος Ελλάδας. Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα του Λουτσέσκου πριν το ντέρμπι του Χαριλάου... «δεν με νοιάζει να είναι όμορφο, δεν με νοιάζει το σκορ, με νοιάζει να είμαστε πρωταθλητές» και τελικά έτσι κι έγινε.