Προσδοκώ ανάσταση νεκρών
i

ΕΠΟ/©Intime

Προσδοκώ ανάσταση νεκρών

Αλέξης Σαββόπουλος 08:09 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 08:18 - 14.04.2023

Καθώς ζούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, θα ομολογήσω ότι αισθάνθηκα και αισθάνομαι κάπως αμήχανα από όλα όσα εξελίχθηκαν από το μεσημέρι της Κυριακής και έπειτα για τα οποία κάθε μέρα γινόμαστε και σοφότεροι.

Και προσπαθώ να έρθω στη θέση του Καρυπίδη ο οποίος κατήγγειλε δημόσια και μάλιστα δυο φορές ότι ο Πρόεδρος της ΕΠΟ απείλησε τον ίδιο και τον Άρη αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Αντίθετα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ για δεύτερη φορά κάλεσε τον Καρυπίδη, την πρώτη γιατί αποκάλεσε την ΕΠΟ «νούμερα» και τη δεύτερη ότι φοράνε φούστες ή κάπως έτσι. Κοντά σε αυτά, πάρε στις 10 Απριλίου 2023 και ένα πρόστιμο 15.000 ευρώ από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Άρης στις 16 Οκτωβρίου 2022, έξι μήνες πριν δηλαδή, ανακοίνωση που έλεγε: «Η ελληνική διαιτησία διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο και πολύ φοβόμαστε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Διότι μέχρι στιγμής δεν μας πείσατε (κ. Μπαλτάκο) ότι έχετε τον τρόπο και τη γνώση για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Θα την έλεγες και προφητική, η ΕΠΟ την βρήκε υβριστική και έξι μήνες μετά τιμώρησε τον Άρη. Να θυμίσω ότι για τον αγώνα Κυπέλλου Άρης – Ολυμπιακός (διοργάνωση της ΕΠΟ) ο Αρης τιμωρήθηκε πρωτόδικα με το μεγαλύτερο πρόστιμο (50.000 ευρώ) που επιβλήθηκε φέτος σε αγώνα δίχως επεισόδια.

Και ξαναέρχομαι στη θέση του Θόδωρου Καρυπίδη που είδε τρεις φορές η ΕΠΟ να του στήνει περίεργα παιχνίδια. Ούτε μία, ούτε δυο, αλλά τρεις. Η πρώτη φορά… έσκασε μετά την νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ με 4-2. Την επόμενη ημέρα δολοφονείται ο Τόσκο από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, την μεθεπόμενη σκάει η υπόθεση Ντουρμισάι, τρία περίπου χρόνια ο Αρης όμηρος της απαγόρευσης μεταγραφών, προσπαθώντας στο CAS να δικαιωθεί όπως και τελικώς δικαιώνεται και η ΕΠΟ καταδικάζεται σε πρόστιμο τεράστιο και αποζημίωση στον Άρη των δικαστικών δαπανών. Ακολουθεί η στημένη υπόθεση Λάσκοφ και η αφαίρεση έξι βαθμών επί σχεδόν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, νέα δικαίωση από CAS. Και ακολουθεί η ανάκληση στην αδειοδότηση του Άρη από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ του κ. Σαράκη, νέα δικαίωση και κατραπακιά της ΕΠΟ από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ.

Κάθεσαι λοιπόν και αναλογίζεσαι. Όταν μια κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν επιθυμεί ή σφυρίζει αδιάφορα στο να ξηλώσει αυτό το σαθρό οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίζεται χρόνια τώρα το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν η ίδια η ΟΥΕΦΑ προφανώς το πήρε απόφαση ότι είμαστε ο παρίας της Ευρώπης, οι ποδοσφαιρικά υπανάπτυκτοι που καταντήσαμε να αναζητούμε διαιτητές Σουηδοιρακινούς και Αλβανούς και Λευκορώσους, όταν είναι πλέον πασίδηλο ότι το ποδόσφαιρο είναι τελικώς ο χώρος μέτρησης της μεγαλύτερης… γενικά και αόριστα, τι να απαιτώ και τι να περιμένω πραγματικά από την ιδιοκτησία του Άρη. Όταν συμβαίνουν σημεία και τέρατα, πραγματικά σημεία και τέρατα, έχουν επιστρέψει σε μεσαιωνικές εποχές το ελληνικό ποδόσφαιρο, και η πολιτεία, ο πρωθυπουργός, ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο υπουργός δικαιοσύνης, άπαντες καμώνονται ότι αυτά που ζούμε δεν συμβαίνουν. Όταν κανείς δεν διαισθάνεται τον κίνδυνο που διαφαίνεται να θρηνήσουμε κι άλλον Άλκη με τις καθημερινές κορώνες φανατισμού που εκστομίζονται από τα χείλη όσων… θεωρητικά κόπτονται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να οπλίζουν με μίσος, αυτούς που αδυνατούν να φιλτράρουν ότι όλα πια είναι καθαρά παιχνίδια εξουσίας και συμφερόντων.

Δεν θα τολμήσω να κάνω συγκρίσεις. Αλλά αυτό που ζούμε στο ποδόσφαιρο είναι ενδεικτικό της κατάντιας, της διολίσθησης όλης της ελληνικής πολιτείας. Απλώς το ειδικό βάρος της αδιαφορίας και της διαφθοράς είναι διαφορετικό. Δυστυχώς, δεν εντοπίζω λύσεις, ίσως γιατί δεν υπάρχουν, όχι τουλάχιστον σε αυτήν τη χώρα. «Προσδοκώ ανάσταση νεκρών» λοιπόν, είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί από την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και κάτι άλλο αντί υστερόγραφου. Καθώς η δίκη για την δολοφονία του Άλκη εισέρχεται στην τελική της ευθεία, μια μικρή ανθρώπινη αναφορά. Αυτό που εξελίχθηκε ανήμερα των γενεθλίων του Άλκη ήταν τρομακτικά απάνθρωπο και ο ΑΝΤ1 ως ελάχιστη ενέργεια αυτοσεβασμού του τηλεοπτικού σταθμού ορθώς έχει αποσύρει την εκπομπή «Το Πρωινό» της Παρασκευής 7/4/2023 από το αρχείο του. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

«Είναι δύσκολο για έναν ιατροδικαστή να αρνηθεί μια σημαντική αμοιβή για να πει κατά παραγγελία μια άποψη. Εκεί όμως κρίνεται η ηθική του καθενός και τελικά εάν έχει επιλέξει να είναι επιστήμονας ή διεκπεραιωτής» μας σημείωνε ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής, στις 9/10/2022.

Τρεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιατροδικαστές, οι Κατερίνα Αποστολίδου, Γρηγόρης Λέων, Δημήτρης Γαλεντέρης (με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει την οργή της Εισαγγελέως της έδρας για προσπάθεια παραπλάνησης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η οποία ζήτησε την διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης) προσπάθησαν, μέσω φωτογραφιών, να αντικρούσουν την ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξε η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, η μοναδική που εξέτασε το άψυχο δολοφονημένο κορμί του Άλκη Καμπανού και διενήργησε νεκροψία, η μοναδική που κατέγραψε την θηριωδία και μέτρησε στο άψυχο κορμί ενός παλικαριού 19 ετών τα δεκάδες τραύματα. Και οι τρεις ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροδικαστές μηνύθηκαν από την οικογένεια του δολοφονηθέντα Άλκη.

Αν η επιστήμη είχε φωνή, εκτιμώ ότι θα ούρλιαζε «Πριν αλέκτορα φωνήσαι… που ακούσαμε χθες Μ. Πέμπτη…